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RiCHARD S. COHEN
JOHN M. R. PATERSON
DONALD G. ALEXANDER

DEPUTY ATTORNEYS GENERAL

JOSEPH E. BRENNAN
ATTORNEY GENERAL

" STATE OF MAINE

DEPARTMENT OF THE ATTORNEY GENERAL
AUGUSTA, MAINE 04333

February 9, 1977

Honorable Harlan Goodwin
House of Representatives
State House

Augusta, Maine

Dear Harlan:

This responds to your request that.I review the
February 1 Opinion of the Justices decision regarding
ballot #8 in light of past precedent. By that decision,
the Court indicated that the ballot was a valid ballot cast
for Mr. Cunningham with the checkmark to the left but
entirely outside the Cunningham square. The Court indicates
that under Principle No. 3 of its general discussion of the law,
this ballot should be counted. ‘

Principle No. 3 stated:

"As a matter of law, an effective voting
choice is not defeated solely because the
voters, in using statutorily prescribed
marks,has failed to cause any part of such
mark to fall within the appropriate square."

The case cited in support thereof, Frothingham v. Woodside,
122 Me. 585 (1923), generally discussed the necessity of ascertain-
ing the apparent intent of the voter in reviewing marks made by
the voter. A subsequent decision, Opinion of the Justices, 124
Me. 453, addressed a question regarding marking of ballots
with a cross at the right of the name of the candidate but not .
within the square. At that time squares were to the right of
the candidate's name. There the Court held that:

"These ballots raise a doubtful question.
They might be counted under the liberal

view hereinafter stated in Answer No. 7.

In the absence of any evidence of intentional
fraud on the part of the voter in so placing
the cross as a distinguishing mark." 124
Me. 453 at 490.
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Answer No. 7 addressed the question of a ballot being marked
in a square opposite a blank space and below a candidate's name.
It held that this mark should be counted for the candidate
appearing immediately above.

Both Frothingham v. Woodside, supra, and the 1924 Opinion
of the Justices, supra, were cited with approval in a 1967 decision
relating to marks appearing i# squares opposite blank spaces on a
ballot. Opinion of the Justices, 227 A.2d4 303, 311 (Me., 1967).

Additionally, we would note that in 1974, our office issued
an opinion, copy enclosed, relating to marking ballots on the
right-hand side where the squares appeared on the left-hand
side. Subsequently that opinion was questioned by a letter,
also attached, which presents the opposite point of view.

I hope this information is helpful to you.

Very truly yours,

DONALD G. ALEXANDER
. Deputy Attorney General
DGA/ec
Enclosures



To

Inter- Daplrtmcn(al Mcmomndum Date_Noveuber 5, 1974

&(a. . Dep. Sccretary of State

Peter M. Damborg, Depuly

Jon A. Tund, Attorney Genefifl

l'rom

Subjec. .

Depl. Attorney General

éMarking of ballots for candidates in State-wide election

.
. ‘.l\

This is a reply to your memorandum of October 2Q'asking

" whether the Elections Division of the Secretary of State's Office

should allow ballots for candidates seeking election to State- .
w1de»ofL1ces to be counted if marked on- the rlght—hdnd.51de of
the ballot at the November 5 General Election. The answer is
yes, provided.in the.judgment of.election OLflClalg, the mark ..

'“15 not_consldered to, be a dlstlngulahlng mark; e i S,

T -The form of"the ballot'fOr the'General_Election is described
in 21 M.R.S.A. § 702. With respect to the placement. of squares
(boxes) on the General Election Ballot, the square must be printed
at the 1e£t'and close to the name of cach nominee ox wrilte-in

.space. 2L M.R.S.A_ & 702, sub-§ 2, § H. 7Tho statubes state "thai
" a voter may designate his choice clearly by a cross or a checkmark:

a1

in the square. Ibid. The instructions required to be printed

. on the General Election Ballot specify that the voter is to

make -a cross:(X) or a.checkmark (V) in the square at the left
of the nominee=orjwrite~in’candidate-V 21 ML,R_.S:A. § 702, sub-- S 2,

