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Inter-Departmental Memorandum  pate_September 8, 1978

To Philip R. Gingrow, Ass't Exec. Dir, Dept. State Retirement System

_'i
From

Kav R. H. Evans, Assistant Depr. Attorney General

Subject

Military Service Credit Under 5 M.R.S.A. § 1094(13) for Retirees

on Soecial Plans

Your memo of September 5, 1978, asks for an opinion on the
question of the applicability of 5 M.R.S.A. § 1121(4) (F), as
amended by P. L. 1975, c. 322, § 50-A, to a retiree who began
drawing a retirement allowance prior to July 1, 1975. The
relevant portion of qF provides that a retirement allowance of
a person retired under the special plan provided in that para-
graph shall inhclude:

. . .an additional 2 percent of his average
final compensation for .each year of member-
ship service not included in the age and
service conditions for retirement under
this paragraph.

By P. L. 19753, c. 742, § 4, ¥ 3, this provision was made effective
for retirement allowances first payable on or after July 1, 1975,

Thus, in general, it would appear that the provision is not appli-
cable to retirement allowances which commenced prior to that date.

" However, the specific type of "membership service not included
in the age and service conditions for retirement" here in question
is that provided inf/5 M.R.S5.A. § 1094(13). 1In relevant part that
sub-section provides:

Anvthing to the contrary notwithstanding
military service shall be credited to all
state employees who are unable to other-

wise qualify for military service credits. . .
Tt is the intent that these provisions shall
apply to all persons, active or retired,. . .

In my opinion, the language of sub-section 13 underlined above,

the mandatory nature of the provision and the clear legislative
intent that the credit should be available .to both active and re-
tired members, all operate to modify the provision that the portion
of 5 M_R.S§.A. § 1121(4)(F) in question is effective only with res-
pect to retirement allowaunces first payable on or after July 1, 1975,
Accordingly, a retiree who began drawing a retirement allowance priér
to July 1, 1975 may now pay the required contributions and begin re-
ceiving an increased allowance.
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This opinion addresses only the specific type of "membership
service not included in the age and service conditions for re-
tirement" in question and should not be interpreted to apply to
other forms of such service.
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KAY R, H, EVANS
Assistant Attorney General
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