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lnter~Departrnental Memorandum Date ,Jnne 1 4, i.9_7_·~8 __ 

To_~.Ehilip Gingrow, Asst. Exec. Dir. 
) 

From Kay R.H. Evans, Assistant 

DeptMa ine State Retirement System 

Dept.Attorney General 

Subject Definition of 'Widow or Widower" in 5 M.R.S.A. § 1151(3) 

Your memo of March 7, 1978, asks for an opinion regarding the 
definition of the phrase "widow or widower," as used in the group 
life insurance provisions of the retirement law, especially§ 1151(3) 
of Title 5. Your question is whether the terms include the partners 
to a marriage which has been terminated, as by divorce, prior to the 
death of one partner, when at the time of the death of one of them 
neither partner had remarried. 

The retirement law contains no definition of this phrase. It 
has appeared unchanged in this particular statutory section since 
the section's enactment as part of the group life insurance program, 
P.L. 1955, c. 451. The retirement law does contain a definition of 
the term "spouse," 5 M.R.S.A. § 1001(24), inserted as part of the 
enactment of revised death benefits, P.L. 1957, c. 367, § 2. The 
Legislature has never indicated that the term "spouse" included the 
terms widow/widower nor can it be implied that the Legislature 
meant at any time to change the terms widow/widower wherever they 
appear in the retirement law to "spouse" and simply failed to do so 
in this section through oversight or error. 

Absent a special definition or a different meaning clear from the 
context, statutory terms are to be given ordinary meaning. Widow/ 
widower ordinarily refers to the surviving partner of a mar1Jage 
terminated by death, Webster, 3rd International Dictionary.- Under 
this definition, termination of a marriage by any event other than 
the death of one of the partners also terminates the possibility 
that either partner can be the widow/widower of the other. 

KAY R.H. EVANS 
Assistant Attorney General 

KRHE:mfe 

Maine cases dealing with the meaning of these terms generally 
involve the issue whether widow/widowhood, a status based on 
surviving the death of a husband or wife, continues after the 
remarriage of the survivor. See Inhabitants of Solon v. Holway, 
157 A. 236, {Me., 1931); CanalBank v. Bailey, 51 A.2d 482 
{Me., 1947). In the factual situation under discussion, there 
is no remarriage, but neither is there a marriage terminated by 
death. 


