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JOSEPH E. BRENNA...-,,. 

ATTORNEY GENERAL 

RICHARD s. COHEN 

JOHN M. R. PATERSON 

DONALD G.ALEXANDER 

STATE OF MAINE 

DEPARTMENT OF THE ATTORNEY GENERAL 

AUGUSTA, MAINE 04333 

Allen Pease, Director 
State Planning Office 
State House 
Augusta, !•!aine 04333 

Dear _Mr. Pease: 

June 13, 1977 

DEPUTY ATTORNEYS GENERAL 

You have asked for an informal opinion on the constitu­
tionality of Section 2 of L. D. 1671, AN ACT Providing for 
Improved State Planning and Budget Development. Specifically, 
your questions are: 

1} Is it constitutionally perrnissable for the Legislature 
to establish an aggregate level of spending in the manner set 
forth in L. D. 1671? 

2} If such a procedure is unconstitutional, is the 
following alternate procedure suitable: redraft Subsection 3 
to require the Legislature to enact a bill setting an aggregate 
level o~ spending by a certain date early in the session for 
approval or veto by the Governor. Any changes deemed necessary 
later in the session would then have to be made by legislative 
action, again for consideration by the Governor under the 
standard process for enacting legislation? 

After reviewing Article IV, Part Three, Section 2 of the 
Maine State Constitution and the pertinent case law, it is clear 
that the procedure outline in L. D. 1671 is unconstitutional. 
There are no apparent constitutional difficulties, on the other 
hand, with the alternate procedure. 

Section 2 of L. D. 1671 provides in relevant part: 

"3. Legislative concurrence or revision. 
The Legislature shall review the Governor's 
recor.unenda tions and, no later than 4 weeks 
from receipt of the Governor's· reCOI:L~endations, 
the Legislature shall concur with the recom­
□endations or establish an alternate aggregate 
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level of state spending. Failure of 
the Legislature to complete final action 
on the Governor's recommendations within 
the time provided shall mean that such 
recommendations are automatically accepted 
as law governing the aggregate leval of 
state spending. The aggregate level of state 
spending established by law either by formal 
action of the Legislature or by its failure to 
act may be altered only by the favorable vote 
of 2/3 of the members of the Legislature at 
any time.. · 

This procedure is constitutionally defective in two respects. 
First, Article IV, Part Three~ Section 2 of the Maine State 
Constitution provides in part that "Every bill or resolution, 
having the force of law to which the concurrence of both Houses 
may be necessary, except on a question of adjournment, which 
shall have passed both Houses shall be presented to the Governor, 
and if he approve, he shall sign it, if not, he shall return it 
with objections to the House in which it shall have originated 
... " (emphasis added). According to the plain language of this 
constitutional provision, the Legislature may not enact anything 
having the force of law without the approval of the Governor. 
Since the quoted language of L. D. 1671 contemplates that an 
aggregate level of spending, having the force of law, could be 
established without the approval of the Governor, the provision 
is inconsistent with the constitutional requirement. The Supreme 
Judicial Court has construed the constitutional langu~ge in question 
in a manner consistent with this interpretation, Opinion of the 
·Justices, 231 A. 2d 617 (Me. 1967); Moulton v. Scully, 111 Me. 
428, 448 (1914) ;- Stuart v. Chapman, 104 Me. 17, 23 (1908). 
Therefore, in view of both the plain language and judicial interpre­
tation of Article IV, Part 3, Section 2, the procedure outlined in 
Section 2 of L. D. 1671 is unconstitutional. 

ln addition, the provision of L. D, 1671 in question is 
defective for a second reason, Its last sentence provides that once 
established, the aggregate level of spending may be altered only 
by a two-thirds vote of the members of the Legislature. The same 
provision of the.Constitution quoted above also requires that in 
order for a bill to become law, each House shal~ give its 
"concurrence," that is, appro~e it by majority vote. Any legislation 
which purports to raise the number,of v~tes acquired for subsequent 
legislation would be inconsistent with this provision, such 
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changes being capable of enactment only by constitutional 
amendment. Since the last sentence of L. D. 1671 seeks to 
make such a change, it is unconstitutional for that reason. 

The procedure outlined in part 2 of your question, which 
employs the procedures of the normal legislative process, does 
not run afoul of either of these difficulties. 

I hope this answers your questions. 

JEB/bls 

Sincerely, 

(1~f:_p-u~ as~PH E. BRENNAN 
Attorney General 

cc: Donald F. Collins, Senate Chairman 
Peter J. turran, House Chairman 
James F. Wilfong, Representative 


