
 
MAINE STATE LEGISLATURE 

 
 
 

The following document is provided by the 

LAW AND LEGISLATIVE DIGITAL LIBRARY 

at the Maine State Law and Legislative Reference Library 
http://legislature.maine.gov/lawlib 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 

Reproduced from scanned originals with text recognition applied 
(searchable text may contain some errors and/or omissions) 

 
 



J D /-'1 f'' /' ,J z__ ; l ( /; 

lcf'tf)/t; I,\ 
r 1- (/ h , --r { f-1 < ) 

{o <- V\ 1i ~ ) : fv,' k t f"'::.., ~) 
-t~~L)r.,..,.., 

(/ , . .w k --(. -< _) • ~ 4 /., I' I --< ) 

-5~/~v,:J 
JOSEPH E. BRENNAN 

ATTORNEY GENERAL 

f 'r< L, -r v 1 "'r- f v.:,,;_~. 1L 
,[• !'-,;~··ii..;. 

~~~3. ~f· 
RICHARD S. COHEN 
JOHNM. R.PATERSON 
DONALD G. ALEXANDER --~ . 

\.I ·•.-: 

.:f'...t;: 

STATE OF MAINE' 

DEPARTMENT OF THE ATTORNEY GENERAL 

AUGUSTA, MAINE 04333 

February 3, 1978 

DEPUTY ATTORNEYS GENERAL 

Michael E. Povich 
District Attorney 
60 State Street 
Ellsworth, Maine 04605 

Dear Mr. Povich: 

lam writing in reply to your request for an opinion 
ccncerhing the retention of publication fees by registers of 
p::obate. 

FACTS: 

In your request, you have indicated that a practice has 
developed in-the Hancock County Registry of Probate whereby the 
register, on bebalf of petitioners and other parties, arranges 
for the publication of notices which are required in probate 
proceedings and retains a small amount over and above the actual 
cost of publication for her own benefit. 

30 M.R.S.A. Sec. 2, subsec. 4-A, which deals generally with 
the salaries of county officers, was recently amended to provide, 
in pertinent part, as follows: 

"The salaries mentioned in this section shall 
be in full compensation for the performance 
of all official duties by those officers and 
judges. All fees and charges of whatever .. 
nature which may be payable to any county 
officer, except clerks of court, shall be 
payable by them to the county treasurer for 
the use and benefit of the county. . " 

30 M.R.S.A. Sec. 65, subsec. 1, effective as of October 24, 
1977, provides: 

"The county commissioners shall set the amount 
to be charged by the register of probate and 
the register of deeds for the publication of 
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notices required by law. The amount set 
shall not be less than the actual cost to 
the county of providing the publication 
service, including the actual cost of 
publication." 

QUESTIONS PRESENTED: 

1) Whether the preparation of public notices by registers 
of probate constitutes the performance of an "official duty" 
within the meaning of 30 M.R.S.A. Sec. 2, subsec. 4-A. 

2) Whether the register of probate is required by that 
s~ption to remit, to the county treasurer, any money received 
over and above the actual cost of publication. 

3) Whether the county commissioners have the authority, 
under 30 M.R.S.A. Sec. 65, to establish the amount to be charged 
for the publication of these notices. 

ANSWERS: 

1) The preparation of public notices by the register of probate 
constitutes the performance of an "official duty" only :tn those 
instances where the register is required by statute to give public 
notice. 

2) Under 30 M.R.S.A. Sec. 2, subsec. 4-A, the register of 
probate is obligated to remit all fees, including those charged 
fr the publication of notices required by law, to the county 
treasurer. 

3) Pursuant to 30 M.R.S.A. Sec. 65, the county commissioners 
are empowered to establish the fees to be charged for the public-. 
ation of such notices. 

( REASONING: 

With respect to the first issue, it is axiomatic that the 
performance of a service which is not required by law cannot be 
classified as an "official duty". A duty exists only where one 
is required to act. In certain cases, registers are indeed 
obligated to arrange for publication of notices. 18 M.R.S.A. Sec. 
203, for example, requires the register of probate to give public 
notice of the appointment of an executor or other fiduciary. 
There is, however, no statutory provision which imposes a general 
obligation upon registers to arrange for publication whenever 
publication is required. In many cases in which public notice is 
required, the register of probate appears to be under no oblig­
ation to arrange ·for publication. See, for example, 18 M.R.S.A. 
Secs. 1552, 1957, 2051, 2203, 2302 and 2403. In any given case, 
therefore, the determination of whether the publication of notice 
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constitutes the performance of an official duty will depend upon 
the language of the statute requiring public notice. Only where 
it appears from the language of that statute, or by necessary 
implication, that the register of probate is legally obligated 
to give the required notice may publication be regarded as an 
official duty. 

. The foregoing, however, is not dispositive of the question 
concerning the retention of fees. From the language and legis­
lative history of 30 M.R.S.A. Sec. 2, it is evident that all fees, 
including publication fees received by the registers of probate, 
must be remitted to the county treasury. This is so regardless 
of whether, in any given case, publication is characterized as an 
official duty or otherwise. Immediately prior to the 1977 amend­
ment to 30 M.R.S.A. Sec. 2, that section provided, in pertinent 
part, as follows: " 

"All fees and charges of whatever nature, 
except char es for the 
require y aw, whic may e payab e to any 
county officer, shall be payable by them to 
the county treasurer for the use and benefit 
of the county. . . " [Emphasis Added] 

. The 1977 amendment deleted the qualifying language underlined 
above. Section 2 now provides, without exception or qualification, 
