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ATTORNEY GENERAL 

STATE OF MAINE 

DEPARTMENT OF THE ATTORNEY GENERAL 

AUGUSTA, MAINE 04333 

May 9, 1978 

The Honorable Lawrence P. Greenlaw, Jr. 
State Representative 
State House 
Augusta, Maine 04333 

Re: Cost Sharing in Connnunity School Districts 

Dear Representative Greenlaw: 

RICHARD S. COHEN 

JOHN M.R.PATERSQN 
DONALD G. ALEXANDER 

DEPUTY ATTORNEYS GENERAL 

The following is a response to your letter of April 27, 1978, which 
raises several questions regarding the cost-sharing agreements in Community 
School Districts. In reviewing these agreements, it should be remembered 
that the cost-sharing ~ormula approved under ~361 raises a constitutional 
problem in light of Article 9, Section 8, of the Maine Constitution which 
requires that "all taxes upon real and personal estate, assessed by 
authority of this State, shall be apportioned and assessed equally, 
according to the just value thereof. " The problem was the subject of my 
letter of March 23, 1978, to you. Of course, if the proposed constitutional 
amendment to exempt per pupil cost-sharing formula from the general consti­
tutional prohibition is approved at the November referendum, then the 
concerns expressed in that earlier letter would no longer apply. 

Although five questions have been identified in your letter, the 
primary concerns raised appear to be whether a CSD may change its cost­
sharing agreement and, if it may, what steps should it follow to effect 
that change. My answer is based upon the premise that the constitutional 
amendment is approved in November thereby eliminating the problem set forth 
in my March 23 letter. 
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It is my opinion that a CSD formed after February 1, 1972, may amend 
its cost-sharing agreement. The law authorizes a CSD formed after 
February 1, 1972, to share its costs on the basis of state valuation 
(20 MRSA §355) or on the basis of pupil enrollment (20 MRSA §361). 

20 MR.SA §355 states that costs shall be shared on the basis of 
state valuation or in accordance with §361 if §361 has been approved 
by the voters. 20 MR.SA §361 authorizes "Any community school district 
organized after February 1, 1972, ... (to) share the costs among the member 
municipalities on the basis of the number of resident pupils in each 
municipality on October 1st in the year preceding the budget meeting if 
the education of the pupils is the responsibility of the community school 
districts. 11 

Although the Legislature authorized cost.sharing on the basis of 
pupil enrollment, it did not establish a procedure to follow if a CSD 
wished to elect the pupil enrollment cost-sharing formula. However, 
since the Legislature has expressed its intent in §355 that an eligible 
CSD shall have the option of sharing it_s costs either on the basis of 
state valuation or on the basis of per pupil costs, then an eligible CSD 
sho_uld be able to amend its cost-sharing formula in accordance with the 
steps spelled out in §351 relative to other changes in the district's 
agreement. It should be noted, though, that in 1973 the Legislature 
enacted 20 MR.SA §360-A which specifically requires a CSD formed after 
March 28, 1973, to vote on whether it would adopt the per pupil cost­
sharing formula authorized under §361. 

A CSD which intends to reconsider its cost-sharing agreement should 
first seek approval from the State Board of Education to amend its cost­
sharing agreement. This requirement is set forth under §351 relative to 
the creation of a CSD and to proposed changes to the size of a CSD. The 
CSD's board of trustees and school committee should file the request with 
the State Boa.rd of Education on behalf of the inhabitants of the member 
towns Section 351 refers to the inhabitants of the towns making their 
requests to the State Board; however, the practical_ route would be for 
the school committee and the boa.rd of trustees to present the request 
on behalf of the inhabitants. 

Once the CSD has received approval from the State Board, meetings 
should be called in each of the member towns as set forth in §351 to 
consider the question of whether the cost-sharing agreement should be 
changed, A single article to repeal and replace the cost-sharing agree­
ment is all that should be necessary to accomplish the stated purpose. 

., 
I ' 
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A majority vote from each municipality would be necessary to 
effect the change. 20 MRSA g351, 2nd par. The results of the voting 
must be certified to the State Board or Education for final approval. 

I trust the above answers the many questions you raised in your letter. 
If there are further concerns in this area, please feel free to contact me. 

W EMAR G. BUSCHMANN 
Assistant Attorney General 

WGB:js 

CC: H. Sawin Millett, Jr. 
James J. Vickerson, Jr, 


