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H. G. Blodgett, Exeeutive Director 

Donald G. Alexander, Deputy 

October 22, 1976 

Haine State ~etirement System 

Attorney General 

Coraputation of 6.4% retirement benefit increase 

This responds to your memoranda of September 20, 1976, ,:a_hd 
October 4, 1976, regarding application of cost-of-liuing benefits 
u-11.der 5 1-!.Ro S .A •. § 1128. Additionally, this confirms· my: o.,ral ·_.,_;: ... ~ 
advice to the Board of Trustees of the Maine State Retirement 
System given October 14, 1976. -~-'-- ._-;_,,,_ 

Specifically, it was my advice that the interpretation of 
5 M.R.S.A. § 1128, as amended by P.L. 1975, Chapter 778, and 
as further impacted by P. & S.L. 1975, Chapter 147, Part D,· 
§ 9, which the Board of Trustees adopted at their meeting of 
July 8, 1976, and-which was generally published· by memorandum ···0

•·. 

from the E..~ecutive Director, dated Septer.lber 1, 1976, is correct. 
Specifically,-it-was.my interpretal::ion that·chapter 778 applied 
to those persons retiring on or before July 1, 1976. As · ·· 
Chapter 747 grants a 6.4% benefit to all persons other than 
those whose benefits would be increased by Ca.apter 778-: which 
limited· t..1'1e effect of Chapter 147 - all persons retiring after · .. ·,:,·•: 
July l, 1976 1 but prior to November 1, 1976, will be eligible 
for ·the 6.4% increase as you indicate. .- ··- · ' , ':· 

Additionally; you have posed the question as to weether 
persons who retire wit.llin 12 mont...'ls after Nove:rri.ber 1, 1976, 
may be eligible for the-benefit. As you are aware,· the·::_ -'~ 
retirement law provides that persons who retire witllin 12 
months of the effective date of--a cost-of-living- adjustro.ent 
receive a benefit which ~shall not be less than the service 
retire!:!ent·allowance, including such retirement-allowance· 
adjustment that would have been payable if the member had 
retired on t..~e date immediately preceding the date of such 
adjustment." 5 M.R.S.A. § 1128 .. Here the date immediately 
preceding the date of such adjustment is the date which 
immediately precedes the first pay period in November. 
However, it must be noted that this adjust.~ent to allow 
persons retiring subsequent to November 1, 1976, to benefit 
from the 6.4% increase would only apply to those persons who 
were eligible to retire on the date immediately preceding the 
effective date of the retirement adjustment. 5-M.R.S•.A: · ·· 
§ 1128, last paragraph. 

'DGA/ec 

DONALD G. ALEXANDER 
Deputy Attorney General 
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