t t "all fees and charges of whatever nature" which are collected 
> county officers must be remitted to the county treasurer. 

[Emphasis Added] It cannot be presumed that this change was in­
tended to have no significance. On the-contrary, it is only 
reasonable to infer that the legislature intended thereby to render 
the se17ion all-inclusive by including publication fees within itp 
scope.-

The legislative history of the amendment, moreover, indicates 
that one of the principle purposes of the deletion was to ensure 
that registers of probate account for publication fees. The amend­
ment constituted an integral part of a comprehensive legislative 
scheme to revise the salaries of county officers. The original 
bill was the product of an exhaustive study and report by the Local 

1/ Even prior to the amendment, there seems to have been consider­
able doubt as to whether, under any circumstances, registers of 
probate were entitled to retain any fees arising from the pub­
lication of notices. On two separate occasions, this office 
concluded that registers were without authority to do so. 
Opinion of the Attorney General, February 1, 1977 and Opinion 
of the Attorney General, May 18, 1966. Neither of these 
opinions, however, specifically addressed the issue of whether 
a distinction exists between fees received for the performance 
of official duties and those received for the performance of 
services not legally required. 
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and County Government Committee. See, Report of Local & County 
Government Committee: Study on Count¥ Officers Salaries (1976) 
Among the legislative objectives manifested in the report was the 
achievement of equity among various county officers by removing 
discrepancies in compensation resulting from unevenly distributed 
"fringe benefits" including, inter alia, fees received by registers 
of probate for the publication of notices. Id. pg. 2. In this 
regard, the report concluded: 

"In most counties .the Register's salary does 
not reflect the full compensation of the 
Register, as they are also allowed to retain 
the fees collected for the publication of 
notices. Though these fees commonly appear 
to be relatively small (though one Register 
reported receiving $4,100 in 1975), and are 
erratic and unevenly distributed; they are 
nonetheless fees collected by county officers 
for their own use. The Committee recommends, 
consistently with its other recommendations, 
that all such fees be turned over to the 
co@ty treasury ... " Id pg. 38 [Emphasis 
added] 

Similarly, the statement of fact which accompanied the original 
bill, L.D. No. 62, and which was incorporated by reference in its 
successor, L.D. 752, is equally probative of the legislature's 
intent. 

" ... The bill also removes the unevenly dis­
tributed compensation some county officers 

.receive and places all officers in an exclusively 
salaried position. To reach an equitable and 
rational salary for each officer, this bill 
makes the following changes in the present 
statutes: 

3. Requires that all fees received by the 
registers of probate anaregisters of deeds, 
including publication fees, are to be turned 
over to the county treasury." Emphasis A~ded 

In addition, there is nothing in the langugage of the statute 
which suggests that a distinction is to be drawn between those fees 
received for the performance of official duties and those received 
for the performance of services not legally required. The language 
of the statute, the accompanying statement of fact and the committee 
report is unequivocal and all-inclusive; all fees are to be remitted 
to the county treasury. · This construction, moreover, is amply sup­
ported by the legislative history of the statute prior to the 1977 
amendment. In 1959, the legislature enacted the original version of 
the statute which remained substantially unchanged prior to the 1977 
amendment. By that statute, county officers were required to account 
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for" ... all fees and charges of whatever nature, except charges 
for the publication of notices required by law .. " P.L. 1959, 
ch. 372, Sec. 7. During proceedings in the House relating to this 
bill, Rep. Jalbert corrnnented: 

"Mr. Speaker, with regard to the last 
paragraph of Section 7 which would make all 
fees accountable except charges for newspaper 
notices and civil fees of deputy sheriffs, 
without going into the question of the desir­
ability of abolishing all fees, attention is 
called to the following: In almost if not 
all cases the resent fees retained b 
0 
t r orm. 
F required 
to perform are now paid over to the county." 
Legislative Record, 1959 pp. 2287-2288 
[Emphasis Added] 

~ubject to the exceptions prescribed by the statute, it is 
, readily apparent that the legislature intended to include all 

fees within its scope, regardless of whether they were attribut­
able to the performance of official duties or otherwise. It 
follows, therefore, that upon repeal of the exception for public­
ation fees in 1977, those fees were to be accorded the same 
treatment as other fees collected by county officers. 

Finally, you have requested an opinion as to whether county 
commissioners have the authority, under 30 M.R.S.A. Sec. 65, to 
establish the amounts to be charged by registers of probate for 
the publication of notices. In view of the foregoing, there is 
no reason for departing from the plain meaning of that section. 
Accordingly, it is evident that the county commissioners have the 
authority to establish these fees. 

If you need any further assistance, please do not hesitate to 
contact this office. 

SCC:spa 

Sincerely, 
I 

I .- . .. . ,, /-""-·- ·' / . / .. ,~L. /-L (. t.'.·. / _..__? --·_ 

Stephen C. ·Clarkin 
Assistant Attorney General 


