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Jo~•-PH E. BRlcNNAN 

ATlORNc.Y Gt.,r:~fl.'\L 

STATE OF MAINE 

DEPARTMENT OF THE ATTORNEY GENERAL 

AUGUSTA, MAINE 04333 

,_, 

Ms. Doris Hayes, Deputy 
Secretary of State 
State House 

_ Augusta, Maine 04333 

Dear Ms. Hayes: 

January 12, 1978 

R1 1 ·1 1 \HD S. COHEN 

Jolls :VI. H. P.·\TERSu:, 
DONALD(; ALEXANDER 

DEPUTY ATTORNEYS GENERAL 

This will acknowledge your opinion request of December 23, 1977, 
in which you inquire whether a class agent who solicits for the alumni 
fund of his college in the State of Maine and receives_admission to 
athletic events and food and lodging once a year from the college 
would fall under the definition of professional solicitor in the Maine 
Charitable Solicitations Act (9 M.R.S.A. §5001 et seq.). 

Professional solicitor is defined in the Act as any person who for 
financial or other consideration engages, employs, directs, or contracts 
with any other person to solicit contributions. Two questions arise 
as to whether the situation described by you would fit within the 
definition of profes.ional solicitor. First, does the receipt of free 

j • 

admission to athletib events and free food and lodging once a year 
constitute "other consideration" for services in soliciting contribu­
tions. Second, is an individual who is performing solicitation efforts 
on behalf of his or her alma mater engaged or employed in soliciting 
contributions. We respond to both of these questions in the negative. 
It is clearly not the intent of the Maine Legislature that the Charita­
ble Solicitations Act apply to the activities of an alumnus soliciting 
on behalf of an educational institution. 
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The term professional solicitor suggests that it is intended to 
apply to an individual who is at least substantially compensated for 
his time and his value to the organization in soliciting contributions. 
It is unlikely that it was the intent of the Legislature that the Act 
extend to individuals functioning primarily from motives of loyalty 
and commitment to educational institutions and who only incidentally 
receive minor gratuities and preferences in return. Hence, we would 
ccnst.rue the term "other consideration" to mean reasonable compensation 
for effort expended. 

In the same sense the words used by the Legislature to describe 
the relationship between the professional solicitor and the charita­
ble organization definitely suggests that the relationship would be 
contractual, either one of direct employment or of a contract for ser­
vices. The situation described by you does not appear to· amount to an 
enforceable contract on the part of either party. It is rather a 
voluntary commitment of time on the part of an alumnus to an educational 
in~titution. 

under the circumstances, it is our opinion that the situation 
described by you does not bring a class agent within the definition of 
a professional solicitor found in 9 M.R.S.A. §5003. 

Your further inquiry as to whether the names of persons may be used 
in a solicitation without the specific written consent of that person, 
9 M.R.S.A. §5013, raises a more difficult question. This section of 

'- the Ac;;..:. is not limited to professional solicitors but provides that no 
person shall for the purpose oJ soliciting contributions from persons 
in this State use the name of any other persons without the specific 
written consent of the other person. In the situation described in the 
letter attached to your opinion request, the issue would appear to be 
whether names of other persons are used "for the purpose of soliciting 
contributions". Under the described circumstances, we would interpret 
the use of the names of other persons in such communication merely as 
efforts to pass on information among friends and not for the purpose of 
soliciting contributions. However, should explicit use of specific 
names be made for the purpose of encouraging contributions, it would 
be our opinion that 9 M.R.S.A. §5013 would apply. 

If you have any further questions concerning this issue, we would 
be pleased to respond to them. 

Very truly yours, 

~fRE~ 
Attorney General 

JEB: js 


