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JOSEPH E. BRENNAN 

ATTORNEY GENERAL 

STATE OF MAINE 

DEPARTMENT OF THE ATTORNEY GENERAL 

AUGUSTA, MAINE 04333 

May 26., 197 8 

Honorable Richard H. Pierce 
Senate Chamber 
State House 
Augusta, Maine 04333 

RICHARDS. COHEN 

JOHN I\,1. R. PATERSON 

DONALD G. ALEXANDER 

DEPUTY ATTORNEYS GENERAL 

Re: Reimbursement by Counties of Municipalities 
for Expenses Incurred by Municipal Police 
Officers in Transporting Persons-to Correctional 
or Mental Health Institutions 

Dear Senator Pierce: 

This letter responds to your letter of April 5, 1978, 
requesting an opinion of this office as to whether a municipality 
is entitled to reimbursement from the county for the salary of 
a municipal police pfficer or constable who transports a person 
to a correctional or mental health institution. 

The statutory provision which governs the reimbursement of 
municipalities by counties for the transportation of prisonersl 
is the second paragraph of 4 M.R.S.A. §173 (4) (1977 Supp.) , 2 
which provides as follows: 

1. The word "prisoners" is used here in its broadest sense 
and is intended to embrace, inter alias, persons who have been 
committed to a mental institution pursuant to a verdict of not 
guilty by reason of mental disease or defect and persons who have 
been adjudicated juvenile offenders. This opinion is not, however, 
intended to apply to persons taken into protective custody or 
admitted to a hospital pursuant to 34 M.R.S.A. §2332-A et. seq. 

2. Prior to its repeal by P.L. 1977, c. 114, §34, 34 M.R.S.A. 
§138 addressed the reimbursement of municipalities by counties for 
the transportation of prisoners in specifically enumerated instances. 
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"Municipalities shall be reimbursed by the 
county for all reasonable expenses incurred 
by police officers and constables for travel 
within the State between their employing 
municipality and any other place within the 
State when such travel is as a consequence 
of an arrest, or for the purpose of making 
an arrest on a criminal warrant or to commit 
and transport a person to any jail or insti­
tution within the State, such expenses to be 
calculated at the state mileage rate for the 
travel of such officers and constables to and 

.from their employing municipality." 

The statute authorizes reimbursement for "all reasonable 
expenses incurred by police officers and constables for travel". 
(Emphasis added). Wages and salaries ordinarily are not a con­
comitant of travel, but constitute an expense incurred by the 
employer wholly unrelated to whether the employee is engaged in 
travel. "Travel expenses", as that term is commonly used, encom­
passes payment for costs ~ver and above salary such as mileage, 
tolls, meals and lodging. Moreover, the fact that the subject 
statute authorizes reimbursement for expenses incurred by officers, 
rather than expenses incurred by the municipality, for the trans­
portation of prisoners suggests that salary, which is not an 
expense incurred by officers, was not to be reimbursed. 

Therefore, it is the opinion of· this office that the salaries 
of police officers and constables who transport prisoners to jails 
or other institutions do not constitute "travel expenses" as that 
term is used in the second paragraph of 4 M.R.S.A. §173(4) and 
consequently need not be paid to municipalities by counties. This 

3. It might be argued that the final clause of the pertinent 
statute (" ... such expenses to be calculated at the state mileage 
rate for the travel of such officers and constables to and from 
their employing municipality.") manifests an intent to limit reim­
bursement to mileage. However, the preceding statutory reference 
to reimbursement for "all reasonable [travel] expenses" (emphasis 
added) indicates that the final clause, which was added by P.L. 
1967, c. 244, was intended solely to provide a standard for the 
determination of an expense for which receipts cannot be obtained. 



Honorable Richard H. Pierce 
May 26, 1978 
Page 3· 

result would obtain regardless of whether the prisoner is 
transported during the regular working hours of the officer. 
If the Legislature had intended to distinguish between on-duty 
and off-duty officers for purposes of salary reimbursement, it 
presumably would have done so expressly. Compare 16 M.R.S.A. 
§252 (1977 Supp.). 

Sincerely: 

l!:HAEL 
Assistant Attorney General 

MDS/sbh 


