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Maine State Retirement System 

Attorney General 

Creditable service under the Maine State Retirement System for members receiving 
Wgrlan.en•s Compensation 

Your memorandum. of November 21, 1975 poses several questions regarding creditable 
service to members who are not on a regular pay-roll of a participating local district 

----

but who are drawing workmen' s compensation. In answering these questions we are assuming 
that the vrorkments compensation situations discussed in the request a.re situations arising 
from temporary disabilities and that the permanent disability provisions of 5 M.R.S.A~ 
i§ 1122 and. 1123 do not come into play. Thus this opinion only applies to members who may 
be on workm.Bn•s compensation on a temporary basis but who are not eligible to be retired 
under the cl.isabiJ.i ty provj_sions. 

Question 1 t Should cre<li table service continue for a person who is drawing workmen ts 

compensation? Yes~ if contributions contj_nue and the person retains status as an employee. 

The compensation provisions of the wor1rraen's compensation law, Title 39, Chapter 1 1 
an.cl pwticularl;y~ §§ 54-, 55 and 56 thereof are designed to assure that an injured worker's 
compensation status be retained as much as possible during the p~riod of his injury. It 
would be inconsistent yd th thB intent o:f th:l.s cha!}te:r to hold that injured workers lose 
creditable service tov;rard retirement during the period: of' his injury. It would be incon­
sistent with the Lntent of this chapter to hold that injured workers lose creditable 

•. service tmivard retirement clurin~ thq period of their in.jury.; Further, the retirement law, 
1 5 M.R.S .. A. § 1094 does not require that a person be actually world...11g but only that he be 
• receiving compensation in order to rend.er ·that person eligible :for creditable service. 
Thus, ij 1094-1 states: 

n c:redi table service at retirement on which the retirement allowa:nce of a 
me.mber shall be based shall consist of his membership service, and, if 
he has a prior service certificate which is in full force and effect, 
the period of service certified on his prior certificate. 1t 

Memb0rsh..~~ service is then defined in§ 1094-2 as: 

uA11 service of' a member on account of which contributions are made shall 
be credited as membership service and none other.n 

Thus if eontributions are made during a period v\then a worker cannot work and ts receiving 
workmen's compensation., this is appropriately dete:rmined membership service, and pursuant 
to sub-82, it may become creditable service pursuant to sub-§1~ as this constitutes service 
with compensation, it is not service without pay under§ 1094-4. However, the person in­
volved must retain status as an employee of the participating local district. If such 
status is terminated no further service cau be credited. 

Question 2: If the answer to the above is in the a.:ffi:rmati ve, should the member be 
required to make contributions on the amount of workmen's compensation that is being paid 
to him? In order for the member to receive service credits, contributions must be made 
from the employee or some other source. Who should pay the contributions during the period 

\ of a member,. s injury is not a question for the retirement system to resolve, it is a 
question between the employee, employer and the insurer. 
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