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' ' ~ • ;' \ i, February 2; 197i 
Honorable Gerard P.-conley 
senate chambers 
state House·:,. ~.. ; e; ::1;., 

Augusta,· Maine >-: ~- -·.>~ ~ .·· .- -

Dear Senator Conley,\ ·~: -~' · · · 

.,t• 'J!',. ., r • f' 
- . \ _, ,. - ~ .... ..._ r ... ~ 

I am writing in reply to your letter to Attorney General 
·Joseph E. Brennan concerning the practice of podiatry. You have 
correctly stated that, under 32 M.R.S.A. § 3551, a podiatrist is 
not permitted to use a general a·nesthesia when treating the human 
foot, if that podiatrist is operating independently of another 
practitioner. Yo~ ask whether a podiat~iat would be operating 
outside the scope of his licensure if,. du.ring the podiatrist's· 
treatment of the human foot, general anesthesia was administered 
to the patient by another medical practitioner who was authorized 
to administer general anesthesia and who was personally in attend­
ance during the course of the treatment. It is our opinion _that 
in the situation y0u have set forth, the podiatrist would be 
acting outside the permissible scope of his licensure. · 

32 M.R.S.A. § 3551 states in applicable part thata 

0 The practice of podiatry is defined as the 
diagnosis and treatment of the human foot bl 
medical, mechanical or surgical means without 
the use of anaesthetics other than local 
except that the use of local.anaesthesia shall 
be restricted to use only by those podiatrists 
who have been granted a doctrate degree from 
a school approved by the examiners •••• 11 

(emphasis added). 

BY the terms of th~ statute, a podi~trist can diagnose and treat 
the _human foot by certain means, but this must be done"• •• 
without the use of anaesthetics othe.t· than local • • • • 11 It ia 
the treatment of the hurnan foot by a podiatrist with the use of 
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a_general anesthetic tha~ is prohibited by the statute. There is 
nothing either in the terms of the statute, or in the legislative 
history thereof, to indicate·that the legislature intended that 
the answer to whether a podiatrist waa permitted to or prohibited 
frei~ using a general anesthetic in connection with the practice of 
podiatry depended upon who actually administered the general 
anesthesia. 

With regard to advice as to the situations and circumstances 
under which pediatric treatment conducted while a patient was under 
more than a local_anesthetic would be appropriate, -I believe it 
would be beneficial to discuss this request w~th you in som2what 
more detail at your convenience so that I may adequately respond 
thereto .. 

very ~ruly yours, 

DAVID ROSEMAN 
Assistant Attorney General 
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