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STATE OF .l\1AINE 

September 12, 1978 

Honorable John L. Martin 
Speaker of the House 
House of Representatives 
State House 
Augusta, Maine 04333 

Dear Mr. Speaker: 

DEPUTY A11 C•h:,L, ,_, t 

This responds to your request for an opinion on the effect 
of a member of the House of Representatives change of residence 
on that persons status as a House member. 

FACTS: 

A Representative elected to an at-large seat representing 
one Maine city has moved to another Maine city. Further, the 
Representative has registered to vote in the second city. The 
city in which the Representative was originally elected and the 
city in which the Representative is currently registered to vote 
are not part of the same representative district. 

QUESTION: 

Based on the above facts, you ask whether the Representative 
in question is properly a member of the Maine House of 
Representatives. 

DISCUSSION: 

Response to your question requires an analysis of Article IV, 
Part First of the Maine Constitution. That section provides: 

"No person shall be a member of the House 
of Representatives, unless he shall, at the 
commencement of the period for which he is 
elected, have been five years a citizen of 
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the United States, have arrived at the age 
of twenty-one years, have been a resident 
in this State one year; and for the three . 
months next preceding the time of his election 
shall have been, and, during the period for 
which he is elected, shall continue to be a 
resident in the town or district which he 
represents." (emphasis added) 

Thus, the Maine Constitution requires that a person elected to 
represent a district must remain a resident of the district from 
which that person is elected in order to remain qualified to be 
a representative from that district. 

In this case, the person has moved to another district and 
registered to vote there. In registering to vote that person 
signed an oath indicating that the other city was that person's 
residence. Upon making that determination, the person no longer 
resided in the district from which she was elected and the seat 
automatically became vacant. 

Maine law, 21 M.R.S.A. § 242, specifies the law regarding 
residency. This provisipn of law articulates the well-established 
principle that there can only be one residence at one time. 
21 M.R.S.A. § 242-2. When the person took up residence in another 
city, therefore, the person vacated the residence in the first 
city and residence in the district from which that person was 
elected. 

DGA:mfe 

Sincerely, 
~ 

DONALD G. ALEXANDER -­
Deputy Attorney General 

cc: Representative Linwood Palmer 
William Garside, Legislative Administrative Director 


