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ST A TE OF MAINE 
lnter ... Departn1ental Memorandum Date April 22, 1977 

To P. R. · Gingrow, Ass' t. Exec. Director Depc. Maine State Retirement System 

From Kay R.H. Evans, Assistant Dept. Attorney General 

Subject Definition of "in service" as used in 5 M.R.S.A. § 1124, sub-§ 1 

Your memo of January 31, 1977, presents the factual situa­
tion of a member of the Retirement System who died in the course 
of a leave of absence without pay granted pursuant to Personnel 
Rule 11.13 (Sick Leave without Pay). You requested our opinion 
on the question: 

"Is a member of the retirement system on a 
leave of absence without pay granted pursuant 
to Personnel Rule 11.13 a member 'in service' 
for the purposes of§ 1124 sub-§ 1 of Title 5 
M.R.S.A., so that, if he dies while on leave 
of absence,· benefits due are to be determined 
under that section?" 

The retirement statute does not in terms provide for the 
situation you describe. Our conclusion, that a member on leave 
of absence without pay is a member "in service" for the purposes 
of§ 1124, sub-§ 1, is based on a broad reading of the retire­
ment law in the light of relevant Personnel Rules and of the 
reasonable expectations of the employee-member and the employer. 
Our conclusion is further based on the fact that unless§ 1124, 
sub-§ i is applicable in this situation, the retirement statute 
makes no provision for the disposition of the contributions made 
by and for the benefit of the member in question. Thus, our 
conclusion is limited to the facts of this case and would not 
necessarily apply in a different fact situation. 

OPINION: 

1/ 

Section 1124, sub-§ 1 of 5 M.R.S.A. provides: 

"l. Death before eligibility for service 
retirement. Should a member who is in 
service ... die at any time before com­
pleting the age and service conditions for 
service retirement, one of the following 
payments shall be made. 11 1/ . 

At the outset, it should be noted that the terms ":q1embership 
service" (§ 1001, sub-§ 13, S_M.R.S.A.) and "service" are not 
synonymous. "Membership service" (or "creditable service" see 
our opinion of September 10, 1975, p. 2) is service on the basis 
of which certain contributions into retirement system funds and 
benefit payments out of those funds are made. "Service," as used 
in§ 1124, refers to the status of the employee and does not nec­
essarily mean service for which credit is allowable for the pur­
poses of calculating contributions ·or benefits. Payment options 
themselves under§ 1124, sub-§ 1 are not, except for the limitation~ 
in €:; 1124, sub-§ 1 (B) (1) (a), related to membership service. 
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The issue presented is whether "in service" status can be held 
by a member of the Retirement System who is on leave of absence 
without pay due to illness and who dies while on such leave. The 
statutory definition of "service" is: 

"'Service' shall mean service as an 
·employee, as defined in this section, 
for which compensation was paid." 
5 M.R.S.A. § 1001, sub-§ 23. 

The redundant definition is not helpful. As used elsewhere 
in the retirement statutes, "service" does not always mean active 
work. For example, time on leave may be credited as service for 
the purpose of computing benefits due, § 1094, sub-§ 4, and 
certain unused and uncompensated sick and vacation leave time may 
also count as service for the same.purpose, § 1094, sub-§ 16. 
Thus, the term includes not only active work but also periods of 
work inactivity during which there is a continuing connectiori with 
the job and an understood availability for active work at some more 
or less definite future time. An employee on.leave of absence is 
understood to be available for active service at the leave's 
termination and may be recalled to active service, under certain 
conditions, before termination. See Personnel Rules 11.7, 11.15, 
12.7. 

The statutory definition of "employee" is also redundant: 

"'Employee' shall mean any regular 
classified or unclassified officer or 
employee in a department. . " 
5 M.R.S.A. § 1001, sub-§ 10. 

The definition has meaning only if "employee" is also under­
stood in its general or popular sense. So understood, the word 
connotes a relationship among worker, job and employer and implies 
a set of complimentary expectations as to the existence of a job 
and its performance. The Personnel Rules embody many of those 
expectations for State classified employees, agencies and 
departments. Personnel Rules 11.13 and 12.7 (Reinstatement 
from Leave of Absence) express the expectations relevant here. 
Personnel Rule 11.13 provides in part: 

"Upon application of a probationary or 
permanent employee, a leave of absence 
without pay may be granted by an appoint­
ing authority for the entire period of 
disability because of sickness or 
injury." 
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Rule 12.7 provides in part; 

"Except as otherwise provided by law, a 
permanent or probationary employee granted 
a leave of absence must be returned to his 
employment at the expiration of his leave 
unless the position he occupied has been 
abolished and no person with less seniority 
or status is employed in the same class in 
the same agency or organization unit at the 
date of expiration of the leave.". 

Under these Rules it is clear that employer and classified 
employee share the expectation that, temporary absence notwith­
standing, the employee holds a job to which he will returnJ/ 
unless terminated by legislative act or. operation of other pro­
visions of the Rules. Further, a general reading of Personnel 
Rules 11 and 12 indicates that the purpose of.making a leave of 
absence, with or without pay, available is ·to insure the continua­
tion of the employment relationship through temporary •situations 
which prevent active work. 

