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JOSEPH E.BRE::-.~-\...', 
ATTORNEY GENERAL 

RICHARD S. COHEN 

JOHN M.R.PATERSO:N" 
DONALD G.ALEx.A.1-.--nER 

STATE OF ).fAINE 

DEPARTMENT OF THE _\r:rQR.~Y GENER.AL 

AUGUSTA.,~ Ll..D."'E 04333 

August 27, 1976 

DEPUTY ATTORNEYS GENERAL 

Honorable Kathleen Watson Goodwin 
Chairman, Maine Committee on Aging 
409 High Street . 
Bath, Maine 04530 

Dear Representative Goodwin: 

You ask our opinion regarding the interpretation of§ 13, 
c. 147 P. & S.L. of 1975, which in pertinent part requires that: 

" ••• Any state employee who travels in-
state after July 1, 1976, shall not be 
reimbursed for noon meals, unless the meal 
is part of an organized meeting or program 
or overnight travel .. 11 

Since enactment of the above pr~vision, the Governor and 
Council have adopted new finanacial procedure regulation 40.8 
to effectuate the intent of the Legislature as expressed in 
§ 13 (c. 147, P. & S.L .. 1975) of the appropriations preamble 
set out above .. 

Regulation 40.8 dictates that: 

"Actual meal expenses shall be reimbursed 
only when one of the following conditions 
are met: 

11 (1) The expenses are incurred while an 
employee is traveling on state business and 
lodging is required; 

11 (2) The expenses relate to a meal associated 
with an official meeting which is part of a 
formal program; attendance at the meeting 
should have prior depart~ental approval; 
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11 (3) The expenses are incurred by members 
of state boards or commissions as provided 
by law; 

11 
( 4) When. an employee is required to perform 

services beyond his/her normal work day, or is 
recalled after regularly assigned duties or on 
regularly scheduled days off, reimbursement for 
meals may be authorized after obtaining the 
approval of the department head. However, only 
those charges for meals taken 'outside' his/her 
normal work day are reiro~ursable. 

11 (5) The ta.vn or city in which meals were 
taken will be shown on the expense account. 
The employee must indicate on the expense 
account the number of meals claimed, if 
more than one, and the names and business 
relationship of the individual for whom 
reimbursement is claimed. 

" ( 6) Supporting receipts are required for any 
one meal exceeding $51." (emphasis supplied) 
See Council Order #1245, July 7, 1976. 

Using the Maine Committee on Aging and employees of the Office 
l•aine's Elderly (Department of Human Services) as examples, you 

ask: 

"l) If a state agency conducts an organized 
meeting at which lunch is provided, can that· 
lunch be included in the bill for use of the 
facilities as it has been in the past? How 
does this same situation apply to an advisory 
board such as the Committee on Aging?" 

The Committee on Aging may pay the costs of lunch for its members 
at an organized meeting at which lunch is provided or the mewhers of 
the Corru~ittee may pay their individual shares of such cost and be 
reir..bursed pursuant to 22 M.R.S .. A. § 5111 and financial procedure 
regulation 40.8 (i~ 2 and 3). Committee members are held to the 
same standards as state employees; therefore, the meal expense must 
relate to and be a part of a forraal pro;Jram or organized meeting and 
be approved by the Commissioner of the Department of Human Services. 
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"2) If state, employees attend organized 
meetings in .another town and purchase lunch 
in that town, can they be reimbursed for the 
cost of the meal? Can a :member of a 
volunteer advisory coITu""Tl; ttee (per diem 
provided in some cases) charge for a noon 
meal in similar circumstances? 11 (emphasis 
supplied) 

No, not unless the meal is p~t of the organized meeting or 
program, (see financial procedure regulation 40.8, 12) or the 
ca:rr.u.~~ee is authorized by law to incur the expense (see financial 
procedure regulation 40 .. 8, SI 3). 

The purpose of the new preamble language in§ 13 restricting 
reimbursement of noon meals is precisely to discontinue the practice 
of paying for noon meals of state e..7.ployees who travel, as required 
by their jobs, to attend hearings, court, or other job related 
n eetings; The only noon meals currently allowed by § 13 are those 
that are "part of an organized meeting or program or overnight 
travel .. " 

113) How does the law affect volunteers 
such as VISTA workers, sone of whom receive 
a federal stipend and s0--ne of whom receive 
only expenses actually incurred in the course 
of their work. " 

The law affects VISTA volunteers in the same manner that it 
affects state employees. They are no longer able to receive 
reir:iliursemertt for noon meals unless the meals qualify for reimburse­
Ee..'1.t (beccxne actual expenses incurred in the course of t..h.eir work) 
under§ 13 and financial procedure regulation 40.8. 

"4) Finally, should there be any differenta:... 
tion in the application of the law regarding 
state employees and members of volunteer 
advisory boards and coITL-:i~ ssions?" 

~his is a question of legislative policy which I am unable to 
a~swer. At tte present time it wo~ld appear that such a differentia­
~ion is intended by the legislation because of the variations of 
s~atutorv expense authority extant awong the state 1 s many boards 
and co.-:h~issions and as reflected in financial procedure regulation 
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40.8, ~ 3, as authorized by Council Order #1245, dated July 
7, 1976. 

I hope this satisfactorily answers.the questions which you 
have posed. 

JEB:rofe 

Sincerely yours, 

JOSEPH E. B..~ENNAN 
Attorney General 


