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JOSEPH E. BRENNAN 

ATTORNEY GENERAL 

STATE OF MAINE 

DEPARTMENT OF THE ATTORNEY GENERAL 

AUGUSTA, MAINE 04333 

Senator Donald F. Collins 
4 Dorcas Avenue 
Caribou, ME 04736 

Dear Senator Collins: 

June ·6, 1978 

RICHARDS. COHEN 

JOHN M. R. PATERSON 

DONALD G. ALEXANDER 

DEPUTY ATTORNEYS GENERAL 

You have asked a question which essentially concerns the interpretation 
of the term "special meeting" as it appears in Title 24-A M.R.S.A. Section 
3479. The foregoing statute provides that the merger of mutual insurance 
companies must be approved by a vote of 2/3 of the policyholders of each 
company who cast ballots or proxies at a special meeting called for the 
purpose of considering a merger. You have requested an opinion as to 
whether an issue apart from merger, that of amending by-laws, may be 
considered at the special meeting. My answer is that by-law changes 
can be discussed and voted at such a meeting if statutory notice require­
ments have been fulfilled. 

The term "special meeting" is not explicitly defined in the Insurance 
Code. However, Title 24-A M.R.S.A. Section 3362 states that "a special 
meeting of the members of a mutual insurer may be held for any lawful 
purpose". Therefore it may be reasonably assumed that a special meeting 
is a descriptive term referring to any meeting of members which is not 
a regular annual meeting, and that it need not be limited to any particular 
subject. This conclusion is ~einforced by provisions of the general 
hu3iness corporation law, Title 13-A, which apply to domestic insurers 
e~cept ~here there is 2xpress cnnflLct with the Insurance Code. Section 
604(1) of Title lJ-A u1ake., reference to the ''p•..1:.:-?ose oi' p11rposes'' for :.;,hi::h 
a special meecing is called. 

It should be emphasized that the policyholders must be given written 
notice of each subject to be dealt with at the special meeting, "and no 
business shall be transacted at the meeting of which ·notice was not so 
given" - 24-A M.R.S.A. Section 3364(2). In the case of by-law amendments, 
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13-A M.R.S.A, Section 601(6) provides that proper notice requires either 
the presentation of the text of the proposed changes or a summary of the 
proposed changes in the body of the written meeting notice. 

Please contact me if you have further questions on this matter. 

PBB/glm 

Very truly yours, 

F~ ~~1_v\m-,CW) 
PETER B. BICKERMAN 
Assistant Attorney General 


