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STATE OF MAINE 

DEPARTMENT OF THE ATTORNEY GENERAL 

AUGUSTA, MAINE 04333 

July 12, 1978 

RICHARD S. COHEN 

JOHN M. R. PATERSON 
DONALD G. ALEXANDER 

DEPUTY ATTORN£Y5 -::.~• 

W. G. Blodgett, Executive Director, Maine State 
Retirement System 

Kay R.H. Evans, ·Assistant Attorney General 

Eligibility, to Apply for Disability Benefits under 
Chapter 622, P.L. 1975. 

Your memo of January 24, 1978, raises two issues with respect 
to Retirement System members' eligibility to apply for disability 
benefits under 5 M.R.S.A. § 1121, in the version enacted by P.L. 
1975, c. 622, 5 54 and P.L. 197, c. 450. 

FACTS: 

Your memo and background material· provided indicate that an 
employee of a participating local district was a Retirement 
System member from 1963 to 1970 when he separated from service 
and withdrew his contributions. In 1974, he was re-employed with 
the same partic~pating local district and again became a contri­
buting rnember . .!L. On July 6, 1977, he again separated. His 
application for disability retirement benefits, dated July 12, 
1977, was received by the Retirement System on July 21, 1977. 

1/ On July 1, 1976, the employer inquired for the employee 
as to the cost of redepositing the previously withdrawn 
contributions. Authorization for payroll deductions to 
cover the repayment was sent by the Retirement System to 
the participating local district on November 22, 1976, but 
no extra deductions were ever made. 



t 

Page 2 

The participating local district-employer accepted, prior to 
this employee's application for benefits, the disability benefit 
provisions en~7ted by P.L. 1975, c. 622, § 54, as amended by P.L. 
1977, c. 450.- Section 54 of Chapter 622 established new criteria 
for eligibility for disability benefits and new benefit levels. 
Chapter 450 dealt with.elig;bility for these benefits, providing, 

Members with less than 5 years continuous 
creditable service immediately preceding 
their application for a disability allowance 
are not eligible for that disability retire­
ment allowance if the disability is the 
result of a physical or mental condition 
whch existed prior to the person's latest 
membership in the System, unless the dis­
ability is the result of, or has been sub­
stantially aggravated by, an· injury or 
accident received in the line of duty. 
P.L. 1977, c. 450, § 2. 

You indicate that the member's application for disability re­
tirement benefits was denied "inasmuch ns ~e did not have 5 years of 
membership service prior to his application, and his medical reports 
indicated treatment for his illness prior to his second employment." 
This denial has been protested on the ground that the member's dis­
abling condition w s aggravated by his employment. You have asked 
whether the denial was proper. 

The issue has also been raised whether the member, if he now 
redeposited the contributions made during his first employment 
period and withdrawn in 1970, would become eligible to apply for a 
disability retirement allowance under the disability retirement 
provisions in effect during that period 

OPINION: 

The challenge to the denial of disability benefits raises the 
issue of the extent to which and the conditions under which a pre­
existing physical or mental condition renders an employee without 5 
years continuous service ineligible for a disability benefit. Clearly, 
the mere existence of a pre-existing physical or mental condition 
which has some relationship to the disability does not render an ap­
plicant ineligible. The issue is whether, how and to what extent 
the disability, related to the pre-existing condition, is also related 
to the member's employment. Thus, where there is a pre-existing 
condition to which the disability is related, factual determinations 
must be made with respect to: (1) Whether the pre-existing condition 
has become disabling as a result of injury or accident received in 
the line of duty; (2) whether the pre-existing condition has become 
disabling because substantially aggravated by injury or accident 
received in the line of duty; (3) whether the disabling factors 

These chapters replaced the prior disability provisions of 
5 M.R.S.A. § 1122. Both were effective as of July 1, 1977. 
Previous to its acceptance of the new disability provisions, 
this local district had provided disability benefits under 
the provisions of§ 1122. 
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attributed to the employment situation constitute "injury" or 
"accident," and (4) whether such injury or accident occurred in 
the line of duty. 

Your memo suggests that: the denial in this case was made on 
the basis that because the member's disability was traced to a 
pre-existing condition, he was ineligible for a disability allow­
ance. In my opinion, this.is not a proper interpretation of the 
statute. The determinations specified above must be made when 
there is a relationship between a disability and a pre-existing 
physical or mental condition. It would be best to be quite 
explicit in making and stating these determinations.· 

The issue of redeposit of previously withdrawn contributions 
involves two que.stions: Whether the member may now redeposit the 
contributions in question and, if he may, whether such redeposit 
would enable him to apply for a disability benefit under the prior 
plan. 

5 M.R.S.A. § 1094(10) provides: 

Any former member who withdrew his con­
tribution after termination of service may, 
upon later restoration to membership and 
prior to the date any retirement allowance 
becomes effective for him, deposit in the 
Member's Contribution Fund by a single pay­
ment or by an increased rate of contribution 
an amount equal to the accumulated contribu­
tions withdrawn by him •••• 

Thus, former members may redeposit withdrawn contributions at any 
time "prior to the date any retirement allowance becomes effective 
for (the .member)." It appears that the effective date of a 
retirement allowance has been administratively defined as the 
date as of which an allowance is payable. That administrative 
definition should be applied to resolve the question of whether 
the member .may now redeposit the contributions in question. 

Assuming that the member may now make the redeposit, the 
question remains whether such redeposit would qualify him to 
apply for disability benefits on the basis of criteria included 
in the prior disability provisions. The relevant criterion is 
the accumulation of 10 years creditable service prior to the 
attainment of age 60. The precise question is whether a member, 
having met these criteria prior to July 1, 1977, remains eligible 
on the basis thereof to apply for a disability benefiter after 
July 1, 1977. 
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Regulations of the Board of Trustees deal with 
to apply for disability benefits, 3/ but cannot and 
plicitly cover the spectrum of possible situations. 
regulations provide in relevant part 

eligibility 
do not ex­

The Board's 

• # 

2. Eligibility to apply for a disability 
retirement allowance of any member who 
separated from state service before the 
effective date of Chapter 622, P.L. 1975 
and Chapter.450, P.L. 1977 (July 1, 1977} 
will be determined under the provisions of 
5 M.R.S.A. S 1122 in effect prior ·to July 1, 
1977. Tha~ is, such members must have had 
·10 years or more of creditable service, not have 
attained age 60 and have separated from service 
due to illness or injury. 

The regulation was developed to implement the Board's interpretation 
of the Legislature's intent in enacting Chapter 450 that the new 
disability plan, more readily available and providing more benefits thar 
its predecessor, was nonetheless meant only to apply prospectively. 
Thus, the Board required that members separated from service prior 
to July 1, 1977, meet criteria in effect at the time of their 
separation. While this regulation does not explicitly cover the 
type of situation presented in your memo, consistent, fair treat-
ment would seem to require that any member who, prior to July·1, 
1977, met the criteria then in effect would remain eligible to 
apply for a disability benefit under those criteria. For example, 
in the present situation, assuming that the redeposit of contribu­
tions is now possible, it would have to be determined whether the 
creditable service from the former employment period covered by 
the redeposit, added to creditable service for the latest employ-
ment period, would equal 10 years of creditable service accumulated 
prior to July 1, 1977. If so, and since the member has not reached 
age 60, he would remain eligible to apply for disability benefits 
under the disability provisions. 

KAY R.H. EVANS 
Assistant Attorney General 

KRHE/ec 

"Rules Governing the Eligibility of MSRS Members to 
Apply for Disability Retirement Benefits," Retire­
~ent System memo, February 14, 1978. 


