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W. G. Blodgett, Executive Dtrector, Maine State Retirement 
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Kay R.H. Evans, Assistant Attorney General 

Retirement Contributions under Chapter 622, P.L. 1975, § 1 
(earnable compensation) 

Your memo of August 1, 1977, asks for an opinion whether 
retirement contributions should be deducted, in the case of 
public school teachers, from certain amounts paid those teachers 
which may not constitute "earnable compensation" under the 
retirement law. Thus framed, I understand your request to present 
two questions: 1) whether the amounts in question are part of 
earnable compensation, and 2) if not, should retirement contribu­
tions be deducted from them. The short answers are that these 
amounts are not part of earnable compensation and that retirement 
contributions should not be deducEed from them. 

With respect to the question whether these amounts are part 
of earnable compesnation, the definition of earnable compensation 
to be considered is the relevant part of the definition enacted by 
§ 1 of Chapter 622, P.L. 1975, and appliqable to retirement allow­
ances first payable after July 1, 1978:!L 

"Earnable compensation" shall mean actual 
compensation, including maintenance if any, but 
shall not include payment for more than 30 days 
of accumulated or accrued sick leave or unused 
vacation leave or a combination of both, nor 
include any other payment which is not compensa­
tion for actual services rendered or which is not 
paid at the time such services are rendered. 

1/ P.L. 1975, c. 622, § 66. 
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The amounts in question are payments for unused sick or 
vacation leave in excess of 30 .days and bonuses paid at retire­
ment on the basis of years of service. The amounts paid for days 
of unused sick or vacation leave in excess of 30 are clearly 
excluded from annual compensation by terms of the definition. 
The bonus amount, while it may be additional compensation "for 
actual services rendered," is not "paid at the time such services 
are rendered" and is therefore also excluded. 

The question whether retirement contributions should.be 
deducted from these amounts is answered by 5 M.R.S.A. § 1095(1): 

Each member shall contribute at a rate of 
6.5% of earnable compensation, except as 
hereinafter provided. 

The exception clause refers· to rates o.f contribution other than 
6.5%, not to the basis on which the percentage amount is computed. 
Thus, whatever the precise contribution rate, "earnable compensa­
tion" is the basis from which the percentage contribution is 
deducted. Amounts not included in earnable compensation would 
not be subject to the contribution requirement and no retirement 
contribution deductions should be made from those amounts. 

KAY R. H." EVANS 
Assistant Attorney General 
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