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STATE OF MAINE 
In ter~Departmental Memorandum Date Nov 0 mber 4, _ 19 7 6_ 

To Richard W. Tripp, Dep. Comm'r. Dept. __ P_e_r_s_o_n_n_e_l __________ _ 

From Donald G. Alexander, Deputy Dept. Attorney General 

b Legal Authority to Oppose Decisions Relating to Range Changes 
Su ject -~~--=-c-~~~~.------""~ccc---,,--,~=-=-,------=--.,--rrr-:::-.-:-:c--~-c--c-~=-c-~-=-------------------on an Operating Agency of State Government 

This responds to your memorandum of October 15, 1976. 

FACTS: 

The facts as stated in your memo are as follows: 

"BACKGROUND: On August 27, 1973, the 
Department of Personnel received a request 
for a Range Change in the classification of 
Director, Division of Program Services, a 
classification utilized within the Department 
of Education ~nd Cultural Services. The· 
request ~as signed by the Director of the 
Division of Vocational Education and counter­
signed by the Personnel Officer for the 
Department. ~he request specifically was 
to change the range from 24 to 26. The 
request was held by the Department of 
Personnel due to then applicable Wage 
and Price Stabilization Guidelines which 
prohibited the granting of such range 
changes. 

"On June 13, 1974, after the Cost-of-Living 
Council r~strictions were lifted, the request 
was presented to the Personnel Board and at a 
duly authorized meeting on that date, it was 
approved. On June 17, 1974, a notification 
of this action was sent to the Commissioner 
of the Department of Education and Cultural 
Services. 

"On August 16, 1974, the Commissioner of 
the Department of Education and Cultural 
Services issued a written communication to 
the {ncumbent of the position indicating 
his disagreement with the requested range 
change and the decision of the Personnel 
Board. ( In reconstructing the history, it 
appears that the Commissioner had not been 
previously aware of the request that was 
~ubmitted to the Personnel Board and th~ 
notification to him on June 17 was the first 
indication that such action had been taken.) 



Richard W. Tripp 
Page 2 
November 4, 1976 

"On August 16 memorandum from the 
Commissioner of Education and Cultural 
Services seems to clearly indicate his 
reasons for disagreeing with the action 
taken by the Board. Based upon this deci-
sion by the Commissioner and apparent 
discussions with the incumbent, no action 
was initiated within the Department of 
Education and Cultural Services to imple-
ment the change approved by the Board. The 
Range of the subject position remained unchanged; 
and on August 9, 1976, the incumbent was granted his 
first longevity increase to Step X of the Pay Plan 
at the original rnage of 24." 

QUESTION: 

May the Department of Personnel adopt and then enforce range 
changes that do not have the approval of the employee's appoint­
ing authority? 

ANSWER: 

Range changes adopted by the Department of Personnel according 
to proper procedures take effect regardless of whether such 
changes have the approval of the appointing authority. 

DISCUSSION: 

The Department of Personnel has general authority over the 
classified service. This authority includes the power to 
publish rules and regulations relating to establishment and change 
of salary classifications, 5 M.R.S.A. § 631; the power to adopt 
a classified plan, 5 M.R.S.A. § 633; and the power to develop 
an employee compensation plan, 5 M.R.S.A. § 634. At no point 
is the statutory authority qualified by requiring approval of 
department heads for decisions such as range changes. In fact, 
requiring such approval would be inconsistent with the purposes 
of the Personnel Law which contemplates that employees who per­
form similar tasks in several departments may be placed in the 
same grade and range categories. · 

Pursuant to the authority stated in 5 M.R.S.A. § 631, the 
Department of Personnel has published regulations relating to 
grade and range changes. Specifically, sections 4 and 5 of 
the Personnel Rules provide, in essence, that the Department 
of Personnel on motion of the appointing authority or an 
employee may initiate reviews of grade and range levels and adopt 
changes as appropriate. The regulations relating to grade and 
range changes do not require approval of the appointing authority 
or department head for such changes. 



Richard W. Tripp 
Page 3 
November 4, 1976 

Here it should be noted that these actions are distinguished 
from salary increases as provided for in Rule 5 which do require 
approval of the appointing auchority. Therefore, range changes 
once approved by the Department of Personnel according to those 
procedures have full force and effect regardless of disagreement 
which may be expressed by appointing authorities. 

It should also be noted that, as this question relates to 
a matter which arose prior to the effective date of P. & S.L. 
1975, c. 147, Part D, the temporary effect of that law on the 
general authority of the Department of Personnel to adopt 
classification and compensation plans is not addressed by 
this opinion. 

DGA/ec 

DONALD q't ALEXANDER 
Deputy Attorney General 


