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JosEPH E.BRE::-.~, 
ATTORNEY GENERAL 

STATE OF ;. lliXE 

DEPARTMENT OF THE .,_-\:r'TQR..',"'"EY GE1'"'"ERAL 

AUGUSTA, :i'.vfA.:D-r_E 04333 

August 10, 1976 

Harold C. Pachios, Chairman 
Maine Democratic State Committee 
62 State Street 
Augusta, Maine 04330 

Dear Harold: 

This responds to your letter of .May 11, 1976, in which you 
made certain inquiries relating to the status of the First 
District Elector in light of certain actions at the Democratic 
State Convention. Initially, I would note that this office 
generally does not respond to requests for opinions from other 
than public agencies or officials. We believe, however~ that 
response in this case is appropriate, as in this instance the 
Democratic State Convention was acting in a quasi-public capacity 
choosing candidates for election. This question relates to place­
ment of certain such candidates on the ballot. 

FACTS: 

Your letter sets out certain facts which are restated here-
in: 

The Democratic State Convention met to nominate, amo.pg other 
candidates, four persons to run as Presidential Electors. There 
were candidates to represent the Second Congressional District 
and the two at-large positions. There was no candidate listed 
on the convention ballot for Presidential Elector from the First 
Congressional District. 

So~e county caucus chairmen permitted write-in votes for 
First District Eiectors, other county caucuses were advised that 
write-in votes were not permitted for any person who had not 
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submitted a valid nominating petition. As a result of this activity, 
no person was certified as the nominee of the Convention for the 
First Congressional District Presidential Elector. 

We assume that all of these actions were done in good faith 
so that there is no question of any attempt to circumvent the 
convention process and substitute the state committee's choice 
for the conventiorrs. 

QUESTIONS: 

You pose two questions: 

1. In view of the facts set forth above, would 
it be proper to consider write-in votes which 
were permitted in some but not all of the county 
caucuses and award the nomination to that per­
son receiving the highest number of wri~e-in 
votes? 

Authorization to nominate Presidential Electors through 
State Conventions is provided at 21 M.R.S.A. § 401-2-C. The 
general rules of nomination, including such matters as the basis 
of representation by which nominees are selected, is, however, 
left to the State Committee of the appropriate party. 21 
M.R.S.A. § 401-1. Presumably, therefore, the State party has 
developed rules for qualification and election of candidates 
for Presidential Elector or otherwise. In addition, the national 
parties have developed certain rules to guide State party conven­
tions. These rules would govern election practices at conventions. 
Interpretation of these rules would be appropriate matters for the 
State party and the convention and not for our office. Therefore, 
we are not able to answer your initial question. 

We would, however, make the following observations: first, 
it is a general principle of election practices that all electors 
cualified to vote in a certain election (here the party convention) 
shall have equal opportunity to exercise their franchise. Such 
did not occur in this instance as some caucuses were ·permitted 
write-in votes and others were not. Additionally, we question 
whether it would be possible, at this date and after closing of 
the con-.0 ention, for party officials to approve a candidate as 
being chosen by convention without the formal processes of the 
convention, including challenges and appeals. Therefore, we be­
lieve that the present status of the First Congressional District 
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Presidential Elector is that either the convention has failed 
to nominate a candidate, or such candidates as there were failed 
to properly qualify. 

2. In the event that your a~swer to the first 
question'is negative, are the provisions of 
21 M.R.S.A. § 1533 applicable; that is, does 
the Gove_rnor by procla:lat:ion declare a vacancy 
in the manner set forth in§ 1473 and order the 
Democratic State Committee to fill such vacancy? . 

Section 1533 does not apply to the above-described factual 
situation., Section 1533 addresses the ~atter of "vacancy in the 
office of Presidential elector.n At the present time there is no 
such vacancy as there is no such office, the Presidential election 
having not yet occurred. Section 1533 is intended to deal with 
the situation where, after a Presidential elector is chosen, the 
office of Presidential elector becomes vacant before the time 
when~ pursuant to 21 M.R.S.A. § 1183, the Presidential electors 
meet in convention. 

\__ As indicated above, the present situation involves a matter 
where a party has not nominated a candidate through its regular 
process or where candidates for such nomination by the party 
£ailed to qualify. The manner 0£ filling vacancies so created 
is prescribed by the provisions of 21 M.R.S.A. §§ 1441 through 
1475. Under these provisions, it is clear that the State 
Committee has jurisdiction over the choice of candidates for a 
nominee to fill a vacancy of Presidential elector. 21 M.R.S.A. 
§ 1443-4. The manner of nominating candidates is then specified 
in§ 1474 which provides: 

" If a person nominated for an office other than 
United States Senator, Re?resentative to Congress 
or Governor at a regular primary election dies, 
withdraws or becomes disq1..12.lified before the 
general election, the Governor shall issue a 
Proclamation as provided i~ section 1473, and the 
procedure outlined in section 1442 must be followed." 

?his provision speaks in te:c.zs of primary elections. How...: 
ever, the vacancy provisions were clearly intended to apply to 
Presi~ential electors, 21 M.R.S.h. § 1443-4, and these are 
selected by convention. 21 M.R.S.A. § 401-2-t. To have the 
vacancy provisions apply to candidates for Presidential electors, 
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but to exclude such candidates from the specific provisions for 
filling vacancies would create an absurd result which will not 
be presumed in statutory construction if a reasonable alternative 
construction is available. Here that alternative construction 
would be to construe the terms "primary election" in section 1474 
as general and directive in scope in a section which is intended to 
apply to all candidacies other that that for United States Senator 
or Representative or Governor. Specifically, to nominate a candidate 
for First Congressional District Presidential elector, the following 
procedure should be provided: 

1. The State Committee should officially notify the Governor 
and the Secretary of State that because of failure to nominate a 
candidate or failure of a candidate to qualify for election, a 
vacancy exists and that there is no candidate of the Democratic 
Party for First Congressional District Presidential elector. 

2. After this official notification is received, the 
Governor should issue a proclamation declaring the vacancy, 
order the Democratic State Committee to fill the vacancy 
(21 M.R.S.A. § 1443-4) and specify a time and place for the 
Democratic State Committee to meet to fill that vacancy - all 
of these actions of the Governor being mandated by 21 M.R.S.A. 
§ 1473. 

3. The Democratic State Committee should meet as specified 
and follow the procedures for choosing a cardidate set by 21 
M.R.S.A. § 1442. 

4. Once the candidate is selected, a certificate designating 
the candidate, the candidate's residence, the title of the office 
sought, the political party, and the method of choosing the can­
didate should be delivered to the Secretary of State. The certi­
ficate must be signed by the Chaim.an of the Democratic State 
Comrni ttee and attested by the party secretary. 21 M. R. S .A. 
§ 1442-2. 

5. The candidate must file a written acceptance with the 
Secretary of State. 21 M.R.S.A. § 1442-3. 

The Secretary of State must then make the appropriate 
change in the ballot. We presume that in this instance ballots 
have not yet been prepared so that the Secretary of State would 
make the appropriate notation in his files as to the name of the 
candidate to be placed on the ballot when the ballots are prepared. 
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We hope this information is helpful. 

Sincerely, 

JO BRENNAN 
Attorney General 

JEB:we 
cc: Honorable James B. Longley 

Honorable Markham L. Gartley 


