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JOSEPH E. BRENNAN 
ATTORNEY GENERAL 

STATE OF MAINE 

DEPARTMENT OF THE ATTORNEY GENERAL 

AUGUSTA, MAINE 04333 

September 7, 1977 

RICHARD 8. COHEN 
JOHN MR. PATERSON 
DONALD G. ALEXANDER 

DEPUTY ATTORNEYS GENERAL 

To: Richard Bachelder, Director, Bureau of Public Improvements 

From: Donald G. Alexander, Deputy Attorney General 

This responds to your request for advice regarding the extent to 
which the Bureau of Public Improvements is required to approve plans 
for constructibn of school buildings. 

DISCUSSION 

There a.re several laws which adpress :the authority of the Bureau 
of Public Improvements regarding school building construction. Ini­
tially~ it should be noted that t:he defi11ition of "public improvements, 11 

5 M.R.S.A. § 1741,_ includes all construction, major alteration or 
repair of school buildings involving costs :in exc·ess of $25,000 and 
for which state school· ;o~struction ~id is ~ob~ p~id-. 

-Further, under the general powers and duties of the Bureau of 
Public Imp~ovements, the Bureau of Public Improvements is authorized 
to: 

1. Provide requested advice to school administrative units in 
connection with the engineering and architectural questions and other 
such matters pertaining to all public improvements, 5 M.R.S.A. § 1742-3. 

2. Approve selection of architects and engineers intended to 
plan or supervise construction of.public improvements..., thus including 
all state-aided school projects in excess of $25,000 - 5 M.R.S.A. 
§ 1742-6. 

3. Adopt building codes for public improvements, including sclwol 
districts, except where a school administrative unit has adopted OD\' 

of several statutory specified building codes, 5 M.R.S.A. § 1742-6A. 

4. Approve all plans, specifications and construction for public 
improvements, including improvements for school administrative uni Li: 

costing in excess of $25,000, 5 M.R.S.A. § 1742-7. The $25,000 limlt 
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here does not indicate that it is restricted to state aid schools; 
however, that restriction does apply as a result.of use of the term 
"public improvements" which is itself modified by the state aid for 
schools provision. 

5. Inspect materials, equipment and methods of construction of 
public improvements during construction, 5 M.R.S.A. § 1742-8 and 9. 

Further, the concluding paragraph of 5 M.R.S.A. § 1742 specifi..,. 
cally requires that all school units contemplating public improve­
ments for state-:-aided projects in excess of $25,000 obtain the 

· approval of the Director.of the Bureau of Public Improvements before 
proceeding with suqh work. 

Thus, within the Bureau of Public Improvements' own statutes, 
school districts are clearly requir~d to present plans and specifi­
cations to the Director of the Bureau of Public Improvements and 
have them approved prior to construction. However, this authority 
is limited in its application to state-aided projects of a cost in 
excess of $25,000 - the limitation specified i.n the definition of 
public improvement. 

In addition, .the Bureau of Public Improvements has authority· . 
until October 24~ 1977t regarding school building~ under 20 M.R.S.A~ 
§ 3623 [P~ L. 1977, c. 447 repeals§ 3623 as of October 24; i977]. 
Pursuant to§ 362~ all plans for reconstruction and remodeling of 
school buildings must be reviewed and approved by both the commis­
sioner of the~Department of Educational and cultural Seivices and 
the Bureau of Public Improvements if the expense involved is pro­
jected to exceed $10,000 and if plans prepared.by t.he commissioner 
are not used. 

After October 24, 1977, 20 M.R.S.A. § 3483, enacted by c. 447 
requires that where school construction plans are developed by a 
school building committee, the Bureau of Public Improvements and 
certain other agencies must approve the original plans. Amendments 
to such plans, however, need only be approved by the Department of 
Educational and cultural services. 

Further, recently enacted legislation, P. L. 1977, c. 563, 
directs the Bureau of Public Improvements to develop and supervise 
implementation of regulations relating to energy conservation in 
public buildings, including school buildings with an area in excess 
of 5000 square feet. Chapter 563 was enacted as emergency legisla­
tion·and is now in effect. Under this law, the Department of Educa-

tional and cultural Services and the Bureau of Public Improvements 
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are directed not to approve plans and specifications of school 
projects which do not meet the published energy conservation re­
quirements, 20 M.R.S.A. § 3471-2-:I, and the Bureau of Public 
Improvements, along with several other agencies, is given general 
authority to approve final plans and specifications.· 

Thus, .in brief, the Bureau.of Public Improvements has 
authority over school buildings as follows: 

1. school building projects,. including both new construction 
and reconstruction and repairs, involving state aid and projected 
expenditures in excess of $25,000 must be submitted to and ap-,­
proved by the Bureau of Public Improvements in advance of con-' 
struction. 

2. Until October 24, 1977, projects involving the remodeling 
and reconstruction of school buildings which are subject to the 
approval of the Department of Educational and cultural services 
must also be approved by the Bureau of Publ;i.c Improvements if the 
expenditure is more than $10,000 and the plans have not been pre­
pared by the commissioner of Educaticinal·a.nd cultural Services~ 
After October 24, 1977, all origin·a~ construction pla~s developed 
by a schoo+ building committee must.be approved by the Burea.il of 
~ublic Improvements. 

.. . 3 ._ AlJ. school building projects, except those involving 
facilities of less than 5000 square feet, are subject to approval 
of the Bureau of Public Improvements to determine if they meet the 
criteria ~stablished by P~ L. 1977, c. 563. 

I hope this information is helpful. 

~~ • DONABG.ALEXANDER . 
. -Deputy Attorney General 

DGA: jg 
cc: w.· Buschmann 


