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lnter~Dcpartmental Memornndum Date November 9, 1976 

·y0 Frank M. Hogerty, Jr., Superintendent Dept. Bureau of Insurance 

From S. Kirk studstrup, Assistant Dept. Attorney General 
) 
Sttbject Washington County Heal th Plan, Inc. 

===============-========================-

I have reviewed your memorandum of October 26, 1976, con­
cerning the correspondence from Attorney Edwin R. Schneider with 
regard to the composition of the Board of Directors of the Washington 
County Health Plan, Inc. Mr. Schneider feels there is a problem 
with the composition of that Board which results from conflicting 
federal/state requirements. With all due respect to Mr. Schneider, 
I believe that the conflict is more apparent than real, for the 
reasons stated below. There£ ore it may not be necessary to have 
the meeting you had scheduled for November 15, 1976. 

The key: to answering Mr. Schneider's dilemma lies in the 
reading of 24· M.R.S.A. § 2302, as amended by P.L. 1975, c. 708. 
This section requires that a corporatioT). organized under title 
24 M.R.S.A. c. 19 have a certain composition for its Board of 
Directors. That section reads in p~rtinent part: 

"There shall ~.;e not less than 14 directors, 
at least a majority of whom shall be con~ 
sumer representatives. For purposes of this 
section, 'consumer representative' means a 
person who does not derive more than 20"/4 of 
annual income, whether directly or through 
that person's spouse, from the delivery of 
health care services. The remaining directors 
shall at all times be licensed health care 
professionals who contract with the corporation 
for the direct .provision of health services, or 
persons employed by participating health care 
institutions or organizations that contract 
with the corporation to provide health services 
to the corporation's subscribers, or persons 
employed by associations, health providers and 
professionals of health care services. 11 

The federal regulation involved (42 CFR. 51c) would require that the 
governing board be composed of at least nine but not more than 25 
members, that ·a majority of the board be composed of individuals who 
are or will be served, that no more than one-half of the remaining 
members be individuals who derive more than 10% of their income from 
the health care industry, and U:a t the remaining members of the board 
be representative of the c omrnunity to be served. 
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Mr. Schneider states on page 3 of his letter of October 22, 
"one less than half the members of the governing board must be health 
professionals under the state law." However, the only statutory 
requirement is that "at least a majority" be consumer representatives. 
There is no requirement as to the number of health professionals on 
the board, so long as that number is less than a majority. It would 
even be possible under the statute to have a board composed entirely 
of consumer representatives, though such compositiori would be very 
unlikely because of an obvious need for some medical experience on 
the board. 

It is my opinion that it is possible to organize a board with 
a composition which would staisfy both the state statute and the 
federal regulations. For example, a board which contains 20 members 
could consist of 11 individuals who would be served by· the corporation 
and who are also "consumer representatives," 5 representatives of the 
service community who are also "consumer representatives," and 4 
licensed health professionals who meet the requir~ments of section 
2302. In this case there would be 16 "consumer representatives" 
ano 4 health professionals, thereby satisfying the state statute, 
and the board would also satisfy the federal regulation. 

In light of the foregoing, I do not believe that the exemption 
from the provisions of § 2302, which Mr. Schneider has requested, 
is necessary, even if such exemption could be given. 

Assistant Attorney General 

SKS :mfe 


