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STATE OF MAINE 

D1◄:PAH.TJ\1ENT OF TIII◄: ATTOH.NEY GENERAL 

AUGUSTA, MAINE 04333 

April 21, 1977 

Honorable Arthur C. Raymond 
House of Representatives 
State House 
Augusta, .Maine 

H!Clli\lU) S. Col!EN 

,J 01 IN J\l. it P 1\TLHSON 

00!'\ALD G. 1\LFXA~l>ER 

DEPUTY A rTO f<l"ff. YS CL N r:: ~{\ I 

Re: ~ard playing at private clubs which have liquor licenses. 

Dear Representative Raymond: 

This responds to your oral request for an opinion as to 
whether individuals may gamble in private clubs which have 
liquor licenses. 

Preliminarily it should be noted that if the gambling· 
which is taking place at a private club is being conduc~ed 
within the scope of a license issued ·by the Chief of the 
S~ate Police pursuant to 17 M.R.S.A. § 332, and in accord­
ance with the provisions of 17 M.R.S.A. §§ 330-345, the 
gambling would be lawful. However, the question which I 
assume is th~ basis for your inquiry is whether such 
gambling is lawful absent a license. It is not possible 
to give an overall answer to this question, since the 
response will vary with the particular fact situation. 

17-A M.R.S.A. § 954 provides that "[a] person is 
guilty of unlawful gambling if he intentionally or 
knowingly advances or profits from unlawful gambling 
activity." (Emphasis added). Gambling at cards at a 
private club is "unlawful," as that term is defined 
by 17-A M.R.S.A~ § 952(11), because it is "not expressly 
authorized by statute." However, persons will be 
punishable under§ 954 only if in the course of or in 
conjunction with the gambling they "advance gambling 
activity" or "profit from gambling activity," as 
those terms are defined by§ 952(1) and (9) . 1/ 

1/ These definitions are set out in the appendix to 
this opinion. 
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Since the definitions of both "advance gambling 
activity" and "profit from gambling activity" carve out 
exceptions for "players," a person gambling in a private 
club will not violate §954 if he is a player. 17.-A 
M.R.S.A. §952(8) defines a "player" as 

"a person who engages in social gambling 
solely as a contestant or bettor on equal 
terms with the other participants therein 
without receiving or becoming entitled to 
receive something of value or any 
profit therefrom other than his personal 
gambling winnings." 

The definition of player, in turn, is dependent upon the meaning 
of the term "social gambling," which is defined by §952(8) 
as 

"gambling, or a contest of chance, in which 
the only participants are players and from 
which no person or organization receives or 
becomes e~titled to receive something of 
value or any profit whatsoever, directly or 
indirectly, other than as a player, from 
any source, fee, remuneration connected 
with said gambling, or such activity as 
arrangements or facilitation of the game, 
or permitting the use of premises, or 
selling or supplying for profit refreshments, 
food, drink service or entertainment to par-

_ticipants, players or spectators." 

Thus, if a person is gambling at a private club and the gambling 
constitutes social gambling, the person is by definition 
a "player" and consequently does not violate §954 since 
"players" are exempted from its prohibitions. 

Of course, if the gambling does not constitute social 
gambling the participants would be guilty of a violation of 
§954. In this regard it should be noted that the language 
of the definition of social gambling--"something of value 
or any profit whatsoever, directly or indirectly, ... from 
anysource, fee remuneration" (emphasis added)--demonstrates 
a legislative intent that the social gambling exception be 
construed narrowly. Thus, if the private club sells or 
supplies at a profit any food or drink to the participants 
in the gambling, or to any persons who might at any time 
act as spectators, the gambling would not be social gambling. 
Likewise, if any of the participants in the gambling have 
paid the club a fee which represents, at least in part, payment 
for use of the premises, the gambling would not constitute 
social gambling and the participants would not enjoy the 
"player" exception. Under such circumstances the participants 
would be guilty of unlawful gambling under §954 since their 
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conduct would fall within the definition of "advance gambling 
activity" as they would be engaging in "conduct that materially 
aids ... gambling activity," namely participation in the actual 
"playing phase~" of the gambling. 

Turning to the criminal liability of the private club, 
regardless of whether the gambling constitutes social 
gambling the person in charge of the club at the time 
the gambling occurs and the club itself, pursuant to 
17-A M.R.S.A. § 60(1) (B), may be guilty of unlawful 
gambling if the person in charge of the premises knowingly 
permits the gambling to occur or continue. This is 
because the last sentence of§ 952(1) includes within the 
definition of "advance gambling activity" the permitting 
of gambling activity to occur or continue by a person, 
other than a player, who has substantial proprietary or 
other authoritative control over the premises. The one 
exception to this definitional proscription is that created 
in the first sentence of§ 952(1) exempting players and 

... members of a player's family when the gambling takes place 
in their residence. Thus, if the manager of the private 
club is participattng in the gambling and the gambling 
constitutes social gambling, neither the manager nor the 
club will be guilty of unlawful gambling. However, if the 
gambling does not constitute social gambling, or if it does 
constitute social gambling but the manager or other person 
in charge of the club is not participating, the manager and 
the club would be guilty of unlawful gambling. 

In summary, then, participants in gambling at private 
clubs wi.11 conuni t the offense of unlawful gambling (17-A 
M.R.S.A. § 954) if their conduct does not· constitute social 
gambling. The manager of the private club and the private 
club itself will commit the offense of unlawful gambling 
if the gambling at the club does not constitute social 
gambling, or, if the activity is coail gambling, if the 
manager or other person in charge of the club is not a 
player in the gambling. In view of the many different but 
commonly occurring circumstances which will remove gambling 
at clubs from the social gambling exception, we believe it 
is prudent to advise you that as a general rule unlicensed 
gambling may not be conducted at private clubs. 

Because the definitional section of the gambling 
chapter is so very complex, the attempt to explain the 
interrelationship of those definitions in their application 
to your question may seem confusing. If you have further 
questions regarding the opinion or this subject in general, 
please do not hesitate to contact me. 

Sincerely, 

JEB/ec 



APPENDIX 

17-A M.R.S.A. §952(1) defines "advance gambling activity" in 
the following way: 

"A person 'advances gambling activity' if, acting 
other than as a player or a member of the player's 
family residing with a player in cases in which the 
gambling takes place in their residence, he engages in 
conduct that materially aids any form of gambling activity. 
Conduct of this nature includes, but is not limited to, 
bookmaking, conduct directed toward the creation or 
establishment of the particular game, contest, scheme, 
device or activity involved, toward the acquisition 
or maintenance of premises, paraphernalia, equipment 
or apparatus therefor, toward the solicitation or 
inducement of persons to participate therein, toward 
the actual conduct of the playing phases thereof, toward 
the arrangement of any of its financial or recording 
phases, or toward any other phase of its operation. A 
person also advances gambling activity if, having 
substantial proprietary control or other authoritative 
control over premises being used with his knowledge 
for purposes of ganililing activity, he permits that 
activity to occur or continue or makes no effort to 

_prevent its occurrence or continuation." 

17-A M.R.S.A. §952(9) defines "profit from gambling activity in 
the following manner: 

"A person 'profits from gambling activity' •if, 
other than as a player, he accepts or receives money or 
other property pursuant to an agreement or understanding 
with any person whereby he participates or is to parti­
cipate in the proceeds of gambling activity." 


