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JOSEPH E. BRENNAN 

ATTORNEY GENERAL 

f) 

STATE OF MAINE 

DEPARTMENT OF THE ATTORNEY GENERAL 

AUGUSTA, MAINE 04333 

26 September 1977 

Arnold Fuchs, Ph.D. 
Chairman · 
Board of Examiners of Psychologists 
415 Congress Street 
Portland, Maine 04111 

Dear Doctor Fuchs: ~ 

RICHARD S. COHEN 

JOHN M. R. PATERSON 

·DONALD G. ALEXANDER 
DEPUTY ATTORNEYS GENERAL 

This opinion is in response to your July 29, 1977, letter 
in which you pose several questions. Essentially, however, you 
ask: Do the provisions of 32 M.R.S.A. Chapter 56 prohibit teach­
ers and others not licensed as psychologists or psychological 
examiners from engaging in psychological practice as defined in 
Chapter 56? 

Maine law recognizes two levels of psychological practice, 
"psychological examiner" and "psychologist". The former is 
defined as anyone who "holds himself out to be a psychological. 
examiner, or renders to individuals or to the public for remu­
neration services involving the application of recognized prin­
ciples, methods and procedures of the science and profession of 
psychology, but limited (sic) to interviewing or administering 
and interpreting tests of mental abilities, aptitudes, interests 
and personality characteristics, for such purposes as psycholo­
gical evaluation or for educational or vocational selection, 
guidance or placement." 32 M.R.S.A. §3811(1). The latter is 
defined as a person who "holds himself out to be a psychologist, 
or renders to individuals or to the public for remuneration any 
service involving the application of recognized principles, 
methods and procedures of the science and profession of psycho­
logy, such as interviewing or administering and interpreting 
tests of mental abilities, aptitudes, interests and personality 
characteristics, for such purposes as psychological evaluation 
or for educational or vocational selection, guidance or placement~ 
or for such purposes as overall personality appraisal or classi- · 
fication, personality counseling, psychotherapy or personality 
readjustment." 32 M.R.S.A. §3811(2). 
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Section 3814 makes it a misdemeanor, punishable by a fine 
of $100 to $500 or by imprisonment for 3 months, or both, for 
any person to hold himself out as a psychological examiner or 
psychologist or to engage in psychological practice, as defined, 
without having first obtained a license under Chapter 56. See 
also, the prohibition in section 3812. 

An important limitation on the effects of Chapter 56 is 
found in section 3813, in relevant part: "Nothing in this 
chapter shall be construed to limit the professional pursuits 
of teachers and counselors in recognized public and private 
schools." We find no statutory definition of the duties or 
"professional pursuits" of teachers or counselors, however, we 
note that 20 M.R.S.A. Chapter 404, requires each administrative 
(school) unit to "identify all children within its jurisdiction 

who require special education and supportive assistance. Each 
such administrative unit shall provide educational diagnosis 
and evaluation as may be necessary for the planning and implemen­
tation of a special education program for each exceptional child." 
§3124. "Exceptional children" are defined as persons "who require 
special services in the area of mental development or maturation 
.•• " §3123(1). "Special education" means "instruction; 
educational diagnosis and evaluation; .•• and other supportive 
assistance, services, activities or programs •.. " Such diagnosis 
and evaluation as well as the provision of special education may 
properly be included within the "professional pursuits" of teach­
ers and counselors. See also, 20 M.R.S.A. §806, wherein, for the 
purpose of ·establishing privileged communications, the Legislature 
specifically recognizes that school counselors do receive in the 
course of their employment, information from school-age clients 
so personal in nature that it is deemed privileged. 

It seems clear that the Legislature has recognized that teach­
ers and school counselors will have to engage in personality 
appraisal and counseling as administrative units carry out res­
ponsibilities placed upon them by the above-noted exceptional 
children legislation. Even absent this legislation, it appears 
reasonable that teachers and school counselors would engage in 
these activities as they attend to the educational, moral, emo­
tional and physical well being of the_child in th~·.school setting. 
The above-noted exception for teachers and school counselors from 
the prohibitions of Chapter 56 appears very broad indeed, and 
absent a specific factual setting, we are not prepared to say 
that Chapter 56 makes any inroads on the ability of teachers and 
school counselors to engage in such activities as administering 
and interpreting tests of mental aptitudes for such purposes as 
educational or vocational guidance, or personality appraisal or 
counseling. (Note, Chapter 56 does prohibit teachers and school 
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counselors from holding themselves out as "psychologists" or 
"psychological examiners". See, Opinion of this office, dated 
September 20, 1976). 

