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STATE OF :MAINE 

DEPARTMENT OF THE ATTOR~EY GENERAL 

AUGUSTA, MAl~E 04333 

Senator Richard H. Pierce 
The Senate of Maine 
State House 
Augusta, Maine 04330 

Dear Senator Pierce: 

March 24, 1977 

RICHARD S. COHEN 

JOHN M. R. PATERSON 

DONALD G. ALEXANDER 

DEPUTY ATTORNEYS GENERAL 

In your letter of March 17, 1977, you request an opinion on 
whether it is lawful for a non-profit corporation to hire physicians 
to provide health care to Maine citizens. My response to this ques­
tion is in the affirmative. Neither the Maine corporation statutes, 
13 M.R.S.A. §1 et seq., nor the statutes relating to the licensure of 
physicians, 32 M.~.S.A. §3151 et seq., prohibit the employment of 
physiciaus by a non-profit corpora~ion. 

You inquire further whether the employment of physicians by a_ 
non··4 profit corporation would constitute the practice of medicine by 
that corporation. Maine.statutes relating to phystcfans, 32_M.R.S.A. 
§3270, define the practice of medicine and require that no person 
shall practice medicine or surgery 1.L1less duly registered and 
licensed by the Board of ·Registration in Medicine. Any physicians 
employed by a 9orporation to practice raedicine in the State of Maine 
would be required to meet these registration requirements. It does 
not appear that the hiring of a physician to provide health. care 
services would constitute the practice of medicine by a corporation. 
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I note that Health Maintenance Organizations are specifically 
defined and regulated in 24A M.R.S.A. §2401 et seq., known as the 
Health Maintenance Organization Act of 1975. A Health Maintenance 
Organization is an organization which provides the following 
services: 

1. Provides, arr~ges for, pays for or reimburses 
the cost of health care services, including at a minimum 
basic '_health care services to enrolled participants; 

2. Is compensated, except for reasonable· copayments, 
for basic health care services to enrolled participants 

c>-r~ ""solely "on,~a,predetermined periodic rate basis; 

3. Provides physicians' services primarily directly 
through physicians who are either employees or ,partners 
of such organization, or through plans organized on a 

_ group P.ractice or individual practice basis under which 
all such physicians and_ groups are provided effective 
incentives to avoid unnecessary or unduly costly utili­
zation, regardless of whether any physician is individually 
compensated primarily on a fee-for-service basis or 
otherwise; and 

4. Assures the availability, accessibility and 
quality, including effective utilization of the health 
care services which it provides or makes available through 
clearly identifiable focal points and administrative · 
responsibility. 

The Health Maintenance Organization Act of 1975 provides that no 
person shall establish or operate a Health Maintenance O~ganization 
without obtaining a certificate of authority as provided under the 
applicable sections of Title 24A. 

Your final questions is whether the answer to the two previous 
questions would depend upon the type of corporate entity providing 
the service. My·answer to this question is a qualified no. There 
is no prohibition on a profit-making corporation providing health· 
care services to citizens of the State of Maine. However, a group 
of physicians organized on a profit-making basis would be required. 
to compiy with the Professional Services.Corporation Act, 13 M.R.S.A. 
§701 et seq. which specifically provides for such a corporate 
o~ganization. 
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If you have any further questions in r~gard to this matter, 
I would be pleased to respond to them~ 

-:oPC:js 

.I 

Very truly yours, 

."~ ~- ~\). 
DAVID P. CLUCHEY .·-. 

Assistant Attorney General· 


