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C 
JOSEPH E. BRENNAN 

ATTORNEY GENERAL 

STATE OF MAINE 

DEPARTMENT OF~THE ATTORNEY GENERAL 

AUGUSTA, MAINE 04333 

January 12, 1978 

Honorable Lawrence P. Greenlaw, Jr. 
House of.Representatives 
State House 
Augusta, Maine 04333 

Dear Representative Greenlaw: 

RICHARDS. COHEN 
JOHNM.R.PATERSON 
DONALD G. ALEXANDER 

DEPUTY ATTORNEYS GENERAL 

This responds to your request for advice regarding an inter­
pretation··or 36 M.R.S.A. § 1482(l)(c). 

l_ QUESTION: 

A 1977 model automobile is purchased in calendar year 1977. 
At the time of purchase, the 1978 model of that automobile was 
available for sale. 

Is the 1977 model automobile in its "first or current year of 
model" for purposes of payment of the excise tax imposed by 36 M.R.S.A. 
§ 1482(l)(c)? 

ANSWER: 

I Yes. During the calendar year 1977, the 1977 model automobile 
is in its first year of model even though the 1978 model of that 
automobile was available for sale. 

REASONING: 

The applicable statute, 36 M.R.S.A. § 1482(1)(c), states in 
pertinent_ part: 

"An excise tax shall be levied annually with 
respect to each ·calendar year in the following cases: 

"For the privilege of operating a motor 
vehicle upon the public ways, each motor vehicle, 
other than a stock race car, to be so operated 
shall be subject to such excise tax as follows: 
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A sum equal to 24 mills on each dollar of the 
maker's list price for the first or current year 
of model, 17 1/2 mills for the 2nd year .... 
The maximum tax on or after the 7th year of 
model for an automobile .~ . ·. shall be $15." 
[emphasis added] 

The terms "first or current year of model" was in all proba­
bility intended to recognize the practice of most automobile manu­
facturers of introducing an automobile with a model year designation 
for the next succeeding calendar year. In analyzing 36 M.R.S.A. 
§ 1482, I interpret the phrase "current year of model'' to refer to 
a model whose year designation is identical to the current calendar 
year in which the motor vehicle is excised. For example, a 1978 
automobile introduced on the market in 1977 is not in its current 
year of model in 1977 but is in its current year of model during 
calendar year 1978. Ordinarily, when one describes a ''first year 
of model'', one is describing a 12 month period~ however, because 
of the trade practice of automobile manufacturers 1978 models are 
introduced in 1977 and the ''first year of model" will extend from 
the time when the vehicle was introduced in 1977 through the calendar 
year 1978. 

The statute imposing an excise tax for the privilege of oper­
ating a motor vehicle contemplates that the maximum mill rate of 
24 mills can be imposed on the maker's list price during a period 
in excess of twelve months. This fact is recognized by 36 M.R.S.A. 
§ 1482 sub-§ 3. 

"Tax paid for previous calendar or registration 
year. Whenever an excise tax has been paid for the 
previous.~alendar year or registration year by the same 
person on the ·same vehicle, the excise tax for the new 
calendar year or registration year shall be assessed as 
if the vehicle was in its next year of model. 11 

This relief for taxes paid in previous calendar or registration 
( years only applies to excise taxes paid by the same person on the 

same vehicle. It must follow that excise taxes paid in a previous 
calendar or registration year by a different person on the same 
vehicle does not entitle the new excise taxpayer to the benefits of 
this subsection, the new excise taxpayer would have to be assessed 
as if the yehicle was in its designated year of model. Thus, a 
1978 automobile purchased in 1977 and on which an excise tax was 
paid in 1977 would, in the hands of the original purchaser of the 
automobile, be excised during 1978 at the 17 1/2 mill rate for a 
second year of model, while a new owner of the automobile purchased 
from the original owner during 1978 would have to pay during 1978 
the 24 mill "first or current year rate". 
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The use of model years that are co-terminous with calendar 
years recognizes the practical problems that would be faced by 
municipal excise tax collectors if different dates for changes of 
years of model must be maintained for every model put on the 
market by automobile manufactureres. 

~ 

While one might argue with the equity of the situation, the 
result has been established by statute. 

" erome S. Matus 
Assistant Attorney General 
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