Prior to the regular legislative session in 1965, the

_statutes on the subject of voting requlred a voter to.mark his

ballot so that the -intersection of the cross or the apex of the
checkmark was within the proper. square,. and if it.was not so.
marked, the ballot was considered defchlve in law. - That prQV1510n

f:'was repgaled in 1965. P.L. 19565, C. 230.  In delet:ng that

'statubory provision, the Leglslature no- longcf intends that a
7ballot;be considered defeclee‘wqenever the mark made by the Voter

'is placed in an improper location, provided the intent of the

voter is determinable. Presently, a ballot is considered ‘defective
only when it contains too many marks or fails-'to cxpress a definite
choice. A ballot is considered void when not preparcd in accordance
with Title 21 ox when it contains a distinguishing mark.

“In the event that a voter marks a ballot with cithexr a cross
or a checkmark to the right of the nawme of the nominee ox writce-in

‘candidate, which mark appears in the space containing the nams of

the nominee ox write-in candidate, the ballot should not nccessarily
be considered defective for that reason and the vote fox that nowminae

© or write—in candidate may be counted, unless in the judament of the

clection officials the marV is considercd to bec a dl°tlngUL hlng nmaxsie
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ATTORNEYS AT LAW

"TWO CANAL PLAZA
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207-774-4573

YORK COUNTY OFFICE
© DEPOT ROAD

ALFRED, MAINE 04002,
207-324-7700

April 5, 1975

‘The Honorable Joseph Brennan
Attorney General of Maine
Office of the Attorney General

State House
Augusta,

Dear Joe:

As you are aware,

Maine 04330

I have been involved during the past few

months in representing a party in a federal ‘contested election.
As part of my duties I have been requested to supply an opinion
to the Subcommittee on Electionsof the House Administration
Committee of the U. S. House of Representatives concerning the

validity of certain ballots.

One category of ballotsis the so-

called "right hand vote" whereby the voter placed a check or X
on the right hand side of the ballot rather than in the square
at the left of the ballot.

As an integral part of my research into the question of the

validity of such ballots,
memorandum dated November 5,
Lund, Attorney General,

I have reviewed an inter-departmental
1975 from your predecessor Jon A.
to Peter A. Damborg, Deputy Secretary of

State, on the subject of "[m]arking of ballots for candidates in

State-wide election.”

That memorandum was apparently in response

to a request from the Sccretary of State's office as to whether
that office should "allow ballots for candidates seeking clection
to state-wide offices to be counted if marked on the right hand

side of the ballot at the November 5 general election.'

Your

predecessor responded in the affirmative with the proviso that
such should be the case unless the election official considered
it to be a distinguishing mark.

My rescarch of law on the question leads me to the conclusion

that the aforementioned opinion is erroneous.

Duec to the great
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weight of authority of your office and the heavy reliance

which the people of Maine place upon opinions bearing the im-
primatur of your office, I would respectfully request that you.
review that opinion and advise me as to whether it still remains
the opinion of your office.

With your indulgence, I would briefly 1like to recite the
reasons why my research leads me to a conclusion contrary to
that of yourpredecessor. 21 M.R.S.A. 8702 sets forth the manner
in which the general election ballots of the State of Maine are
to be prepared. 21 M.R.S.A. §702(2)(H) provides as follows

H. Squares Printed. - A square must be prlnted
at the left and close to the name of each
nominee or write-in space, so that a voter may
designate his choice clearly by a cross or a
check. mark in it.

21 M.R.S.A. 8702(2)(C) provides as follows:

C. Further Instructions. The following instructions
must be printed in bold type at the top of the ballot:
"MAKE A CROSS (X) OR A CHECK MARK (V) IN THE SQUARE
AT THE LEFT OF THE NOMINEE FOR WHO¥ YOU WISH TO VOTE.
FOLLOW DIRECT1ONS AS TO THE NUMBER OF NOMINEES TO
BE ELECTED TO EACH OFFICE. YOU MAY VOTE FOR A
PERSON WHOSE NAME DOES NOT APPEAR ON THE BALLOT
BY WRITING IT IN THE PROPER BLANK SPACE AND MARKING
A CROSS (X) OR A CHECK MARK (v) IN THE PROPER SQUARE
AT THE LEFT. DO NOT ERASE NAMES. NAMES WRITTEN
IN MUST SHOW THE MUNICIPALITY OF RESIDENCE OF EACH
WRITE-IN CANDIDATE." (emphasis added).

