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JOSEPH E. BRENNAN 

ATTORNEY GENERAL 

STATE OF MAINE 

DEPARTMEJ\lT OF THE ATTORNEY GENERAL 

AUGUSTA, MAINE 04333 

September 14, 1977· 

Donald C. Hoxie, Director 
Bureau of Health Engineering 
Department of Human Services 
221 State Street 
Augusta, Maine 04333 

RICHARD S. COHEN 

JOHN M. R. PATERSON 

DONAI,D G. ALEXANDER 

DEPUTY ATTORNEYS GENERAL 

Re: Definition of Eating Establishment 

Dear Mr. Hoxie: 

On September 1, 1977, you requested an opinion as to 
whether or not the Department of Human Services was responsible 
for the licensure of an eating establishment if food was not 
served to the public for consumption on the premises. My 
answer to your question is that the State of Maine Department 
of Human Services may license an eating establishment regardless 
of whether the food is consumed on or off the premises. 

The controlling statute in the present situation is 22 
MR.SA Sec. 2491, et seq., enacted by the 107th Legislature in 
1975. An examination into the legislative history of the 
above law does not disclose any useful informa'tion pertaining 
to the question posed. Several amendments were offered to 
this bill, and one amendment was adopted without debate. The 
latter amendment did not concern itself with your question. 

22 MR.SA 2491 (7) defines "Eating Establishment" as "any 
place where food or drink is prepared and served, or served 
to the public for consumption on the premises, ... " Examples 
are listed in the same section which clarify the above definition 
by including therein, inter alia, mobile eating places, road­
side stands, stores, parks, theaters. Exceptions are enumerated 
in 22 MRSA section 2501. Stores or other establishments are 
exempt from the licensing provisions only where bottled soft 
drinks or ice cream are sold for consumption from the original 
containers only, and where no tables, chairs, etc. are provided. 
There is no exemption listed for eating establishments that 
prepare and serve food or drink for consumption off of the 
premises. 
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Therefore, if food or drink is prepared and served to the 
public for consumption and for compensation, regardless of where 
the food or drink is to be consumed, the site constitutes an 
eating establishment and is within the province of the Depart­
ment of Human Services' licensing powers. 

JES :mm 

Very truly yours, 

~ 
~Eastman Smith 
Assistant Attorney General 


