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I 
To 

From 

Subject 

lnter--Departmental Memorandum Date November 18, 

H. · George Poulin, Executive sec. Dept. Board of Barbers 

Kate c. Flora, Assistant Dept. Attorney General 

Barbers and Cosmetoloc:rists Practicing in the Same ShOR 

QUESTION: 

You have asked for an opinion as to whether a barber shop may 
employ a cosmetologist in the shop if the shop is licensed as both 
a barber shop and a beauty shop. 

SUMMARY ·op CONCLtSION: 

Under the laws relating to the practice of barbering and 
cosmetology, as amended effective October 24, 1977, there appears 
to be no prohibition to such joint practice; hOtJever, Rule 17 of 
the Rules and Regulations Relating to the Operation and Sanitation 
of Barber Shops forbids the operation of "other business~s II in a 
barber shop unless separated by a full length partition. 

DISCUSSION: 

1977 

The answer to your quhstion must begin with an examination· of 
thelanguage of Title 32 M.R.S.A. §§ 305 and 1556, which deal with 
practicing in same shops, and the statement of Fact accompanying L.D. 
1838, which enacted these sections as part of chapter 398 of the Laws 
of 1977. Section 305 states: 

I 

"In any licensed barber shop in which 
all the licensed barbers are also licensed 
as cosmetologists pursuant to chapter 23, 
both practices may be carried on in that 
shop. Partitions between or separate rooms 
for the two practices shall not be required 
in any such shop. 11 

Section 1556 statest 

"In any licensed beauty shop in which all 
the registered cosmetologists are also 
licensed as barbers pursuant to chapter 23, 
both practices may be carried on in that · 
shop. Partitions between or separate rooms 
for the two practices sh.=t:11 not · e required 
in any such shop. 11 
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The statement of Fact with L.D. 1838 provided: 

"under the new draft, a licensed barber may 
take the examination for cosmetology and be 
licensed as a cosmetologist and vice versa. 
In any shop in which all the practitioners 
hold both licenses, both practices can be 
carried on. The restriction in the present 
rules would be eliminated in these cases. 11 

It is a primary rule of statutory construction that legislative 
intent, where ascertainable, must control. Reggep·v. Lunder Shoe 
Products Co., 241 A.2d 802 {Me., 1968). It is apparent from the two 
sections quoted above and the Statement of Fact that the Legislature 
intended to permit both practices to take place in the same shop under 
~·shop license {either a barber shop license,§ 304 or a beauty shop 
license, § 1556) assuming that all the practitioners in the shop have 
obtained individual licenses as both barbers and cosmetologists. 
Thus in the instance of the shop with all dual-licensed practitiona:-s, 
the Legislature has explicitly overruled the restriction in Rule 17 
on dual practices. 

The statute is much less clear on the question of whether a shop 
may exist which employs both licensed barbers and licensed cosmetologists 
who do not all hold dual licenses •. The law provides that to practice, 
every barber {§ 401) and every cosmetologist {§ 1651) must be licensed. 

Title 32 M.R.S.A. § 302 (2) provides that "the practice of 
barbering shall be carried on only by persons duly registered to y 
practice barbering in this state and only in a licensed barber shop 
• • • • " Section 155.2 (2) provides that 11 {T) he practice of cosmetology 
shall be carried on only by persons duly registered to practice in 
this State and only in a licensed beauty shop. • • • 11 The clear 
meaning of each of these sections is that the practice in question 
may only be carried on in a shop which is appropriately licensed. 
However, neither section requires the practice to be carried on in 
a shop licensed only as a barber sh9p or beauty shop. Therefore, 
there appears to be no prohibition on joint practice assuming that 
the shop has dual licenses, so that licensed cosmetologists are 
practicing in a licensed beauty shop and licensed barbers are 
practicing in a licensed ½arber shop. 

However, while nowhere in the statute is there an explicit 
prohibition on dual practice, the Board of Barbers has a rule. 

1/ This is followed by a list of exceptions which are not relevanet 
here. 
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y 
prohibiting the carrying on of any other business in a_barber shop. 
This rule, at least as applied to unrelated business such as key­
making and uphols·'-ering, -has been determined in an earlier opinion of 
this office to be a valid health measure. (See M:trch 8, 1974; letter 
of Attorney General Jon LUnd to Senator Kelley, attached.) Although 
the practices of cosmetology and barbering are similar operations, 
the fact that they require separate educations and separate pro­
fessional licenses indicates that they are to be regarded as · . 
different businesses. Therefore, the joint practice of cosmetologists 
and barbers in a dual-licensed shop would appear to be precluded by 
Rule 17. 

KCF:mfe 

Enclosure 

~EC. FLORA . . 
Assistant Attorney General 

Y I understand the cosmetologists once had a similar rule but it 
is no longer in force. 


