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DEPARTMENT OF THE ATTORNEY GENERAL 

AUGUSTA, MAINE 04333 

November 18, 1977 

To: Marc Guerin, Chief 
Division of Oil Conveyance Services 
Bureau of Water Qua+ity Control 
Department of Environmental Protection 

RICHA'frn S. COHEN 

JOHN M. R. PATERSON 

DONALD G. ALEXANDER 
DEPUTY ATTORNEYS GENERAL 

From: Cabanne Howard, Assistant Attorney General 

Subject: License fees for a vessel transferring oil from 
another vessel to an oil terminal facility. 

You have asked whether a vessel transferring oil from 
another vessel to an oil term.inal facility, but not under the 
direction and control of such facility, is obliged to pay a 
license fee pursuant to Section 551(4) of the Oil Discharge 
Prevention and Pollution Control Act, 38 M.R.S. §541 et seq. 
Under the 1977 Amendments to the Act, vessels operating in this 
capacity are required to obtain a license, Laws of Maine of 
1977, c. 375; §7 (1~77), amending 38 M.R.S. §545(4). Our answer 
is that vessels of this kind are required to pay such fees, in 
the same manner as·any holder of a license. 

The basis for this conclusion derives from the original 
purpose of the Act. That purpose was to protect the citizens 
of the State against the hazard of oil spills, particularly 
those occasioned by the "transfer of oil, petroleum products 
and their by-products between vessels and vessels and onshore 
facilities and vessels •.. " 38 M.R.S. §541 (emphasis added). 
Thus, each person operating an oil terminal facility in the 
state was required to obtain a license from the Board of 
Environmental Protection, and to pay a license fee, through 
which the program to prevent oil spills and to compensate 
their victims was to be financed. ·39 M.R.S. §545. The size 
of this fee was expressly made contingent on the volume of 
"oil, petroleum products or their by-products transferred by the 
applicant during the licensing period ... " 38 M.R.S. §551(4) (A) 
(emphasis added). It was, therefore, clearly the Legislature's 



I 

1-4 

Marc Guerin -2- November 18, 1977 

intention that a fee be paid each timeoilwas "transferred," 
which term is defined to include both vessel to vessel and 
vessel to terminal activities 38 M.R.S. §542(10). Indeed, this 
legislative emphasis or. the tr~nsfer itself for the fixing of the fee 

(rather than, for example, on the value of the oil) provided the 
bas~s for the sustaining of the entire scheme by the Supreme 
Judicial Court against a challenge that it constituted an import 
or duty in violation of the Import-Export Clause of the United 
States Constitution. Portland Pipe Line Corp. v. Environmental 
Improvement Commission, 307 A.2d 1, 31-36 (Me. 1973). 

Please note that in view of the conclusion that a fee must 
be paid upon each transfer of oil by a licSnsee, it follows that 
in the case where a lic~nsee undertakes two transfers of the same 
barrel of oil (e.g. from a sea-going vessel to one under its 
direction or control and from that vessel to its shore facility), 
it must pay a licensee fee on that barrel twice. Such a result, 
in addition to comporting with the legislative intention outlined 
above, would be required to avoid a finding of an unconstitutional 
discrimination between independently owned transfer vessels and 
those owned by shore facilities. See State v. Stinson Canning Co., 
161 Me. 320,322 (1965), quoting Laughlin v. City of Portland, 111 Me. 
486, 489 (1914). 

I hope this answers your question. 
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CABANNE HOWARD _ . 
Assistant Attorney General 


