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From: Donald G. A-'lexander, Deputy Attorney General 

Re: Election of Real Estate Commission Chairman 

This opinion responds to several questions which have been 
raised ~egarding election of a Chairman by the Maine Real Estate 
Commissron. ~ 

Presently, the Maine Real Estate Commission consists of the 
Director, a full-time State employee, and four members appointed 
by the Governor. The appointed members' terms are staggered so 
that each year one of them is replaced by a new appointment. 
32 M.R.S.A. § 4051-A. "The commission is required to annually 
elect a chairman, other than the director, from its members." 
§ 4051-A. 

· The question is the Legislature's intent in enacting the 
above-quoted language. In other words, may the Commission elect 
a Chairman more often than once each year? If it may elect a 
Chairman only once each year, when must this election take place? 

• In October, 1977, two of the four appointed members of the 
Commission, including the Chairman, resigned. At the next meeting 
following the resignations, two remaining appointed members wished 
to elect a new Chairman. The Director stated he would not participate 
in this election and declined to vote. A vote was held anyway and 
one Commissioner was elected by unanimous vote of two members of 
the Commission. 

Shortly after this election, the Governor made appointments to 
fill the two unexpired terms. The legality of the Chairman's 
election at this juncture was questioned. This office advised that 
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the election appeared legal since three members were present. 
Research indicated that as long as a quorum is present, even if 
not all those present vote, action taken by an administrative 
body is proper. 

The question was next asked whether the newly-constituted 
Commission could hold another election for Chairman. The Commission 
voted to hold a new election at its first meeting in March, 1978, 
at which time one of its members' terms would have expired and a 
new member would be appointed. The election took place and another 
Commissioner-was elected Chairman. 

The provisions of 32 M.R.S.A. § 4051-A were adopted by enact­
ment of P.L. 1975, c. 547. This language replaced language appear­
ing in§ 4051, as a result of the 1964 revision of the Revised 
Statutes, viz: "The commission immediately upon the qualification 
of the member appointed in each year shall organize by selecting 
from its members a chairman .•.. "This language can be traced 
at least to the 1954 revision 7 ·R.S. 1954, c. 84, § 1. 

An examination of the legislative history 6f P.L. 1975, ~- 547, 
including the Statement of Fact on the original legislative document 
(L.D. 424), reveals no intent by the Legislature with respect to 
the election of a Chairman. 

The present language simply expresses an intent by the Legis­
lature that the Commission have a Chairman. Looking to the legislative 
history of the organization of the Commission, it may fairly be 
concluded that each new m~mber of the Commission should be permitted 
to vote on the selection of the Chairman who will preside over the 
Commissiun during the first year of the new member's term. In 
its election in March, 1978, the Commission elected a Chairman in 
conformity with this intent. 

While the March, 1978, election appears valid, the question remains 
whether the Commission can elect a chairman more often than once each 
year. Seeing no prohibition by the Legislature for this proposition and 
recognizing that the function of the chairman of an administrative 
body is to serve as the focal point for the organization and smooth 
operation of such a body, it seems reasonable to conclude that the 
Commission be permitted to determine when it wishes to replace a 
Chairman, provided it conducts its election at least once a year. 
Research discloses no case law directly on point. However, the 
Massachusetts Supreme Court, in Massachusetts General Hospital v. 
Commissioner of Administration, 231 N.E.2d 543 (1967), does provide 
some guidance on similar language to that under discussion here. 
The issue in that case was whether language which required a 
Commissioner to annually certify rates for hospitals precluded 
him from such certification more often. The Court held the 
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language should be read as meaning "at least annually" since the 
Commissioner could reexamine the bases for such rates more often 
than once a year and since such an interpretation better served 
the purpose for such certification, i~e., fairer hospital rates. 
Adapting this rationale to our problem appears persuasive. 
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