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Benefit Entitlement of Individuals with Creditable 
Service under More than pne Employer. 

This responds to your request for an opinion on the opera­
tion with respect to participating local districts of those pro­
visions of the retirement law granting a specified minimum benefit 
on retirement after 10 years of service. You have pointed out 
that participating local districts may have benefit plans which 
provide for no minimum benefit amount, for an $80 per month 
minimum (Chapter 415, P.L. 1969) or for a $100 per month 
minimum [Chapter 542, P.L. 1973, presently§ 1121(2) (A) (4)], 
and that members in the course of their employment history may 
work for more than one participating local district or for a 
district and for the State. You have asked how the minimum benefit is to 
be computed in the situation where a retiring member has worked a 
total of 10 years at age 60 for two or more employers with differing 
plans, and you have postulated four specific examples for our response. 

I conclude that, in order to be eligible for a statutory minimum 
benefit amount at 60 years of age after 10 years of service, a member 
must have worked for a total of 10 years in employment covered at the 
time of his employment by a plan having a minimum benefit provision. 
Only that amount of time served while such a provision was in effect 
counts toward the 10 years. Thus, service with an employer whose 
retirement plan had no minimum benefit provision then in effect 
does not count toward the 10-year accummulation required for eligibil­
ity for a minimum benefit. 11 Where a member has worked for a total of 

--------
1/ See fns. 3 and 4, ~-
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10 year• tor more than one employer, each of whom had a minimum 
benefit plan in effect at the time the member worked there, the 
benefit is generally to be figured pro rata on the basis of the 
amount of time worked for each employer and the benefit provision 
in effect at the time the member worked there.2/ 

OPINION: 

Since participating local districts are bound only by those 
provisions of the retirement law which they accept, 5 M.R.S.A. 
§§ 1033(3), 1092(12), their employee-members cannot claim the 
benefij of provisions not adopted by the district for which they 
work.~ Thus, 10 years of work for a participating local district 
with no minimum benefit plan will not yield a statutory minimum 
benefit fo? the employee who works the entire 10 years for that 
employer.!__ Logic and fairness do not permit a reading of the 

2/ Except, of course, for those provisions which must apply to 
all members regardless of their employer in order to maintain 
System-wide fairness and equity or to facilitate administra­
tion. Of course if a district changes its retirement plan by 
adopting a minimu~ benefit provisioni the provision applies to 
all of its then employees and time worked prior to the adop­
tion of the provision counts toward the 10 years. 

See fn. 4, infra. 

This ls not to say, of course, that the retiring 10-year 
employee of a district with no minimum benefit plan receives 
no retirement benefit at all; rather, that benefit may be 
less than the statutory minimum amount. Similarly, the 
retiring employee with 10 years of service of which only 
some portion has been served in employment covered by a 
minimum benefit provision does not retire without any 
benefit; rather, that benefit may be less than the 
statutory minimum. In each of these cases, the benefit 
is that computed on the basis of compensation and service, 
according to applicable statutory directives. See 5 
M.R.S.A. § 1121(2). 
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statute which would allow a member who worked for some number 
of years less than 10 for an employer with no minimum benefit 
provision then in effect to count those years toward the 10 
needed for a minimum benefit provided under the plan of a prior 
or subsequent employer. Only service covered by a minimum 
benefit provision at the time it is renqered counts toward 
satisfaction of the 10-year criterion.~ 

Viewed in terms of reasonable expectations, a member who 
works for a no-minimum-benefit district can have no reasonable 
expectation that the time worked will count towards eligibility 
for a minimum benefit; such a district, not having elected a 
minimum benefit provision, of course cannot be held to provide 
such a benefit. Where there is a minimum benefit provision, 
the member can expect to receive and the district to pay such a 
benefit on retirement at age 60 after 10 years of service. Each 
can also expect that eligibility and liability are incremental; 
that is, each year worked in employment covered by a minimum 
benefit moves the member one step closer to eligibility and the 
district one step closer to liability for the statutory minimum 
amount. 

Applying these principles to the situation where a member works 
for a total of 10 years for two or more employers each of whom has a 
retirement plan with a minimum benefit provision in effect at the 
time the service is rendered, it is my opinion that the minimum 
benefit to be paid is to be computed pro rata on the basis of the 

.5!.._ The exceptions to this rule would be in cases where the 
subsequent employer-district with a minimum benefit pro­
vision agreed to "purchase" an employee's prior years of 
service worked for another employer whose retirement plan 
had the smaller minimum amount or no minimum provision. 
5 M.R.S.A. § 1092 (11). 
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amount of time worked fg~ each employer and the benefit provision 
in effect at that time.~ To so compute the benefit is consistent 
with the legitimate expectation of the employer and the member and 
with the actual facts of the employment history. 

To the four examplds you provided, the above conclusion.yield 
these results: 

Example 1: Individual transfers from Employe A, which has Chapter 415, 
after 5 years of membership service to Employer B, which has 
Chapter 542, and is a member there for 5 years. At age 60, he 
applies for a retirement benefit. He has a 3-year average salary 
of $1000.00 

Answer: Benefit computed pro rata on the basis of the number of 
years worked for each emplcyer and the minimum benefit amount of each 
employer's plan, annualized. (e.g., $80 minimum earned over 10 
years~ $8/year). Amount earned under each employer then added to 
obtain total minimum benefit. 

Example 2: An individual transfers from Employer A, which does not 
have a minimum, after 5 years of service,, to Employer B, which has 
Chapter 542. After working ·for Employer B for 5 years, he applies 
for a retirement allowance at age 60. His 3-year average if $1000.00. 

Answer; 
5 years 
Benefit 
without, 

No minimum benefit at this time; member has worked only 
in employment covered by a minimum benefit provision. 
is that computed according to compensation and service, 
regard to minimum amount. 

Example 3: An individual transfers from Employer A, which has 
Chapter £42, after 5 years of service,to Employer B, which does 
not have a minimum benefit after 10 years of service. After working 
for Employer B for 5 years, he applies for a retirement allowance at 
age 60. His 3-year average is $1000.00. His 5-year average is $900.00. 

Answer: Same as Example 2. 

------------------~-
6/ Where the subsequent employer provides a higher minimum 

benefit and "purchases" earlier time worked under a lower 
minimum, making up the difference, the benefit would be 
comp11ted solely on the basis of the subsequent employer's 
provision. 5 MR.S.A. § 1092(11). 
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Example 4: An individual transfers from Employer A, which has 
Chapter 542, to Employer B, which has no minimum benefit, after 
5 years of service. After working for Employer B for 2 years, 
he transfers to Employer C which has Chapter 415. He works for 
Employer C for 3 years and at age 60 he applies for a retirement 
allowance. His 3-year average is $1000.00 

Answer: Sarne as Examples 2 and 3, except that member has worked 
8 years in covered employment. 

Assistant Attorney General 
KRHE/ec 


