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William G. Blodgett, Bxecutive Director 

Donald G. Alexander, Aaaiatant 

Narch 5, 1976 

Maine State Retirement Syat• 

Attorney Gen~al 

Propriety of Board o£ '1'ruateu, Ruling Regarding Subatitute Teacher• 

Your memorandua of February 17, 1976, requested advice aa to 
the appropriateness of a board regulation that substitute teachers 
would not be required to make retirement contributions until they 
bav• ~ht for at least a total of 30 daya· in· any ctne school year. 
The regulation appear a appropriate under the law. 

The problea ·addresaed arise■ from the requirement• stated in 
5 M.R.S.A. 5 · 1091-1 that any parsons who are employees, with certain 
stated exception■, be member• of the Retirement System. A similar 
requirement i• impoaec! for participating local districts under 5 M.R.S.A. 
S 1092-5. 'l'hesa provisions, on their face, would appear to require tha·t 
all employees ·be members of the Retireaent System. However, the Board 
doe■ • have some flexability in determini.ng who are employees to participate 
in the System. Thus, s M.R.s.A. 5 ·1001-10 4efinaa amployee aa •any 
regular clasaified or unclassified officer or employee in a .department, 
.incl\ldiDg, for the purposes • 0£ this chapter, teachers in public achoola 
• • • • " By adding the adjective "regular" in front of "classified, .. 
the statute by implication contemplates that persons who are not full­
time employees might be excluded from cO¥arage. See also 5 M.R.S.A. 
S 1091-4. Further, the definition of employee, · § 1001-10, last 
eentence, grants the Board of ~rusteeP. authori.ty,. in cases of doubt, 
to determine which persons are employees for the purpoaes of the 
retirement· law. This the Board ha• 4one by thair ruling of December 
S, ·1947, that retire1nent contributions need not be taken far substitute 
teacher■ having · less than 3'0 da1rs annual service. Such is a reasonable 
interpretation of the 11regular" employee requir~ment and, a■ it · was 
applied in the case about 'Which y~ reques·ted information, _it was 
perfectly legal. Por .further discussion of related isaue, yau may 
wish to refer to the opinion of this office dated January l~, 1974, 
discussing mandated memoerahip of temporary ~ployees. 
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