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JOSEPH E. BRENNAN 
ATTORNEY UI NERAL 

STATE OF MAINE 

DEPARTMENT OF THE ATTORNEY GENERAL 

AUGUSTA, MAINE 04333 

February 13, 1978 

To: Joseph M. Hochadel, Executive Department 

RICHARD 8. COHEN 

JOHN M. R. PATERSON 

DONALD G. ALEXANDER 

DEPUTY ATTORNEYS GENERAL 

From: Kate Clark Flora, Assistant Attorney General 

Re: Meaning of the term "Independent Practice of Architecture." 

This responds to your request of February 3 concerning the re­
quirement in Title-32 M.R.S.A. § 212 that architects, to be eligible 
for a9pointm~pt to the Maine State Board for Regi~tration of 
Architects and Landscape Architects, must nave been "engaged in the 
independent practice of architecture or landscape architecture for at 
least five years prior to appointment." Specifically your request is 
for an interpretation of the words "independent practice of architecture." 

Summary Conclusion: 

The term "independent practice" as used in 32 M.R.S.A. § 212 
refers to the practice of architecture by a registered architect, 
whether self-employed or employed by a corporation engaged in the 
practice of architecture. The word "independent" is used to distinguish 
between the architect who is registered to practice as a professional 
architect and the person working under the supervision of a registered 
architect in order to satisfy the requirements of 32 M.R.S.A. S 220 
(B) (1) (a) - (h). 

Discussion 

One of the qualifications set out in 32 M.R.S.A. S 212 for member­
ship on the Board which oversees the registration of professional 
architects and regulates the practice of the profession is that members 
of the Board must have been engaged in the "independent practice of 
architecture ••. for at least five years." The question raised is 
what is meant by the use of the word "independent?" 

The present law dealing with regulation of archit7cture, as a 
profession, is located in 32 M.R.S.A. § 211 et seq, which was enacted 
by PL 1977, c. 433 § 3. The section dealingwith the practice of 
architecture by a corporation, § 220(1) (B) (2), provides: 
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(2) No corporation as such shall be registered 
to practice architecture in this State, but it 
shall be lawful for a corporation to practice 
architecture providing at least 1/3 of the 
directors, if a corporation, or 1/3 of the 
partners, if a partnership, are licensed under 
the laws of any state to practice architecture 
and the person having the practice of architecture 
in his charge is himself a director, if a corporation, 
or a partner, if a partnership, and licensed to 
practice architecture under this chapter and all 
drawings, plans, specifications and administration 
of construction or alterations of buildings or 
projects by such corporation are under the personal 
direction of such registered architect. One-third 
of the directors or partners shall be licensed under 
the laws of any state to practice engineering, 
architecture, landscape architecture or planning. 
In cases where the number of directors or partners 
is not divisible by 3 the number of directors or 
partners shall be the number that results from 
rounding up or rounding down to the nearest number. 

Uncfer the old 1law, whlch was repealed and replaced, the provision dealing 
with the practice of architecture by a_corporation, 32 M.R.S.A. §202(2), 
provided 

2. Corporation. No corporation as such shall be 
registered to practice architecture in this State, 
but it shall be lawful for a corporation to practice 
architecture providing the chief executive officer 
of such corporation shall be a registered architect 
and all drawings and plans and specifications and 
supervision of construction or alterations of 
buildings or projects by such corporation shall be 
under the personal direction of such registered 
architect. 

Under both the present and prior statutes, Board members were required 
to be in the "independent" practice of architecture. Both statutes 
provide that a corporation cannot be itself registered to practice but 
that it may perform architectural work provided that such work is 
performed under the supervision of a registered architect who is a 
partner or director of the corporation. 

