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Fran Davis and Leone To_~-~---,;-:---.------ _____ _ 
Buxton, Members 

From Kay R.H. Evans, Assistant 
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Date June 27, 1977 

Dept. State Board of Cosmetology 

De~ Attorney Gen~ral 

Subject __ P_o_s_i_t_i_o_n_o_f_E_x_e_c_u_t_i_v_e __ S_e_c_r_e_._t_a_r-=y=----_t_o--,-t_h_e_B_o_a_r_d __ o_f_C_o_s_m_e_t_o_l~o~g=-y _____ _ 

On June 
regarding the 
Cosmetology. 

QUESTION #1: 

6, 1977; you requested an opinion on two questions 
psotion of Executive Secretary to the Board of 
Your questions and our responses are as follows: 

Under§ 1601 of the Cosmetology Law, does the Personriel 
Department have the right to reclassify the Executive Secreta~y 
to a Clerk IV? .. 

It is not possible to provide a definitive answer to your 
first question on the basis of the information supplied. Your 

·question appears to raise the issue ~f. "reallocation" of poii­
tion, rather than "reclassification." Reclassificatie:m, or 
more exactly, amendment of the classification plan (Personne"i 
Rule 4.2) involves creation of a new class. Allocation (Per­
sonnel Rule 4.3) is the process by which a position is placed 
in a certain class, and reallocation is the process by.which a 

.position is -changed from one class to another. Thus understood, 
your question raises an issue of authority to reallocate a 
position. · · 

Under certain circumstances, the Commissioner ot Personnel 
may change the allocation of a position to a cla~s; thit is, he 
may reallocate a given position .. Under Personnel Rule 4.3, .a. 
vacant position ls to be allocated by· the Commissioner.when it 
is to be filled. Th~ same Rule also provides that an occupied 
position is not to be reallocated except in accordance with 
Personnel.Rule 4.4. Rule 4.4. provides, essentially, that an 
occupied position may be reallocated when it appears to have 
been or has become improperly allocated, because of a cha~ge 
of duties, agency structure, "or for some other reason." 
The Rule appears to be an enlargement or explication of the 
definition of "reallocation" in Rule 1.3(20). 

As to your specific question whether the position of 
executive secretary to the Baord of Cosmetology may be 
reallocated to the Clerk IV cla--ss, the provision of § . .1601 
of Title 32 M.R.S.A. that "(t)he board shall employ ... an 
executive secretary" probably would not of itself pteve~t 
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reallocation of the position, despite the fact that there presently 
exists a specific class of "Executive Secretary, Board of Cosmetology," 
the job description for which closely tracks the language of§ 1601 
defining the responsibilities of the Board's execut1ve· secretary. 
The class and job description were undoubtedly developed after the 
statute was written, and their obvious derivation from the statu-
tory language cannot have the effect of freezing the meaning of 
the language. "Executive secretary" in statutory provisions such 
as§ 1601_ generally connotes an administrative officer;responsible 
for carrying out duties specified by a given statute and/or by a 
board or other body to whom the offieer is responsible. If the 
duties·of the executive secretary of the Board of Cosmetology 
fall within the job description·of and could be performed by a 
Clerk IV, there would appear to be nothing to prevent the 
Commiss·ioner of Personnel from real lo ca t1ng the ·position to 
that class, so long as he had '' some reason" for d0ing so .. 

QUESTION # 2: . 

Can a Board member, presently serving;· take the test for ·. 
Clerk IV and then resign if hired for the· position? 

Nothing in the Personnel Law or Rules, or in the Cosmetology 
Law,. appears to prevent a Boa:i;-d member from taking the. test for· 
any classified position, even orie within the sphere over which he 
or she _exercises responsibility and authority as a Board member. 
However, if the Board of Cosmetology. itself conducts the process . 
by which.an individual is chosen from among qualifying applicants 
to fill the position in question, a Board.member-applicant for the 
position would have to disqualify him or.herself from participa­
tion in that process, on account of the clea~ conflici of 'interest. 
If the Board member-applicant.were chbsen to fill,the pos~tion, 
he or she would of course have· to resign from the Board. 

KAY R. H. VANS 
Assistant Attorney General 
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