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P.L;. 1975·, Chapter 519 (L.D. 646) 

February 20, 1976 

aireau of Labar 

Attorney General 

Ym have aaked, in ycur memo of February 2~ 1976, three questions 
concerning the effect L.D. 646 (L.D. 646 as amended by C011111ittee 
Alllandment A -wa• eDactad a• P.L. 1975, Chlp tar 519) baa on several 
•ec~iona of Title 26 of. the Maine Revised Statutes. P.L. 1975, Chapter 
519 entitled "An Act Relating to Occupational Safety anc! Health in 
Public Bmployment,• amend.a certain aectiona of Chapter■ 1, 3, 5 anc! 
6 of Title 26 M.R.S.A. It may be ■aid generally that pursuant to the 
provisions of P.L. 1975, Clup t.er 519, c·ertain occupatic,lal safety and 
health ·laws oi this State will, ~fter the affective ~ate of the. Act~ 
be made applicable to paraona employed in a workplace provided by. the 
State, state agency, ·county, municipal corporaticm, school district 
er other public corporation or political ·aubdiviaian _[hereinafter 
referred to a.a public employees], and .will no longer be applicable 
ta persona employed in what i• com11only referred to as the private 
sector. With the exception of •c01.1rtesy, advisory inapectiona,u P.L. 
1975, Chapter 519 will becane effective July l, 1977. Sea section 19 
of Chapter 519. cauztesy, adviaory inspections are to lieprovide4 by 
tha Bureau of Labor daring the period following October 1, l975, and 
before July 1, 1977. See section 18 of Chapter 519. 'l'ha statement of 
Fact to Committee .Amendment A to L.D. 646. iac!icate• that these courtesy, 
advi■ary inspection• are to be provided to thoaa workplaces in which 
t):_1ere are pu.blic employee•. 

From your memo and our diacusaion on February 9, 1976, I under-
atand your queationa to be as follow .,: ( 1) Between th• praaant time 
and JUly · l, 1977, are the .provisions of Chapter 6 of Title 26 M.R.S.A. 
applicable to the .private sector? The anawer to this question ia a 
qualified "yea." Chapter 6 of Title 26 M.R.-S.A. deals with occu~tional 
safety and health. P.L . . l,975, Chapter 519 repeals and replaces. one 
•~tion ~ Chapter 6 and amenda several other sections of Chapter 6. 
Accorc!ing • to the terms of P. L. 19 7 S, Chapter 519, however; these • 
atatut~y changes will not beccae affective until J\ily l, 1977. 
"It ia the rule that a statute passed to take effect at a later date 
speaks from the time it became• operative, and not from the time of 
its passage. 11 Longview co. v. Lynn1 108 P.24 365, 373 ('Wash., 1940) r 
City of Detroit v. General Pooda Corpor ation, 197 B.W.2d 315 (Court of 
Appeal• o f Michigan, 1972). 

"[W)here the Legislature paasea aa act to ame~ 
a statute then existing, the latter -re~aina in 
full ·force during the time between tbe paasage 

.of the amandatory act and the time w~en it be­
com• -effective. 11 People v. Righthouse, 72 P.2d 
867, 868 (Cal., 1937). 
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Furthermore, •• •• when the time for taking effect is postponed, 
•.• repeal~ng cl~uses i~ an act do not take effect at a different 
time :from. the act as a whole, tha\lgh expressed .. in the present t.ense 
• . ~ • . (citation omitted)• County School Board of Fairfa;t county v. 
Tor,,n of. Harndan. 75 s.B.2d 47.,. 477 (Va., 1953), state v. Williams, 
90 N.a • . 754 (Ind.,· .1910) •. • .'l'herefore., the present statu.tory ·provi sions 
of Chapter .6 wi~l re~ain in effect until JU~y l, · 19777 _and under the 
. present • a ta tut•;·. the. provisions of . chapter ~ are applicable to the .. • 
private .sector. . • • • • • 

: : The a~ analysis: niuat· be qualified, however . . Pursuant.' to the 
occupational safety and Health Act, 29 u.s.c. • §§ . 651 e .t seq.· [OSHA), 
the federal government ha• wide pa11rer to promulgate occupational .. · 
safety or health atandaroa.. . The .-tatute expr_esaly provides that any 
Stats agency may asaertt jurisdiction. under· a . State law over. any 
occupat.ion~l· health or . aafaty•._issue to which no fecleral stand~rcl is 
in effect {29 u.s.c. s 667(a)). However, •• •• (29 u.s.c. s 667(a)J 
is read · as pr-eventing any state agency • • • fr_oaa asserting jurisdiction 
under state law. over any occupational safety or health issue with respect 
to vhic:h a Federal ·standard has been issued •.•• " 29 Coder$ Federal 
Regulations t .. 1901.2. Thus, the ariswer to-your first Question is that 
to the extant there has been no federal pre-emption, the provisions . 
of chapter 6 of Title 26·M.R.S.A. may~ made applicable to the priva~ 
sector betwee~ .the pres~nt time ·and July l, 1977. 

. (2) Between · the present time and JUly 1# 1977, is a. person in 
charge of a private sector factory, workshop# construc~ion activity 
or other industrial establishment required by 26 M.R.S.A. · S 2 to . 
file a rep0rt of -death-or se.riou~ physical injury? _The answer to this 
question· is •yes." ~he reasons given in answer to Question #1 are 
applicable here. · . '.l'he ·amendment to 26 M.R.s.A. S 2, whicb will make the 
above reporting requirement applicable only to those persons in charge 
of ·a workplace in which there are public employees, will not become 
effec.tive un~1-. .:ra1y 1, 1977. Ulltil that date, the present statutory 
provision ..,111 .. re•ain in effect. ~ e.g. People v. Righthouse, supra. 
The present statute requires private sector reporting of ~eaths or . 
serious 'physical injury. 

:tt should also be . noted. that there is nothing in OSHA, nor. in the 
federal regulations ~dopted pursuant thereto, that would 1ualify the 
answer to QUes tiori :H:2. • • 

(3) 'l'he· answer to your third· Question is affirmative~ ('rhis answer 
is qualified, however, to the extent that there is federal preemption 
under OSHA.) The reasons are set forth in A~swers #1 and :#2 above .• 

DAVID ROSEMAN . 
DR:mfe A~sis~nt Attorney General 


