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June 11, 1976

Honorahle Jamaes XK., McMahon
Box 125 _
Kennebunk, Maine 04043

Dear Representativse McMahon:

. This 1is in reply toyur letter of May 18, 1976, in
which- you ask whethexr the Board of Barbers has power to
xreissue a parmit to practice to a person who was unable
to take an examination f£or registration.

The applicable statute is 32 M,R.S.A. § 405, which
provides that the Board may issuve to an applicant quali-
fied for axamination.

"until the results of the applicant's
examination have been given, a permit

to practice barbering undexr the super-
vision of a person registered to practice
barbering. The permit shall terminmate -
with the examination following applicant's
qualification. If applicant fails first
examination following qualification, said
applicant may renew permit., . . until the
results of the next consecutive examination
have been given, at which time sald parmit
expires and shall not be renewable.*

. This language is ambiguous. A strict interpretation
would lead me to the conclusion that the Board's power to
reissue the permit is only to an applicant who has failed
the examination which has taken place next after the grant-
ing of the f£irst permit to the applicant, but not to an-
applicant who was unable to be present to take the examina-
tion. This makes no sense. It is proper to interpret a law
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to avoid an absurd result, even if it may be necessiry to
disregard the strict letter of the law to do so. C)

v. Iunder Shoe Products, 241 A,2d4 802 (Me., 1968). T
language should be interpreted liberally in the applicant's
favor to mean that if the applicant fails or is unable to
take the first examination, he may renew his permit until the
next examination. : '

. In view of the above, my opinion is that the Board does
have the power to reissue a permit to the applicant who was
unable to be present at the first examination. In view of the
ambiguous language in the statute, however, I suggeat it would
be well to introduce a clarifying amendment when possible to do
80,

Sincerely yours,

LEGN V., WALRER, JR,
Assistant Attorney General
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