In construing a statute, the language of the statute is looked 
to first, and if it is clear, it is necessary to look no further. 
Lewiston-Auburn United Grocers, Inc. v. Johnson, 253 A.2d 338 (Me. 1969). 
Where the statutory language is ambiguous, the Legislative purpose 
must be considered. Beckett v. Roderick, 251 A.2d 427 (Me. 1969). 
Where the meaning is unclear, the practical consequences of particular 
interpretations may be considered. Tiedemann v. Johnson, 316 A.2d 
3 5 9 ( Me • 19 7 4 ) . 
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The statutory language in question here is ambiguous, as it is 
susceptible to two interpretations. The first, and I believe the 
correct one, is that the Legislature used the adjective "independent" 
to distinguish the "apprentice" architect (who possesses an 
architectural degree and is working under a registered architect to 
acquire the experience mandated by the statute before he or she can 
be registered as an architect, ) from registered architect (who has 
satisfied the statutory requirements passed the examination# This 
interpretation is consistent with the statutory requirement that a 
candidate for the Board must have been engaged in "independent 
practice for at least five years." Such a requirement ensures that 
those who regulate their fellow professionals will have a significant 
amount of professional experience beyond their training period. 

The second possible interpretation is that the word "independent" 
means that only those registered architects who practice by themselves 
are able to serve on the Board, and not those who are employed by cor­
porations doing architectural work. Such an interpretation is 
somewhat inconsistent with the statutory requirements permitting 
architects to practice in corporations; it also presents constitu­
tional problems. Because of the requirement that the person in charge 
of the architectural work in~ corporation be a partner or director, 
as well as a registered architect, in most cases a reaistered . . . . . : ~ ~ . 
architect working for a corporation would be in the type of decision 
making position to cause such a practice to be "independent", meaning 
"not dependent; not subject to 2Jntrol by others" as that word is 
defined in Websters Dictionary.-

Even if the activity of a registered architect working for a 
corporation fails to satisfy the dictionary definition of "independent," 
there is another reason why the word "independent" should not be 
interpreted as intending to exclude registered architects employed by 
a corporation. That is that such an interpretation would result in a 
Board on which all the representatives of the architect•s·profession 
would be private, as opposed to corporate, practitioners. Such a 
composition would present consitutional difficulties. 

In Gibson v. Berryhill, 411 U.S. 564 (1973) the Supreme Court 
found that where all the members of the Alabama State Board of 
Optometry were drawn from the Alabama Optometric Association, whose 
membership was limited to "privately practicing" optometrists, the 
Board was unconstitutionally constituted because its pecuniary interest 
precluded it from fairly adjudicating charges against all the optome­
trists in the state who were employed by business corporations. The 

1/ 32 M.R.S.A. § 220 (B) (1) (b) also permits a person not holding 
an architectural degree to work with a registered architect 
and acquire sufficient experience to become a registered 
architect. 

This does not cover the case of the registered architect who 
is employed by such a corporation working for the registered 
architect who is a director. 
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reasoning is that a board so constituted that its membership may have 
a pecuniary interest in the outcome of its regulatory decisions while 
a part of the regulated group is denied a voice on the board may un­
constitutionally deny due process to those appearing before it, See 
also, Wall v. American Optometric Association, Inc., 379 F. Supp. 
1975 (NDGA. 1974). This has been found to be so even where not the 
entire regulatory b~?Y but only a minority, are affected by the 
pecuniary interest.- A.M.Motors Sales Cor. v. New Motor Veh. Bd., 
138 Col Rptr. 594, 599 1977 • If all the board members who are 
registered architects were mandated to be in private practice, this 
would have the effect of excluding from representation all those 
registered architects who are in partnerships or corporations. A 
Board so constituted possesses an inherent bias which deprives non­
private practice architects of due process. 

It is a cardinal rule of statutory construction that if a statute 
can be construed in ~ch a way as.to avoid constitutional problems, 
it should be so construed. Portland Pi eline Cor. v. Environmental 
Imp. Commission, 307 A.2d 1 Me. 1973, appeal dismissed 414 U.S. 1035; 
In re Stubbs, 141 Me. 143 (1944). An interpretation of the adjective 
"independent" to permit membership on the regulatory Board of only 
those archltects in private practice would encounter constitutional 
difficultles. I therefore conclude that the proper interpretation 
must be that the word "independert",is une& to distinguish between 
one who is an "apprentice" (or unregistered architect) and one who is 
a registered architect. 

¼, µ (1 ,evA hn 4'>-=-
KATE CLARK FLORA 
Assistant Attorney General 

KCF: jg 

The "pecuniary interest" arises by the fact that the regulators 
are in the same business and stand to gain business by de­
cisions affecting the removal of competitors from the profession. 
The problem presented here is that of an all "private practice" 
board regulating corporation practitioners. 


