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September 1, 1978 

To: Charles Rynard, Commissioner of Indian Affairs 

From: Kate Clark Flora, Assistant Attorney General 

Re: Passamaquoddy Tribal Elections 

I < t, 

This is in response to your request for an opinion concerning.the 
validity of certain election requirements adopted by the Passamaquoddy 
Tribe at Indian Township in their caucus mandated by Title 22 M.R.S.A. 
§ 4831. Specifically your question asked whether the requirements 
adopted violated the constitutional rights of certain off-reservation 
members of the Passamaquoddy tribe. Basically your opinion request 
poses two questions, first, whether the •rribes vote not to allow other 
Indians from other reservations to vote in the Indian Township elections 
violates the constitutional rights of other Passamaquoddy, and, second, 
whether the Tribes rule limiting the rights to vote in the Indian 
Township tribal elections to Passamaquoddy that lived on the reserva­
tion violates the constitutional rights of other Passamaquoddys. Be­
cause we interpret the statute to require that all Indians over the 
age of 18 who appear on the 1978 Indian Township Tribal census to be 
permitted to vote, ~e do not reach the constitutional question you 
have posed. I hope that the following discussion is helpful. 

Title 22 M.R.S.A. § 4831 is the section of the Maine statutes 
dealing with Indian tribes which delegates to the Passamaquoddy Tribe 
the right to hold certain tribal elections. The second paragraph 
provides that on the first Tuesday of August biennually in the even 
numbered years, the Passamaquoddy Tribe of Indians shall hold a cetucus 
for the purpose of nominating candidates to be elected for the officers 
of Governor and Lieutenant Governor of each reservation; an Indian 
representative to the Legislature; and a Tribal Council to consist of 
six members from said tribe from each reservation. On the first 
Tuesday in August, 1978, the rassamaguoddys of Indian Township held 
the statutorially mandated caucus. Pursuant to the authority given to 
them by§ 4831, which provides that: 
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":~uch caucus shall have the right to establish, 
by majority vote, rules for the conduct of the 
1ollowing tribal election, providing that such 
rules do not violate the constitutional rights 
of any person," 

The caucus at Indian Township established certain rules for the con­
duct of the tribal elections. Among the rules which were adopted were 
(1) that Indians from another reservation not be allowed to vote in 
Indian Township tribal elections; and (2) that only Passamaquoddies 
who live on the reservation be the only ones eligible to vote. 

In ;1ddition to the language set out above, § 4831 provides that: 

"Only certified Indian members of the tribe 
who are 18 years of age or older shall be 
eligible to vote." 

section 4832 describes what the qualifications are for tribal membership, 
and mandates that each tribal counsel on each reservation shall take a 
census of the Passamaquoddy Tribe in January of each~year. The results 
of the census taken by the Tribal Council are to be certified to the 
Commissioner of Indian Affairs. Given these very specific statutory 
qualifications for establishing a record of the members of the Pass~maquoddy 
Tribe, and the requirement that such a record must be certified as a true 
record of the Indian tribal membership, the requirement in§ 4831 that 
only certified Indian members are eligible to vote must be referring to 
the eligibility, census and certification requirements of§ 4832. For 
a prior opinion of this office in accordance with this conclusion, see 
the opinion dated October 20, 1966, from Deputy Attorney General George 
west for the Commissioner of Indian .Z\ff airs attached hereto. 

Reading the requirements of§§ 4832 and 4831 together, it would 
appear that the statutory standard for eligibility to vote in the 
Indian Tmmship Tribal election would be that all those Indian members 
of the Passamaquoddy Tribes who are reflected on the Indian Township 
Passamaquoddy Tribal census taken in January of 1978 may vote_ 

It is a well-accepted principle that while the regulation may 
explain and interpret the law, or "fill in the gaps that the law 
doL'S not fill," a regulation cannot properly restrict a right 
which is granted by statute. Small v. Naine Board of Registration 
and E:,.imination in Optometrv, 293 A.2d 786 (Me., 1972). In the case 
of ,:11~1ibility to vote in the Passamaquoddy Tribal elections, the 
st.ii ut 1' establishes that all PassamZ1.quoddy Tribal members who are 
cci I i: i ed to be tribal members by appearing on the tribal census 
a1 ,· <.· 1 i qible to vote in tribal elections. h'hat the Tribe has 
ai 1,.:-1,1 c,d to do, by exercising its rulernaking authority granted to it 
in ih,. same statute, is to lii11it the statutorily granted eligibility 
b' ~. 1 \· those members of the P.:1ssarnaquoddy Tribe actually resident 
0 1, 

1
: • l ndian Township ~cser\'3 tion. This is an improper use of 

th ,· 1 •.'making .:rnthori ty 9ranted to the Tribal caucus by the 
st ···. The Tr ib3l caucus does not possess the authority to limit 



the eligibility to a narrower section of the Tribe than that 
established by the statute. While the Tribal caucus had the 
authority to set reasonable regulations for the conduct of the 
elections which did not conflict with the constitutional rights of 
Tribal voters, they are bound as a parameter of their authority 
by the requirement that voter eligibility is fixed by statute and 
cannot be limited by a rule which would have the effect of excluding 
some Tribal members who are statutorily eligible to vote. 

Having concluded that the restrictive rule adopted by the 
Passamaquoddy Tribal caucus at Indian Township is invalid as it 
attempts to limit a statutorily fixed eligibility, it is not 
necessary to reach the constitutional question which you have posed. 
I conclude that eligibility to vote in the Passamaquoddy Tribal 
election to be held at Indian Township on Tuesday, September 5 
should be determined solely by reference to which Tribal members 
appear on the certified 1978 Indian Township Tribal census list, 
subject to any such rules as the Tribes may have adopted which 
are not herein declared to be invalid. 

I hope that this opinion has been of some assistance to you. 
If you wish further assistance, please feel free to call on me. 

KATE CLARK FLORA 
Assistant Attorney General 
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