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C- L /-" f.sTA TE OF MArNE 
/1 / - ) I l / Inter--Departmental Memora.ndtim Date February 28, 1977 

Doris Hayes, Deputy :ro __________________ _ D~t Secretary of State 

From Donald G. AlPxander, Deputy Dipt. Attorney General 

SuWea Persons Licensed to Perform Marriages 

=============================-

This responds to your request for an opinion dated February 18, 
1977, regarding a particular fact situation involving a question of· 
authority to solemnize marriages. 

FACTS:· 

· A priest was ordained June 12, 1952. In 1954 and again in 1972, 
he obtained licenses to sole.:mize marriages in c:._r.::cordance with the 
provisions of 19 M.R.S.A. § 21. In 1975, the priest received 
permission from his church dispensating him from the vow of 
celibacy and restoring to him the right to get married. Under 
the present laws of the church, this priest is not now allowed 
to publicly exercise his ministry, although he indicates that 
he 1~ay undertake certain functions in em2rg~ncy situations. 
~~rther, he indicates that he remains ordain3d, although hi~ status 

as changed. 

QUESTION: 

Based on the above facts you ask v,hether this particular p1 ~:_est 
may continue to solemnize marriages based solely on his present 
license which was gr1nted in his status as an ordained minister or 
clergyman engaged in the service of the religious body to which he 
W.ongs. 

ANSWER: 

We answer your question in the negative. 

DISCUSSION: 

This answer is given based on the assumption that the priest in 
question, 2lthough remaining an ordained priest- of the Catholic 
cLurch, is no longer authorized to solemnize marriages under the 
alispices of the Catholic church. 19 M.R.S.A. § 121 provides, in 
pertinent part: 

"Every ordained minister of the gospel, 
clergyman engaged in the service of the 
religious body to which he belongs or 
persons licensed to preach by an 
association of ministers, religious 
seminary or ecclesiastical body, whether 
resident or non-resident of this State, 
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and of either sex, may solemnize marriages 
therein after being duly licensed for that 
purpose, upon application duly filed with 
the Secretary of State." (Emphasis supplied) 

Thus, the authority of persons to solemnize marriages based on 
their clergyman st2.tus only grants them aut:1ority to solemnize 
marriages under the auspices of their particular church, and not 
otherwise. Where the authority to solemnize marriages under the 
authority of the church ceases, as it apparently has in this case, 
becaµse of a change in the priest's status, then the priest no 
longer has authority to solernniz~ marriages based on the license 
issued to him as a priest. Mr. Vachon should be advised to obtain 
a license as a Justice of the P£ace or Notary Public if he wishes to 
continue to solemnize mar~iages. 

DGA/ec 

DONALD G. ALEXANDER 
Deputy Attorney General 


