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JOSI I'll E. BRENNAN REPLY TO: 

.-\TTORNEY GENERA.I: DFl'.-\RT\IE:'\T OF \IANl'O\\TR :\IT.-\lf{S 

E\ll'LOY\1ENT SECURITY CO\I\1IS\IO'1 

P. 0. BOX 309 
RIC!I.-\RD S. COHEN 

JOH'! \1. R. PATERSON 

DONALD G. ALEXANDER 
AUGUSTA. \JAINE O-U30 

DEPUTY ATTORNEYS GENERAL ST ATE OF MAINE TEL. (207) 289-2191 

DEPARnvtENT OF THE ATTORNEY GENERAL 

AUGUST A, MAINE 04333 

March 21., 1978 

To: Emilien A. Levesque., Commissioner 
Department of Manpuwer Affairs 

From: Patricia M. McDonough, Asst. Atty. General 
Department of Attorney General 

Subject: Partial Benefits under 26 M.R.S.A . ., § 1191(3) 

FACTS P.L. 1977., c. ·444., amended Title 26 M.R.S.A., 

QUESTIONS: 

ANSWER: 

REASON: 

§ 1191(3), weekly benefit for partial unemployment, so 
as to provide "incentive benefits" to those individuals 
engaged in temporary or odd-job employment. In implementing 
this new provision, the Employment Security Commission 
has raised several questions in connection with temporary 
employment. · 

1. Are incentive benefits for temporary employment 
limited to one two-consecutive calendar week period? 

2. Is the second of the two-consecutive week 
period computed as the week prior to the first week of 
the period or the week following the fir?t week period? 

3, May the same week be used twice in the computation 
of incentive benefits - that is, may week two of one 
period become week one of the next period? 

1. No. 

2. Any two consecutive weeks may be used. 

3, Yes. 

26 M. R. S. A. , § 1191 ( 3), "Weekly Benefit for partial 
unemployrnent" provides in part: 
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On and after January 1, 1978, each eligible 
individual· who, af:('irmatively terminated from 
his r~gular ·employment for a period in excess 
of 4 consecutive calendar weeks, is employed 
less th~n 40 hours for a period not exceeding 
2 coniecutive calendar weeks or performs odd 
jobs shall be paid in amciunt equal to his 
weekly ben·e°fit amount less; 

A. 50% of his earnings paid or payable to 
him with respect to such week in excess of 
$10 up to $35, plus any fraction of a dollar; 
and 

B. 100% of his earnings paid or payable to 
·him with respect to su6h week in excess of 
$35, plus ariy fract1on of a dollar. 

In order to be eligible for inc~ritive benefits, an individual 
who is employed in a nt·emporary job" must be employed for less 
than forty hours ovei· a two-~eek period~ Several questions have 
been raised regarding how benefits are to be determined for those 
in temporary employment. 

1. Section 1191(32 provides that incentive benefits can be 
paid to individuals wh6 are either in temporary employment or in 
odd-job employment. Nothing in the statutory provision limits 
the number of weeks for which an individual may be eligible for 
these incentive benefits. The two-week period contained in the 
temporary employment provision refers only to the period of 
employment for which the number of hours worked is to be computed. 
So long as the individual meets t~e qualifications of odd-job 
employment o~ temporary employment of less than forty hours over 
a two-week period, he will be eligible for incentive benefits. 

2. Before an individual can be paid incentive benefits, he 
must have been separated from his employment for four weeks. 
Nothing in the statutory provision limits the two-week period to 
a specific time other than a period of two consecutive weeks. 
Therefore, an individual applying for benefits for his fifth week 
of unemployment may be paid incentive benefits if, during the 
fourth and fifth ~eeks of unemployment, he was employed less than 
forty hours. 
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3. As stated above, nothing in_the statutory provision 
limits the two-week period to a specific time other than a period 
of two consecutive weeks. There. is no prohibition in the statute 
against using the same week more than once in computing incentive 
benefits. Therefore, an individual may be paid incentive benefits 
for any week where he was employed for less than forty hours in a 

.two-consecutive-week period. 

Patricia M. McDonough 

PMM:er 


