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Subject: Severance Pay 

You have requested an opinion on a numb~r of aspects regarding 
the relationship between severance pay and the Employment Security 
Law. 

For the purposes of this opinion, severance pay shall mean a 
sum of money granted to an employee by an employer upon the 
termination of the employment relationship; such sum is not for 
future services, and is in addition to normal wages paid to the 
worker. The amount of severance pay is calculated on the basis 
of longevity of service. The sum may be paid in a lump sum or in 
periodic payments. 

This opinion may be summarized as follows: 

Severance pay is included within 
pay" in 26 M.R.S.A., § 1193 (5), (A). 
severance pay is disqualified for the 
such pay. Severance payments are not 
§ 1192 (5), and may not be applied to 
eligibility. 

the meaning of "terminal 
A claimant who receives 

week in which he receives 
wages for the purposes of 
determine base period 

Your first question was whether severance pay is terminal 
pay within the meaning of 26 M.R.S.A., § 1193 (5), (A). The 
answer is "yes. II Section 1193 (5), (A), provides: 

"An individual is disqualified for benefits; ... For 
any week with respect to which he is receiving, is 
entitled to receive or has received remuneration in the 
form of: ... Dismissal wages or wages in lieu of notice 
or terminal pay or vacation pay; .... " 
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There are four categories of remuneration in§ 1193 (5)~ 
(A), that are disqualifying. To understand the nature of "terminal 
pay," it is necessary to review what the courts have said of t.wo 
other disqualifying categories: "dismissal wages" and "wages in 
lieu of notice.'' These two categories were defined in Dubois v. MESC, 
150 Me. 404 (1955). Under review in that case was a Commission 
regulation which had defined "dismissal wages" to mean "any 
remuneration accrued or otherwise paid or payable to an individual 
at the time of his separation from work." The Court invalidated 
this regulation because it exceeded the statutory disqualification. 
It held that retirement severance payments based on years of 
service and calculated in nu~ber of weeks was not disqualifying. 
In reaching its decision, the Court relied on cases that held 
severance pay received by employees terminated for non-retirement 
reasons was not disqualifying. See Ackerson~- Western Union Tel. Co., 
48 NW2d 338 (Minn.1951). 

The Court also held severance pay not to be "wages in lieu 
of notice." 

"'Dismissal notice may be defined as advance notice 
given by the employer of his intention to dismiss the 
employee. Sometimes in lieu of such notice the employee's 
salary is paid for. the period which would otherwise be 
covered by the notice.****·' 147 A.L.R. 154." 150 Me. 
at 503. 

In 1961, the Legislature added two additional disqualification 
categories: "Terminal Pay" and 11 Vacation Pay" P. L. 1961, c. 361, 
§ 9. It must be assumed the additional disqualification criteria 
was more than surplusage. Nothing should be treated as surplusage 
if a reasonable interpretation supplying meaning and force is 
possible. Finks v. Maine State Highway Commission, 328 A.2d 791 
(Me. 1974). 

11 Terminal" has a plain meaning in the context of employment. 
It signifies the ending of the employment relationship. Conger 
v. 'rravelers Ins. Co., 146 SE2d 462, 465 (N.C. 1966). 11 Termination 
allowance" has been interpreted to include severance pay and, 
therefore, disqualifying under the employment security law of one 
state. Globe-Democrat Publishing Co. v. Industrial Comm. of Missouri, 
301 SW2d, 846 (Mo. App. 1957), If the meaning of a statute is 
plain, it should be accorded that interpretatation, unless there 
is a legislative intent to do otherwise. Union Mutual Life Ins. Co. 
v. Emerson, 345 A.2d 504 (Me. 1975}. 
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It should be noted that the Court ~n Dubois rejected an 
argument that the Legislature did not intend to allow claimants 
to collect both unemployment benefits and severance pay at the 
same time. See Thornbrough v. Gage, 350 SW2d 306 (Ark. 1961), 
Globe-Democrat Publishing Co., supra, 93 ALR2d, 1320. This 
policy judgment by the Dubois court must give way to an express 
legislative provision. 

While the Employment Security Law is remedial in nature, and 
should be interpreted to accomplish its ends of relieving unemploy­
ment insecurity, courts may not alter the policies established by 
the Legislature when interpreting the law. Toothaker v. MESC, 
217 A.2d 203, 210 (Me. 1966). Also cf. Therrien v. MESC, 370 
A.2d 1385, 1389 (Me. 1977). 

It is not necessary to speculate on the Legislative policy 
when the plain words of the statute adequately answer the question. 
The addition of two new disqualification categories shows the 
Legislature intended to expand the reasons for disqualification. 
In the context of§ 1193 (5), (A), there is no logical construction 
of "terminal pay" that would exclude severance pay. Payments are 
conditioned on termination of employment. They are, therefore, 
disqualifying. 

Your second question was, if it is established that terminal 
pay includes severance pay, for what weeks is the claimant disqualified? 
The answer is for any week he actually receives a severance payment. 