"Compensation" is not defined in the statute. Cases in 
related areas have defined the term to include not only wages 
or salary but also all money or economic benefits flowing from 
the employment relationship. Frank v. Andersort· Bro·s., 51 N. W. 2d 
805, 236 Minn. 81 (1952) (Workmen's Compensation Act); w. W. 
Cross and Co . v . NLRB , 1 7 4 F . 2 d 8 7 5 (1st Cir . , 19 4 9 ) (Na ti o na 1 
Labor Relations Act). Leave of absence without pay is, of 
course,·not a direct money benefit. It may, however, be an 
economic benefit. Not only can the employee count on an income 
at a reasonably certain future point, but on the strength of 
the guarantee of income which leave of absence carrie~ with it, 
he may be able to borrow monei and obtain credit. The Maine 
Statutes, in at least two instances, take a broad view of 
what constitutes compensation. The arbitration provisions ot 
the State Employees Labor Relations Act, 26 M.R.S.A. §§ 979 -
979-0, direct the arbitrator,in resolving a controversy after 
the parties have reached impasse, to consider 

2/ Since it could not be known until the expiration of a 
leave of absence whether the proviso would apply, the 
existence of the proviso does not alter our view of the 
relevant.expectations of employee and employer. Even if 
an employee is laid off or denied reinstatement prior to 
the expiration of his leave, it appears from Personnel 
Rule 12.7 that he retains the right to be reinstated and 
final determination as to the applicability of the proviso 
is not made until the leave expires. See Rule 12.7, 
paragraphs 2 and 3. Thus-the expectation of return to active 
employment remains until expiration of leave. In the fact 
situation you describe, leave had not expired. 
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"(T)he over-all compensation presently 
received by the employees including 
direct wage compensation, vacation, 
holidays and excused time, insurance 
and pensions, medical and hospitaliza-
tion benefits, the continuity and stability 
of employment, and all other benefits 
received." 26 M.R.S.A. § 979-D, 
sub-§ 4(c) (3). (emphasis added) 

The retirement statute itself suggests this wider view in 
its definition of "earnable compensation." In determining earnable 
compensation in cases where maintenance is provided, the trustees 
are directed to 

" . fix the value of that part of 
the compensation not paid in money." 
5 M.R.S.A. § 1001, sub-§ 9. 

Given these readings of the essential terms - service, 
employee and compensation - in the definition of "service," it 
would seem that the individual in question comes within the 
definition and is therefore a member "in service" for the pur­
poses of§ 1124, sub-§ 1. 

There is no statutory method foi the distribution of 
benefits in this situation other than via those alternatives 
provided in§ 1124, sub-§ 1-(A), (B) and (C). Sections 1121 
(service retirement), 1122 (disability retirement), 1124, 
sub-§ 2 (death after eligibility for retirement) and 1125 
(accidental death benefits) are clearly inapplicable. The 
inapplicability of§ 1096 becomes apparent on·close examination. 
Section 1096 provides 

"Return of accumulated contributions. 
If the service of any member has termin­
ated, except by death or by retirement 
under this chapter, he shall be paid, 
upon proper application therefor, the 
amount of his accumulated contributions 

II 

In the light of this section, the question presented is 
whether commen.cement of a leave of absence without pay cons.ti tutes 
termination of service. As discussed above, when a leave of 
absence is applied for and granted, employee and employer 
contemplate not termination but continuation of the employment 
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relationship, albeit with certain temporary modifications.ii More­
over, if we were to conclude that the member on leave of absence 
without pay as described was not "in service" and therefore was a 
member whose "service ... has terminated" by a means other than 
death or retirement, § 1096 would still not provide a mechanis·m 
for the distribution of benefits in the case where the member has 
died during leave. The section clearly contemplates dealing with 
an employee who after termination can make "proper application" 
for and receive payment of his accumulated contributions; that is, 
a living (former) employee. It makes no provision for application 
by or payment to a named beneficiary or o4?er survivor, nor does it 
provide for payment to a member's estate.- Thus, only via§ 1124, 
sub-§ 1 can the retirement system distribute benefits to which the 
employee.in question, by virtue of his membership, became entitled. 

KAY R.- IL EVANS 
Assistant Attorney General 

KRHE:ec 

3/ In this regard, it should be noted that an employee on 
leave of absence may be allow~d up to one month's 
"creditable service," (see Footnote 1, supra), while 

4/ 

on such leave. 5 M.R.S.A. § 1094, sub-§ 4. Further, 
if administrative leave were equated with termination, 
employees might be encouraged to use this device to win 
return of accumulated contributions. 

Nor should it, since, 
applies only in cases 
or retirement. . " 
especially sub-§ (b). 

as presently written, the section 
of termination "except by death 
compare§ 1124, sub-§ 2, 


