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William Blodgett, Director 

Donald G.~lexander, ~ssiatan~ 

January 23, 1976 

Maine State Retirement sy~tem 

Attorney Gen~al 

Creditable service under tbe ·Maine state Retirement System for 
Memb,era Receiving ·Workmen~ Compensation 

Your ~emorandum of Bovenaber 21, 1975 poses -several questions 
regarding creditableaervice to meml)ers who are not o~ a regular 
payroll of a par~ic:ipa.ting loeal district but who are dJ::awing 
workmen's compensation. In answering these questions we are 
assuming that the workmen's : campenaation situations discu·ssed 
in the request are situations ariaing from temporary disabilities 
and that the permanent disability provisions of 5 M.R.s.A.· §§ 1122 
and 112~ do not· come into play. ·Thus thia opinion only applies t _o 
members· _who may ·be on workmen• s compensation on a • tem90rary basis 
but who are not eligible to be _retired under the disability pro-· 
yisions. •• 

Question ·1: Should creditable service continue for a person who 
is drawing wor1cmen•a ·compensation? Yea., if contributions continue • 
2tnd ~he person ~eta~a status as an employee . 

. ·Tbe compensation provisions of the workmen's compensation law, 
Title 39., Chapter · 1, and particular·ly 55 54., 55 ·and 56 thereof, 
are -designed to aseur:e that an injured worker's compensation 
status be retained a• much as possible during the period of his 
injury. It wou_ld ·be inconsistent witb·- tne intent of this chapter 
to hold that "injured worker• loae cr~ditable s~rvice toward retire­
ment during the period of their injury. Further, the retirement law, 
5 M.R.S.J.~ .§ 1094, .does not require .that a person be actually working 
but only that he be re~eiving compensation in'oraer to render that 
person eligible for creditable service. -~bus, 5 1094-1 states, 

. . 
•creditable service at retirement on which the -retire­
ment •allowance of a member shall be based shall con■ist­
of hi.a memb~ship service, and, if he has a prior service 
certificate which is in full fqrce and _effect, the period 
~ ~ervice certi_fied on· hia prior certificate." • 

Membership service ia ~en ·defined ins 1094-2 ass 

•All service of a member on account of which contri­
butions are made shall be credited ae membership 
service and none other.• 

Thus if contributions are made during a ·period when a worker cannot 
work ~nd is receiving workmen's compensation, this is appropriately 
determined membership service, and pursuant to sub-§ 2, it may 
become creditable service pursua~t to sub-5 1,· as this constitutes 
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service witb compensation·~ it is not service :without pay under 
S 1094-4. However, the. • par.son involved must r~tain stat.us es an 
employee of t~e participating local district. .If such sta·tus is 
terminated, no further service can be credited. • 

. Queation 21 ·xf·~h• answer to the above is in the effirmative, 
should the member be required to ~ke contributions on ~he amount 
of workmen's compensation that-is being paid to hiin? In order for 
the member to receive ee::rv-ice credits, contriouti.one must be made 
from the employee cir e01ne other eource. Who should pay the cont.ri­
butiona during the petlod of a member• s injury is not a question· 
for the retirement system to resolve, it is a question between 
the employee, .employer end the insurer. 
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