In your predecessor's opinion he apparently relied on the
fact that, in 1965, the legislature repealed 21 M.R.S.A. 8925
(2) (C) which had provided that:

If a voter fails to mark his ballot so that the
intersection of the cross or the apex of the check
mark is within the proper square, the mark is
ineffective and his vote for the candidate or
question concerned must not be counted.

In reliance upon the repealer, your predecessor stated that
the "lcgislature no longer intends that a ballot be considercd
defective whenever the mark made by the voter is placed in an
improper location, provided the intent of the voter is determinable.
There is no 1eglslat1vc history concerning Chapter 230 of the

Gl o ke
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Public Laws of 1965 upon which such an infercnce of legislative
intent can be drawn. As a matter of fact, the only implication
that can be drawn is that the legislature did not intend for

a vote to be invalidated if the apex of the mark was outside the
square so long as a portion of the mark was within the square
and the voter's intent could be determined. Such a conclusion
is apodictic since the mandatory language of section 702(2) (C)

- was enacted as section 5 of Chapter 160 of the Public 'Laws of
1973, a date subsequent to the enactment of Chapter 230 of the
Public Laws of 1965.

Opinions of the Maine Supreme Court are clear that the voter
must follow the mandatory language of the statute if the vote is
to be counted. In Bartlett v. McIntire, 108 Me. 161, 167 (1911)
the Court stated that: :

In other words the marking must be as the statute
commands in a particular place and by a particular
“emblem. *%#The Legislaturce has the right to pre-
scribe the manner of marking and the voter must
follow it if he wishes his vote to be counted.
(emphasis added).

In L1bby v. English, 110 Me. 449, 454 (1913) the Court
stated: .

However clearly the voters who marked these
ballots may have indicated their intention by
other markings on the ballots, they failed to
comply with the onc essential statutory requ1rement
that ballots must bec marked with a cross in the
square at the head of the party column. What-
ever else he does the voter must express his’

- intention as the statute requires. (emphasis
added).

In 1924, the Justices were requestcd to render certain opinions to
the Governor and Council with regard to ballots. It took the

. occasion to "make a statement as to the law governing the voter's
marking of his ballot'" and stated:

The Legislature has prescribed what constitutcs
a lcgal ballot and in unmistakeable terms: "The
ballot shall be printed so as to give each voter
a clear opportunity to designate his choice for
candidates for nominations by marking a cross (X)
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to the right of thec name of each candidate he
wishes to vote for as a nominee to ecach
office!"..."at the top of the ballot shall be
printed in capital letters 'make a cross (X)

in the square to the right of the person you
wish to vote for.'"

It is not a matter of intentions. It is simply
compliance or non-compliance by the voter with
a mandatory rule established by the lLegislature.
That body might have providedthat a circle or

a check mark or an arrow, or. any line, or other
mark of whatever form or character, in or near
the square should be counted, but it did not.
Opinion of the Justices, 124 Me. 453; 488-89
(1924) (Emphasis added).

The aforementioned, in my opinion, clearly indicates what the

law of Maine has been on the subject since at least 1911. Neither
the Legislature nor the voters by initiated b111 have made any
attempt to change that law.

I am sure that the opinion of your office will be given
great weight by the House Sub-committee on Elections in regard to

‘the contested election between Peter N. Kyros and David F. Emery

and therefore I respectfully request that you review the opinion
and advise me as to whether it still remains the opinion of your
office. I would suggest that if, upon review, you concur with
my opinion, you should emulate Chief Justice Marshall in Little
et al v. Barreme et al, 6 U.S. (2 Cranch) 170, 179 (1804) who
said: .

But I have been convinced that I was mistaken,
and have receded from this first opinion.

Sincerely,“

_ Charles L. Cragin III
CLC/js - '
cc: Honorable Markam L. Gartley




