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Honorable Robert MacEachern 
18 East Brredway 
Lincoln, Maine 04457 

Dear Representative Ma.cEachern: 

UCPUTY ATTORN1:vs c~un:nAL 

lve are responding to your letter _of July 22, 1977, in which 
you asked two questions concerning interpretation of L.D. 1482, 
"AN ACT Authorizing .Municipalities to Create Development Districts." 
This legislation, which was enacted as P.L. 1977, Chapter 397, 
contains provisions for establishing a development district, 
determining a program for development, and making assessments to 
fund the projects. We will discuss your que.stions with regard to 
this legislation separately below. 

Your first question concerns the new 30 M.R.S.A. § 4863. The 
section provides in sub-§ 1 that a municipal referendum be held ~o 
approve designation of the area in a municipality which will be 
a development district. Sub-§ 2, concerning adoption of a program 
for the district, reads as follows: 

"The governing body of a municipality shall 
adopt a development problem for each develop­
ment district. The program sha 11 be adopted 
at the same time as the district, as part of 
the district adoption proceedings, or if at a 
different time, in the same manner as adoption 
of the district, with the same notice, hearing 
and consultation requirements of subsection 1. 
Once approved, the program may be altered or 
amended only after meeting the requirements for 
adoption under this subsection." 

Your question arises from the ambiguity in the quoted subsection which 
refers first to "the same manner as adoption of the district" - which 
would include a referendum - and then mentions "the same notice, 
hearing and consultation requirements" - without reference to a 
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referendum. This ambiguity is one which cannot be resolved by 
reference to the "plain lan<Juage" of the section, for it is this 
language which gives rise to the ambiguity. Therefore, it is 
appropriate to examine the legislative history of this section in 
order to determine the legislative intc"!nt, which, of course, is the 
object which statutory construction seeks to achieve. Cf. Gilman v. 
Jack, 148 Me. 171 (1952); Hutchins v. Libby, 149 Me. 371 (1954). 

As originally drafted, L.D. 1482 would not have required a 
referendum for establishment of a development district. Hrnvever, 
there were notice, hearing and consultation requirements found in 
sub-§ 1 of§ 4863, and these are the requirements of which reference 

1 ,1 was made in sub-§ 3 on adoption of a program. Conference Committee 
Amendment "A" (H-590) amended sub-§ 1 as found in the original L.D. 
by including the requirement of a municipal referendum for designation 
of the district. The Conference Committee Amendment also struck the 
original sub-§§ 2 and 3 and inserted the present sub-§ 2 concerning 
adoption of the program. This new sub-§ 2 retained pertinent language 
of the previous sub-§ 3, i.e. notice, hearing and consultation require­
ments, without change. In addition, the Statement of Fact for the 
conference Committee Amendment "A" included the folla.ving sentence: 
"The amendment will also re:;ruire approval 9f a district_.9.-esignation 
by municipal referendum before the designation can be effective. 11 

(emphasis provided). There is no reference to adoption of the program 
by referendum; only adoption of the district designation. 

In light of the foregoing, it is our opinion that the Legislature 
intended and we construe the subsection to mean that the pr-ocedure for 
adoption of a program for the district must be the same as the procedure 
for designation of the district insofar as that procedure relates to 
notice, hearing and consultation, but that a referendum is not necessary 
for this purpose. · 

Your second question concerns the notice and hearing pr ovi si ons 
of the new 3 0 M. R. S .A. § 4865, sub-§ 3. The subsection requires that 
a notice and hearing be given before estimating and assessing a 
development assessment under sub-§ 1 or a maintenance assessment under 
sub-§ 2 of that section. You ask whether this assessment hearing is 
to be held prior to or following a referendum vote. We assume, in 
light of our answer to your first question, that the referendum vote 
you refer to is the referendum for designation of the development 
district. It is our opinion that the notice and assessment hearing 
would necessarily have to folla.,,, designation of the district and 
adoption of a program, for until these latter two steps are taken, 
there is no basis upon which an estimate could be made and no legal 
authority for actually making an assessment on property within the 
district. Furthermore, the wording of 30 M.R~S.A. § 4865, sub-§§ 
1 and 2 clearly indicates that the process of estimating and assessing 
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both tho dcvclopmont and maintenance assessments must wait unti 1 
improvements in the district are completed and those who benefit 
fr an the improvements are identified. Subsection 1 provides for 
assessment on " ... lots or property that have been benefited by 
improvements cons tructcd or created under the development program 
and shall not exceed a just and equitable proportionate share of 
the cost of the improvcmen t. " Not only is the reference to c onstruc tio n 
or creation in the pu.st tense, but it would not be possible to kna.v the 
cost of the improvement, for purposes of dividing it proportionately, 
until the improvement is completed. The same rationale applies to the 
maintenance assessments under sub-§ 2. Therefore, it is our opinion 
that the notice and assessment hearing provided for in sub-§ 3 must 
wait unti 1 after the designation of the district and adoption of a 
prcgram and canpletion of the developments constructed or created 
pursuant to the prcgram. 

It should be noted with regard to your second question that 
since the question of assessments is one which may be of interest to 
municipal voters in considering ha.v to vote on a designation referendum/ 
and since there is no prohibition against considering such assessments 
prior to the referendum, it may be appropriate to present and discuss 
the anticipated assessments at an ear lier date, even though there is no 
authority to actually make the assessments until after improvements in 
the district have been constructed or created and the recipients of 
benefits are identified. 

SKS:mfe 

Sincere~{ . 
✓ti--/tfi11if 

S • KIRK S TUDSTR UP 
Assistant Attorney General 