Section 1193 (5), (A), provides that a claimant is disqualified 
for any week with respect to which he is receiving, is entitled 
to receive, or has received remuneration in the form of terminal 
pay. 

In Dubois, the court held that a lump sum severance payment 
was not wages paid "with respect to" the weeks following separation, 
even though the sum was calculated based on a certain number of 
weeks. The severance pay was for past service, not future weeks. 
150 Me. at 498-99. "It is recognition and reward for certain 
intangibles which are of very real worth and value to the employer 
who desires a stable labor force." 150 Me. at 498. 

We think the Commission has taken too literally 
the· use of the word "weeks" in the contract formula 
used to compute the lump sum payment. It has assumed 
that the reference must be to some particular weeks 
specifically the weeks immediately following retirement. 
The manifest purport of the formula is otherwise. 
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Properly interpreted, the formula produces an arbitrary 
lump sum reward for the quality of the whole service of 
the employee, a sum which is fixed in a range of from 
fifteen to twenty times the weekly pay received in the 
last week of that service. The payment is not related 
or made "with respect to" any particular weeks, either 
past or future. It is doubtful if the problem would 
have arisen if the contract had established some arbitrary 
fixed sum such as $1,000 rather than to provide a 
computation by formula; yet the intention would have· 
been the same. 150 Me. at 499. 

Since severance pay cannot be treated as remuneration for 
future weeks of unemployment, the only weeks for which the disqual­
ification applies to terminal pay are those wherein the claimant 
has "received" remuneration. If he ;r-eceives a lump sum, he is 
disqualified for the week he receives it. If he receives it in 
weekly allotments, he is disqualified for any week he receives 
severance pay. 

In Globe v. Democrat, supra, this interpretation was rejected 
as a circumvention of the legislative intent to disqualify claimants 
who receive severance pay. However, as stated earlier, if there 
is a plain meaning to the statute, it must be followed irrespective 
of the court's belief of what policies are most wise. The Legislature 
could just have as easily believed that the disqualification 
should only occur when claimants are actually paid a benefit that 
is a substitute for employment remuneration. 

The last question is whether the receipt of severance pay is 
wages for the purposes of computing the base period under 26 
M.R.S.A., § 1192 (5). The answer is "no." 

Under 26 M.R.S.A., § 1192 (5), to receive benefits, a 
claimant must show that '' ... he has been paid wages of at least 
$250 ... in each of 2 different quarters in his base period and has 
been paid total wages of at least $900 in his base period .... " 
Wages are defined in 26 M.R.S.A., § 1043 (19) as all ''remuneration 
for personal services, including commissions, bonuses, gratuities, 
and the cash value of all remuneration in any medium other than 
cash." 

If severance pay is not "wages" within the meaning of§ 1192 
(5), it may not be considered in determining eligibility. On two 
occasions, the Law Court has refused to include severance pay 
within the meaning of "wages." In Dubois, supra, it determined 
that retirement severance pay was not for personal service, since 
the employees did not work beyond their termination date, and 
they had already been paid "wages" for their work. The severance 
pay was "recognition and reward for certain intangibles which are 
of very real worth and value to the employer who desires a stable 
work force." 15 Me. at 498. 
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We conclude" ... that in the weeks following separation 
these claimants were 'totally unemployed,' and were 
then neither performing any personal services nor 
receiving any wages or remuneration 'with respect to' 
those weeks. 11 150 Me. at 501. (emphasis added. ) 

In Malloch v. M.E.S.C., 159 Me. 105 (1963), the court reversed 
a Cpmmission decision that had reduced the benefits paid to laid­
off employees who were receiving benefits from an employer­
supported fund designed to supplement unemployment benefits. The 
Law Court repeated the above quotation from Dubois and held that 
such supplemental benefits were not wages. It cited In re Schuler, 
122 SE2d 393 (N.C. 1961), as follows: 

The word 'wages' as used in provision of Unemploy­
ment Compensation Act limiti~g wages to all forms of 
remuneration received for personal services, includes 
only that which comes from personal efforts. 159 Me. 
at 113. 

If severance pay is not wages, it may not be considered in 
determining the eligibility of claimants. It may be an anomaly 
to disqualify a claimant from receiving benefits because he is­
receiving terminal pay, yet fail to apply such pay to his eligibility. 
However, there does not appear to be any flexibility in the 
definition of wages. 

Because the Legislature decreed that terminal pay disqualifies 
the claimant from benefits, perhaps under the theory that on the 
week that payment is received there is less economic insecurity, 
it does not necessarily follow that such payments should be used 
for eligibility .. Since severance pay may represent a loss of 
privileges amassed over a period longer than the base period, the 
Legislature c6uld have decided that it would be improper to lump 
all of the severance pay into the base period. But, compare 
Dingleberry v. Bd. of Rev., , N.J. Super. , 7 CCH Unemployment 
Rep., N.J., ~ 8526, where the court included a proportional share 
ofthe severance pay into the base period. 

AAT:er 


