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JOSEPH E. BRENNAN 

ATTORNEY GENERAL 

STATE OF MAINE 

DEPARTMENT OF THE ATTORNEY GENERAL 

AUGUSTA, MAINE 04333 

February 17, 1978 

RICHARD S. COHEN 

JOHN M. ft.PATERSON 

DONALD G. ALEXANDER 

DEPUTY ATTORNEYS GENERAL 

To: James M. Bowie, Assistant to Commission on Governmental Ethics 
and Election Practices 

From: Donald G. Alexander, Deputy Attorney General 

Re: Interpretation of 21 M.R.S.A. § 1394 

This responds to your memorandum of December 15, 1977, in which 
you posed several questions .regarding interpretation of 21 M.R.S.A. 
§ 1394. 

1. Does 2bM.R.S.A. § 1394 apply to cam1aign bu1:.tons: The former 
law relating to identification of political advertisements, 21 M.R.S.A. 
§ 1575 (1964 ed.), required designation of the source of all written or 
oral political advertisements. By an opinion of this office dated 
.March 25, 1966, it is stated that this law generally applied to 
political advertisements and novely items, thus including buttons. How­
ever, that opinion itself fashioned the so-called "six inch square 
exemption" exempting from coverage.documents, novelty items and buttons 
less than six inches square. Thus, up to now, buttons have been viewed 
as exempt. 

21 M.R.S.A. § 1394 applies to communications expressly advocating 
the election or defeat of a clearly identified candidate through (a) 
broadcasting stations, newspapers, magazines, outdoor advertising 
facilities, direct mails, and other similar types of public political 
advertising, and (b) flyers, handbills, bumper stickers and other 
nonperiodical publications. Buttons are not specifically included 
within these categories. However, buttons would appear to serve the 
identical function as bumper stickers. Further, some buttons may be 
distributed through direct mail campaigns. Therefore, we believe that 
buttons do require an identifying statement. Obviously such a state­
ment can be in a place and of a size which does not detract from the 
message of the button. 

2. Is the six inch square rule, as discussed in the opinion of 
March 25, 1966, still applicable? 

We answer this question in the negative. There is no limitation 
in 21 M.R.S.A. § 1394 for advertisements which are less than six 
inches square, nor do we think one can be presumed from either 
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the intent of the statute or the past history of construction of 
the law which has included a six inch square exemption. In fact, 
there may be a number of documents, for example cards sent as part 
of a direct mailing, that may be less than six inches square but 
would come within the specified definition. 

3. In order to be in accordance with 21 M.R.S.A. § 1394, how 
detailed must be an address that is part of a political disclaimer? 

We believe, that to be in reasonable compliance with the 
statute, an address must be.sufficiently specific to convey the 
identity of the person or committee authorizing the expenditure 
in sufficient detai1 to avoid confusion and to permit a member of 
the public to make contact if they· desire. Thus, it would be 
appropriate for the address to include the name, the street 
address, and the municipality. We emphasize, however, that the 
question of the extent of necessary identification will vary on 
a case-by-case basis. For example, it may be sufficient to include 
only the name of the city with the name of committees which include 
the name of the candidate. 

4. 21 M.R.S.A. § 1394, ,1 1, states that a political statement, 
"if authorized by a candidate, a candidate's authorized political 
committee or their agents, shall clearly and conspicuously state 
that the communication has been so authorized and shall clearly 
state the name and address of the person who made or financed 
the expenditure for the communication." Must, then, statements 
include terminology explicitly denoting authorization (for example, 
"authorized by") in addition to terminology explicitly denoting 
responsibility for financing (for example, "paid for by")? 

It would be our view that the law requires the statement 
"authorized and paid for by" as the law uses the conjunctive "and," thus 
requiring terms explicitly indicating sourceof authorization and source 

- of financing. 

DGA:mfe 

DONALD GI ALEXANDER 
Deputy Attorney General 


