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February 6, 1976

Harold E. Trahey, First Deputy Supt. Insurance
8. Rirk sStudstrup, Assistant Attorney General

Application for Health Insurance Agent®'s License

Your memorandum of November 14, 1975, asked whether the Bureau
of Insurance can legally accept the application of a funeral director
for licensing as a health insurance agent. The memorandum referred to
24-A M.R.S.A. § 2175, which prohibits an insurer from ownng or managing
a funeral establishment and 24-A M.R.S.A. § 2422,2, concerning the
status of an irisurance agent. Nevertheless, it is our opinion that
the answer to your question is affirmative.

24-A M.R.S.A. § 2175 provides:

“No insurer shall own or manage or supervise or
operate or maintain a mortuary establishment or
funeral establishment." (emphasis provided)

The term "insurer" is defined, for purpeses of the Insurance Code,

“"*Insurer® includes every person engaged as
principal and as indemnitor, surety or con-
tractor in the business of entering into
contracts of insurance." (emphasis provided)

Sectiom. 2175 prohibits only "insurers" from owning or managing
a funeral establishment. The statutory definition of “insurer"
specifically limits that term to pyincipals, and does not include their
agents. This distinction between an "insurer" and its “agent” is main-
tained throughout the Insurance Code. - Therefore, the prohibition of
section 2175 would not apply to an insurance agent unless it appears
that the agent is acting on behalf of theinsurer in owning or managing
a funeral business. In other words, an individual is not prohibited
from simultaneously owning or operating a funeral establishment and
being an insurance agent, s0 long as his two capacities and businesses
are kept distinctly separate.

Title 24-A M,R.S.A. § 2422,2, refersnced in your memorandum,
states in part: “The authorized agent of an insurer shall be regarded
as in .the place of the insurer in all respects regarding any insurance
affected by him." Although an isolated reading of this sentence would
imply that an agent may be treated as the insurer, the complete section
clearly relates only to the question of the implied notice and knowledge
acquired by an insurer through its agent. Therefore, this section
would not operate to classify an agent as an "insurer" for purposes
of 24-A M.R.S.A. § 2175.
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There is very littlea legislative history for section 2175, or
for section 2176 which prohibits certain contracts between insurers
and funeral establishments. However, the apparent intent of the
Legiglature was to prevent some of the abuses which could result if
an insurer which is paying benefits to survivers is also in the position
of advising them on potentially costly funeral arrangements. See
generally: . Daniel v, Family Ins. Co., 336 U.S. 220 (1949). These
possible abuses will not occur if the agent/funeral directer carefully
- divorces the two businesses, as previously stated. Furthermora, the
potential for such abuses is greatly reduced where the insurance in-
volved is health insurance, as opposed to life insurance, Therefore,
the Bureau of Insurance under present law can accept the application
of a funeral director for licensing as a health insurance agent.

S. KIRK STUDSTRUP
Assistant Attorney General
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