
 
MAINE STATE LEGISLATURE 

 
 
 

The following document is provided by the 

LAW AND LEGISLATIVE DIGITAL LIBRARY 

at the Maine State Law and Legislative Reference Library 
http://legislature.maine.gov/lawlib 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 

Reproduced from scanned originals with text recognition applied 
(searchable text may contain some errors and/or omissions) 

 
 



L ;), /? J) 1 (<', F; /r ,_ ( .. , /?,., f L•I ;: -< r ,., 7) . 

) j,"I :7J '11 · r -J (/? ) 1(/F ,1 

~ t"" ,/;' J /,.1- / '3 I L - S7 -+ 9 

JOSEPH~ BRESSAS 

AT'rORN_EY GENERAL 

STATE OF :\lAINE 

DEPARTMENT OF THE ATTOR~EY GENERAL 

AUGUSTA, M.AINE 04333 

Honorable Judy Kany 
House of Representatives 
State House 
Augusta, Maine 

Dear Representative Kany: 

March 10, 1977 

RICHARD S. COHEN 
JOHNM. R.PATERSON 
DONALD G. ALEXANDER 

DEPUTY ATTORNEYS GENERAL 

This responds to your letter of February 23, 1~77, in 
which you posed two questions relating to the current lobby­
ing law, 3 M.R.S.A. C. 15: 

Question No. 1: "Presently, is one required to register 
as a lobbyist if the individual drafts 
an amendment to a bill, presents· it to 
a legislative corrnnittee, or consults 
with the committee regarding the bill 
and amendment?" 

An individual. is probably not required to register as a 
lobbyist under the above circumstances, though each case. would 
have to be sxamined on its individual facts, and it is con­
ceivable that, under certain circur1stances, an individual 
would be required to register. 

The definition of "lobbyist," 3 M.R.S.A. § 312-9, limits 
its application to persons who are: (a) employed by another 
person to engage in lobbying, or (b) regular employees of 
another person and spend an amount of time in excess of 
8 hours in any calendar month lobbying. Many persons are 
exempt under this definition, and those individuals would not 

~ have to register as a lobbyist under any circumstances •.. 

In addition, the definition of "lobbying," 3 M.R.S.A. 
§ 312 8, generally excludes most coILL~unications made before 
or to committees in connection with particular legislation. 
Accordingly, it is our view that under most circumstances a 
person who deals exclusively with com.rnittees as committees may 
be exempt from lobbyist registration requirements. However, we 
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would emphasize that should circumstances develop where an 
individual is dealing with members of committees in their 
positions as members of the Legislature, outside of committee 
work, it may well be that, if other requirements are met, that 
individual is required to register as a lobbyist and report 
the time spent dealing with such members of the LE:gislature. As 
indicated above, individual fact situations must be examined 
to determine the applicability of the law in such circumstances. 

Question No. 2. "Once an individual has registered as a 
· - lobbyist, would that indi~idual presently 

have to report compensation or expenditures 
for drafting an amendment·to a bill if it 
is presented before a legislative committee 
and/or consulting with a committee regard-
ing a bill or amendment?" · 

As in our answer to question no. 1, it is our view that an 
individual probably would not have to report compensation or 
expenditures for such committee work, though, as in answer No. 1 
above, our answer is qualified and might change with a·particular 
fact situation. 3 M.R.S.A. § 317 speaks of monthly and yearly 
reports and generally uses terms which require reporti~g of -
"lobbying activities" or "lobbying." As a substantial portion 
of work before committees is excluded from·the definition of -
"lobbying" by 3 M.R.S.A. § 312-8, it would appear that under 
most circumstances individuals would not have to report expenses 
in connection with committee work. 

I hope this information is helpful .. 

DGA/ec 
cc: Markham L. Gartley 

Secretary of State 

Sincerely, 

DONALD G. ALEXANDER 
Deputy Attorney General 


