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Inter--Departmental Memorandum Date March 4, 1977 

Sgt. Paul Meservey, Director 

From Michael Seitzin~er, Ass't A.G. 

Subject Use of Dealer Plates on Wreckers 

Dept.Traffic Div., Maine State Police 

~PLAttorney General 

A memorandum from Assistant Attorney General Leon 
Walker to Deputy Secretary of State Linwood Ross, dated August 
12, 1976, indicated that a motor vehicle dealer may not use his 
dealer plate on his wrecker to conduct a wrecker service for 
hire. Your office has asked several questions regarding 
the application of this opinion. Specifically, you hav~ 
asked whether a motor vehicle dealer may use his dealer 
plate on his wrecker if the wrecker is used 

(1) on service calls to disabled vehicles which 
he was to tow to his place of business, if 
necessary, and for which he charged a reasonable 
service call fee for the wrecker, or 

(2) on calls to accident scenes where he would 
take any vehicle disabled to his place of 
business and for which he would charge a fee 
for wrecker service, or 

(3) on service calls or accident scene calls 
where the dealer's wrecker delivers any 
vehicle from the location of the breakdown 
or accident to someone else's place of 
business or to the owner's home, for which 
he would charge a wrecker service fee. 

For the reasons stated below, it is my opinion that in 
situations (1) and (2) the dealer may use his dealer plate 
on his wrecker, but that in situation (3)'he may not operate 
his wrecker with his dealer plate. 

29 M.R.S.A. §354 authorizes dealers of new and used 
motor vehicles to use dealer registration plates on their 
vehicles and specifies the conditions under which the plates 
may be used. Subsection 3 of §354 provides: 

"3. Wreckers. Anyone issued vehicle 
dealer or equipment dealer registration plates 
shall have the right to operate his motor 
vehicle wrecker in connection with his business 
on such dealer plates." (Emphasis added). 
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The only condition, therefore, placed upon the use of 
a dealer plate ori a wrecker is that the wrecker be operated 
in connection with the dealer's business. 

To ascertain what activities are connected with the 
business of a motor vehicle dealer for purposes of §354(3), 
reference should first be made to 29 M.R.S.A. §341(1) 
which defines a "dealer" as a "person engaged in the 
business of buying, selling, offering to negotiate a sale 
or exchanging vehicles .... " 29 M.R.S.A. §341(3) 
provides additional insight into what constitutes the 
business of a mobop vehicle dealer. That subsection 
provides in pertinent part: 

"' Established place of business' means 
a permanent, enclosed commercial building. 
at which the business of a motcr vehicle 
dealer, including the display and repair 
of motor vehicles, may be lawfully carried 
on .... 11 (Emphasis added) 

It is clear from §341(3) that the business of a motor 
vehicle dealer includes the repair of motor vehicles by 
the dealer. Consequently, a dealer may use his dealer 
plate on his wrecker to bring vehicles to his place of 
business for repair. The fact that he may charge a fee for 
the towing service does not alter this result. Nor is a 
different result required because the vehicle which is 
being towed was not a vehicle sold by the dealer. Nothing 
in the language, express or implied, of §341(3) suggests 
that "repair" will constitute the business of a dealer 
only when the vehicle being repaired has been sold, or is 
intended for sale, by the dealer. 

·on the other hand a dealer may not conduct a general 
wrecker service on his dealer plate. This is because the 
business of a motor vehicle dealer does not encompass, by 
definition or as a necessary incident, such a service. 
Thus, if the owner of a·n automobile body repair shop 
contacts a dealer and asks that the dealer tow a disabled 
vehicle to the body repair shop, the dealer may not use 
his dealer plates on the wrecker when he performs this 
service. The same result would obtain if the requesting 
party was ·the owner of the car and the destination was the 
owner's home. The accept:::i.nce or non-acceptance of a fee 
for the towing service does not alter the result. The 
essential consideration is that the vehicles being.towed 
are not being taken to the dealer's place of business 
for repair and therefore the towing of them is not in 
"connection with [the deaJ.er's] business." 29 M.R.S.A. 
§354(3).: . 



Finally, with respect to situation (1), the fact 
that it becam~ unnecessary to tow a disabled vehicle to 
the dealer's place of business for repair does not mean 
that the dealer acted unlawfully in using his dealer 
plate on his wrecker in going to the scene. A reasonable 
expectation by the dealer that the disabled vehicle would 
be repaired by the dealer would suffice to authorize 
use of dealer plates on the wrecker. 

MDS/rh 

MICHAEL D. SEITZINGER 
Assistant Attorney General 


