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s. Kirk studstrup, Assis'tant 

August 12, 1976 

central Computer Services 

Attorney General 

Schedule of Charges for Computer services 

Your memorandum of July 23, 1976, requested our advice concern­
ing those expenses of the Bureau which may be included in the calcu­
lation of charges for computer services to other state agencies. 
A::long the powers and duties of the Department of Finance and 
Adr:tinistration, operating through the Bureau of Central Computer 
Services, is the authority 11 to levy appropriate charges against all 
state agencies utilizing services provided by the bureau, such 
charges to be those fixed in a schedule or schedules prepared and 
revised as necessary by the director and approved by the canmissioner. 11 

5 H.R.S.A. § 1852,8, as enacted by P.L. 1975 Chapter 322. Also 
included among the powers and duties are activities such as approving 
all data processing services and syste□s, reviev1ing positions for 
data processing personnel, formulating a state master plan, and 
developing standards and rules and regulations. 5 M.R.S.A. § 1852. 
These activities v1ould be performed independent of any .services 
performed for other agencies and would usually not be considered 
to be 11services 11 for these agencies. 

It is my understanding that the Legislature has not, at the 
present tioe, provided funding by r.·1ay o£ appropriations for the 
Bureau to conduct these other activities. Therefore, your question 
is essentially whether the funds necessary to provide manpa-1er 
and facilities to conduct these activities may be included in the 
calculations used to arrive at the schedule of "appropriate charges" 
£or all state agencies who use the Bureau's services. If they were 
included, the effect would be that all user agencies would subsidize 
the perfornance of these gm eral activities on a pro rata basis. 
We do not believe the expense for these activities should be used 
to canpute the service charges, for the reasons stated below. 

The organic statute for the Bureau envisions several sources 
of funding. There is authorization "To submit a budget of estimated 
revenues to and costs to be incurred by the bureau. 11 5 N.R.S.A. 
§ 1851, 9. There is also authorization 11

• • • to accept funds from 
the Federal Government, municipal and county agencies, or from any 
individual or corporation to be expended for purposes consistent 
with this chapter. 5 M.R. S .A. § 1853. Even more important is 
the establishment of a 11 intra-governraental service fund account 11 by 
5 M.R.S.A. § 1854, which reads: 
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11There is established an intra-governmental 
service fund account for the Bureau of 
central computer Se-rvices. This fund shall 
include but not be linited to appropriations 
made to the bureau, funds transferred to the 
bureau from within the Department of Finance 
and Administration, and funds received for 
data processing services rendered to state 
agencies. 11 

There is no legislative history to indicate any legislative intent 
concerning financing of the Bureau's activities and services, other 
than the wording of the enactment itself. However, the statutory 
provisions set forth in the preceeding paragraph clearly indicate 
that the Legislature intended the Bureau to have funding from sources 
other than and in addition to the "appropriate charges II for services 
to state agencies. We believe that those activities of the Bureau 
which do not have at least an ind;,.·ect relationship to services 
performed for agencies should not be func:!e&. by charges for t.1-iose 
services. stated differently, the ter□ 'appropriate charges" does 
not include expenses of the Bureau not related to the services being 
performed for the user agency. The other activities of the Bureau 
which are of importance to the State as a whole should be financed 
by other funding sources. In the absence of an appropriation for 
this purpose, the funds would have to ca.,.1e from within the Departo.ent 
of Finance and Administration or frCXJ. the Federal Government or frora 
any of the other sources mentioned in§§ 1853 and 1854. 
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S. KIRK STUDSTRUP 
Assistant Attorney General 
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