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JosEPH E.BRENNAN 

ATTORNEY GENERAL 

HICHARD S. COHEN 

JOHN M.H.PATERSON 

DoNALD G. Aut..XANDER 

DEPUTY ATTORNEYS GENERAL 

STA.TE OF MAINE 

DEPARTMENT OF THE ATTORNEY GENERAL 

AUGUSTA, MAINE 04333 

March 28, 1978 

Mr. Robert E. Talbot 
Bangor Area Chapter NAACP 
139 Maine Avenue 
Bangor, Maine 04401 

Dear Bob: 

This responds to your recent inquiry regarding the new 
State marriage license forms which require marriage license 
applicants to answer questions regarding race, education 
levels and sex. This new form has been deve].oped, as you 
pointed out, to gather information to comply with a contract 
with the Federal Government to provide the Federal Government 
with certain vital statistical data. You ask specifically what 
would be the ramifications of a person declining to complete 
the form in areas relating to race, education level or sex. 

The contract which you made reference to is between the 
State of Maine Department of Human Services, Bureau of Research 
and Vital Records, and the United States Department of Health, 
Educa.+:ion and Welfare, National Center for HealtJ1 Statistics. 
The purpose of the contract is to provide statistical informa­
tion to the Federal Government for use in research without 
including the names of individuals. 

The marriage certificate form used by the State of Maine is 
patterned after a model form developed by the National Center for 
Health Statistics. Information relative to race, numbers of pre­
vious marriages and level of education is listed on the State's 
copy only, and would not be provided on any certified copy ob­
tained from the Bureau of Research and Vital Records. The only 
reference to sex on the certificate is that made in :the spaces 
listing "groom" and "bride." 
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There are no State laws which require that an individual 
provide information as to race and level of education. However, 
22 M.R.S.A. § 2801 does require that persons filing a notice of 
intention to marry, who have been previously married, file with 
the town clerk proof of divorce. 

In response to your last question, there are no ramifications 
if an individual fails to provide information relative to race and 
level of education. It is my understanding that town clerks have 
been advised to accept for filing marriage certificates wherein the 
individuals have declined, for whatever reason, to include their 
race or educational background. Thus, individuals are free to 
decline to provide information regarding race or education level 
on marriage license forms. 

I hope I have answered your questions satisfactorily. 

JEB/ec 

Sincerely, 

Josd-7 BRENNAN 
Attorney General 