Several other professions and occupations appear to have 
been authorized by law to provide services which could be in­
cluded within the definition of psychological practice. Clearly, 
medical doctors are not prohibited from treating mental illness 
or providing psychotherapy. See 32 M.R.S.A. §3270. Chapter 56 
appears to acknowledge this, albeit indirectly, "Nothing in this 
chapter shall be construed as permitting the practice of 
medicine ... by psychological examiners or psychologists." 
32 M.R.S.A. §3811(3). 

Chapter 62-A of Title .32 provides for the licensing of 
social workers. Section 4183(3) provides that the purpose of 
social work, as defined, "is to help individuals, families, 
groups and communities to present or resolve problems caused by 
social or emotional stress." To further confound the matter, 
section 4185 provides, "Nothirig in (chapter 62-A) prevents any 
person from engaging in the practice of social work so long as he 
does not represent himself as or use the titles of "registered 
social worker" or "associate social worker''." By enactment of 
Chapter 62-A, the Legislature has recognized that persons who 
engage in social work may attempt to help individuals resolve 
problems caused by emotional stress, a province Chapter 56 stand­
ing alone, would appear to restrict to psychologists. Investiga­
tion confirms that social workers routinely counsel individuals 
in an attempt to help resolve emotional problems. In light of 
this practice and the above discussed legislation, we cannot say 
that social workers, whether licensed or unlicensed, are precluded 
from helping others resolve social or emotional stress. 

Chapter 36 of Title 32 deals with the licensure and certifi­
cation of osteopathic physicians. Osteopathic physicians are 
granted "the privilege to practice osteopathic medicine in any 
county in this State ... with the right to use such drugs as are 
necessary in the practice of osteopathic medicine." 32 M.R.S.A. 
§2581. While osteopathic medicine is not defined within Chapter 
36, we note that for the purpose of the hospitalization of the 
mentally ill, osteopathic physicians, along with medical doctors, 
are permitted to examine and certify their opinion of the mental 
condition of a person suspected to be mentally ill. Such certifi­
cation can result in a person being admitted involuntarily to a 
hospital for treatment of mental illness. See, 34 M.R.S.A. 
Chapter 191. In the hearing held in District Court to determine 
whether a person will be ordered committed to a hospital, the 
Court is required to appoint two examiners to examine the proposep 
patient and advise the Court. Such an examiner must be a medical 
doctor, a licensed psychologist who practices clinical psychology_ 
or an·osteopathic physician. 34 M.R.S.A. §2334. We conclude that 
the Legislature, by enactment of Chapter 56, did not intend to pre­
clude osteopathic physicians from treating mental illness. 
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We can think of at least two additional professions 
recognized by the Legislature whose members might engage in 
counseling of individuals for correction of emotional problems 
or other activities defined as "psychological practice" by 
Chapter 56. See, 32 M.R.S.A. Chapter 31 (Nurses and Nursing); 
32 M.R.S.A. Chapter 79, enacted by P.L. 1977, c. 466, effective 
October 24, 1977, (Substance Abuse Counselors}. Additionally, 
priests, ministers and other clerics have traditionally provided 
counseling to troubled members of their congregations. We find 
no intent by the Legislature to enter into a constitutionally 
suspect restriction on this practice through the enactment of 
Chapter 5 6. · 

This review of professions whose members may lawfully 
engage in activities constituting "psychological practice'' in 
addition to persons licensed pursuant to Chapter 56, is not in­
tended to be exhaustive. From it we conclude, however, that the 
Legislature did intend to restrict those activities contained 
within the definition of "psychological practice" found in 32 
M.R.S.A. §3811, to licensed psychologists, psychological examiners 
and certain other professions recognized by law. We have noted 
the major professions so recognized. We prefer to await specific 
factual situations before offering our opinion whether a particu­
lar activity by a person not licensed as a psychologist or psy­
chological examiner is in violation of Maine law. 

WJK/vv 

Sincerely, 

0,~j. ~ 
WILLIAM J. KELLEHER 
ASSISTANT ATTORNEY GENE~ 

I 


