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Political Campaign Contributions - Limits 

This is in response to your June 18, 1978, request for 
the opinion of this office as to whether a person or political 
committee may, after a primary election, legally make contribu­
tions to a successful candidate in excess of the limitations 
set out in 21 M.R.S.A. § 1395, if the amount exceeding the 
limitation is utilized to defray primary election deficits. 

21 M.R.S.A. § 1395 limits the amounts that may be 
contributed in support of the candidacy of one person in any 
election to $1000 from an individual or $5000 from a committee, 
corporation or association. "Election," as the term is used in 
21 M.R.S.A. C. 35 is defined to include "any primary, general or 
special election for state or county offices~" 21 M.R.S.A. § 1392, 
sub-§ 3. The primary and general elections and their correspond­
ing campaigns are, therefore, separate and distinct from one 
another. (It should be noted that this distinction between the 
elections is emphasized throughout Title 21, with different 
laws governing such things as political activity and even 
eligibility to vote.) 

The limitations on contributions set out in 21 M.R.S.A. 
§ 1395 pertain to the amounts a person or co:mnittee may con­
tribute in any election. The fact that an individual has 
contributed $1000 to a candidate, or in support of the candidacy 
of one person, prior to the primary election in no way precludes 
that same individual from contributing up to another $1000 to the 
same candidate (now a nominee) for the upcoming general election. 



Page 2 

Your question goes more particularly to the legality of 
contributing an amount in excess of the§ 1395 limitations to a 
successful candidate after the primary election, with only an 
amount within the limitation being designated for each of the 
elections. It is our opinion that a person may also contribute 
funds after a primary election for the purpose of extinguishing 
a candidate's primary election campaign debts or deficits, up to 
the § 1395 limitations, without diminishing his capability to 
contribute to that candidate's general election campaign. 

21 M.R.S.A. § 1397, sub-§ 3, F. and sub-§ 4, D. require 
that campaign finance reports be continuously filed until surplus 
is disposed of or the deficit is liquidated. Both sections ex­
pressly refer to "contributions for the purpose of liquidating the 
deficit." Unsuccessful candidates must file these reports qrarterly 
until their books are balanced, and successful primary candidates 
must incorporate this same information into their general election 
campaign finance reports. The language of these sections assumes 
that candidates probably will not have balanced their finances 
by election day or even by the date of their 35-day post-election 
report. These sections also assume that candidates and their 
committees will seek "contributions for the purpose of liquidating 
the de.ficit." Therefore, if a contributor donates money to a 
campaign solely for the purpose of extinguishing a candidate's 
post-primary election campaign debts, that contribution should not 
lessen his limitation for the contributions to that same candidate's 
general election. 

It should be noted that whenever a person or committee contributes 
to a campaign, the limitations on aggregate contributions of§ 1395 still 
apply and effect a ceiling on the amount that may be contributed for any 
particular election. That is, under no circumstances may a person con­
tribute more than an aggregate of $1000 nor may a committee, corpora-
tion or association contribute more than an aggregate of $5000 with 
respect to any single election. For example, if John Doe had con-
tributed $500 to X's campaign prior to the primary election, he may 
not contribute over $500 for the purpose of satisfying X's primary 
deficit after the primary election. 

The candidates or their treasurers and the treasurers of the 
political committeesauthorized by the candidate should take especial 
care in all of their reports to segregate contributions received 
for the purpose of extinguishing primary election campaign deficits 
from the contributions received for the upcoming general election. 
21 M.R.S.A. § 1397, sub-§ 3, F. and sub-§ 4, D. mandate that 
campaign "reports set forth any contributions for the purpose of 
liquidating the deficit." A contributor's aggregate totals are 
going to have to be watched very closely by the treasurers so 
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as to prevent the appearance of an illegal contribution in excess 
of the statutory limitation. Further, each such contribution 
received by a committee "for the purpose of liquidating the deficit" 
left by the primary campaign should result in a concomitant, i.e., 
dollar for dollar, reduction of the amount of the deficit. After 
this deficit is liquidated, no contributions can be accepted by 
the candidate or his committee for any purpose related to the 
primary election. 

SW/ec 

, A~( Jr~~ 
~EN WRIGHT 
Assistant Attorney General 


