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JOSEPH E. BRENNAN 
ATTORNEY GENERAL 

STATE OF MAINE 
,. . 

DEPARTMENT OF. THE ATTORNEY GF.NERAL 

AUGUSTA, MAINE 04333 

July 11, 1978 

Representative Karen Brown 
House of Representatives 
State House 
Augusta, Maine 

Re: Tree Growth Reimbursement 

Dear Representative Brown: 

This responds to your request for advice concerning recent 
changes in the method of reimbursing rnunicipaliti.es eligible 
for payments under 36 M.R.S.A. § 578(1). 

As you know, PL 1977, c. 720, § 3 amended 36 M.R,S.A. 
§ 578 (1) by allowing all municipalities who 11 lose 11 tax revenues~ ·­
as a result of the TreeGrowth Tax Law (36 M.R.S.A. §§ 572--584-A), 
to receive State reimbursement to help offset their loss. For 
tax years beginning on or after January 1, 1978 municipalities 
are eligible for the greater of: (a) the.sum obtained by mul­
tiplying 11¢ by the number of acres in the municipality which 
are classified and taxed under the Tree Growth Tax. Law (11¢ 
formula), or (b) a sum representing the municipal "tax loss" in 
excess of 10% between the tax assessed in 1972 on land class­
ified and taxed under the Tree Growth Tax Law and the tax as­
sessed on the same land in the current tax year (percentage 
fonnula) .. (See Appendix for text of 36 £V1.R.S.A. § 573(1) as 
amended). 

QUESTION~: 

In light of the changes occasioned by PL 1977, c. 720, § 3, 
you have asked the following questions: 

1. When are municipalities reeeiving payments under the 
"11¢ formula" required to be. paid? 

2. When are municipalities receiving payments under the 
"percentage-formula" required to be paid? 
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3. Does PL 1977, c. 720 § 3 actually provide additional 
reimbursement to those towns which have historically 
qualified for and received reimbursement under the 
"percentage formula"? · 

ANSWERS & REASONING: 

1. Municipalities receiving payments under the "11¢ 
formula" are required to be paid not later than December 15. 
annually. This conclui:don is clearly supported by the. last. 
paragraph of PL 1977, c. 720 § 3 which states: · 

';For .th.ose municipalities where the 
annual payment amount is determined 
by the product of multiplying the 
number of acres which are classified 
and taxed in accordance with this 
subchapter by 11¢, the Treasurer of 
State shall pay to the municipality 
by December 15th of that year the 
amount certified by the State Tax 
Assessor." · 

2. Municipalities receiving payments under the upercentage 
formula" in 1978 will be paid in two. installments. The first 
installment is due within 90 days of.filing a satisfactory claim 
with the State Tax Assessor. The first payment will represent 
75% or less of the total llpercentage formula" claim. The second 
installment; for the balance, will be paid by the Legislature 
when it reconvenes. This conclusion is based on the language 
of 36 M.R.S.A. § 578(1), 2nd paragraph, which states: 

"The State Tax Assessor is authorized 
to make provisional payment of up to 
75% of any municipal claim found to be 
in satisfactory form. The payment shall 
be made within 90 days .after receipt of 
a satisfactory claim and shall be pre­
sented for final settlement to the 
Legislature next convening.II 

3. PL 1977, c. 720, § 3 will provide additional r•eimburse­
ment .to municipalities which have historically qualified for 
and received reimbursement under the "percent'age formula" if 
those municipalities were reimbursed at a rate which amounted 
to less than 11¢ per acre. PL 1977, c. 720, § 3 now guarantees 
that any municipality adversely affected by the Tree Growth Tax 
Law is eligible for reimbursement at the rate of at least 11¢ an 
acre. 

AGJ:gr 
cc: Attorney General 
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APPENDIX 

36 MR.SA§ 578(1) Assessment of tax . 
... 

1. Organized areas. The municipal assessors or chief 
. assessor of a primary assessing area shall adjust the State Tax 
Assessor's 100% valuation per acre for each forest type of their 
county by whatever ratio, brpercentage of current just value, is 
then being applied to other property within the municipality to 
obtain the assessed values. Forest land in the organized areas, 
subject to taxation under this subchapter, shall be taxed at the 
property tax rate applicable to other property in the municipality, 
which rate shall be applied to the assessed values so determined. 
For any tax year in which a municipality has a situation where the 
aggregate tax assessed on lands classified under this subchapter 
is less than 90% of the aggregate tax assessed on the same lands 
in 1972, the municipality shall have a valid claim against the 
State to recover the taxes lost to the extent that such loss 
exceeds a 10% loss from 1972, upon proof of the facts in form 

. satisfactory to the State Tax Assessor. 

The State Tax Assessor is authorized to make provisional 
payment of up to 75% of any municipal claim found to be in satis­
factory form. The payment shall be made within 90 days after 
receipt of a satisfactory claim and shall be presented for final 
settlement to the Legislature next convening. 

In tax years beginning on or after January 1, 1978, the State 
Tax Assessor shall determine annually the amount of acreage in each 
municipality which is classified and taxed in accordance with this 

. subchapter. A municipality within whose boundaries this acreage 
lies shall receive annual payments from moneys so appropriated by 
the Legislature provided it submits an annual return in accordance 
with the provisions of section 383; and it achieves the appropriate 
minimum assessment ratio described in section 327. 

· For the tax years beginning on or after January 1, 1978, a 
municipality's annual payment shall be the greater of either an 
amount computed as provided i.n the previous paragraph, or the · 
product of multiplying the number of acres in the municipality 
which are classified and taxed in accordance with this subchapter 
by 11¢. 

For those municipalities where the annual payment amount is 
determined by the product of multiplying the number of acres which 
are classified and taxed in accordance with this subchapter by 11¢, 
the Treasurer of State shall pay to the municipality by December 
15th of that year the amount certified by the State Tax Assessor. 


