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artley.__ Secretary of state Dept. Secretarv of State To Markham L·. 

·.-rom Joseph E. Brenna.n.__ h.,ttorne_y General Dept. Attorney General 

Subject Political oarty - r.;olitica l desis:,n;;.;a=t=1=· 0=1=--i ____________ _ _ _ ___ _ 

This will respond to your memorandum dated December 23, 1975, 
raising several questions concerning the differences between political 
parties and political designations under the Maine Election Laws·. You 
-point out that in the 1974 gubernatorial election, the present Governor, 
James B; Longley, used the political designation "Longley for Me." 
In that election he received.142,464 votes against 132,219 for the 
Democratic candidate and 84,176 for the·Republican candid-ate. 

Your specific questions and our ·answers thereto are set forth 
below. • 

1. Does theie exist in Maine a political party known as the 
"Longley for Me. 11 party? .The answer is no. 

Presently, ·there i·s no pol:it.ical party in Maine known as the "Longley 
for Me." party. At the time of the 1974 election, the term 11party 11 was 
defined by 21 M.R.S.A. § 1, sub-§ 21, as "a political party which poiled 
at least 1% of the total vote for Governor . . .. cast iri the State at the 
last gubernatorial . . . election." Thus, even assuming "Longley for 
Me." would otherwise have qualified as a political party,' ~twas not a 
political party during the 1974 election because it had not polled at 
least 1% of the total vote for Governor cast in the state at the 
previous gubernatorial election,. (i.e. the 1970 election). 

It is true that during the 1974 election, "Longley for Me. 11 polled 
more than 1% of the total vote for Governor, and th~ argument has 
therefore been advanced that 11Longley for Me." is,· at this point in time, 
a-political party. This argument will not stand up for the following 
reasons: 

Effective July l, 1975, the definition of "party" was amended by 
P.L. 1975, .c. 623, § 24-A (21 M.R.S.A. § 1(21) as follows: 

11 21. Party. tparty' .refers to a political 
organization which polled at least 1% of the 
total vote for Governor or President cast in 
the state at the last ·gubernatorial· or 
presidential election and which has organized 
to fulfill the requirements for existing 
political parties as pr_escribed by chapters 
11 and 13. 11 

chapter 11 refers to organization by municipal caucus, and Chapter 13 
refers to organization by State convention. It is our understanding 
that "Longley for Me." has taken no steps to fullfill the requirements 
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prescribed ·by Chapter 11 (municipal· caucus) or by Chapter 13 (State 
convention). Accordingly, even if 0 Longley for Me .. " otherwise 
qualified·as a political party by polling at·least 1% of the total 
vote 'for Governor during the last· gubernatorial election, it would 
not qualify as· a political party under present law because of the 
failure to fullfill the organizational and other requirements now 
set forth in ·21 M.R.S.A. § 1, sub-§. 21. • 

Fu;rthertnore, the statutes distinguish between a 11 party" designa­
tion and a 11political designation. 11 As indicated above, the term • 
"party" is presently defined by 21 M.R.S.A. § 1(21) as "a political 
organization which polled at least 1% of the total· vote for •.Governor 
••• cast in the state at ·the last gubernatorial ... election and 
which has organized to fullfill the requirements for existing 
political parties as prescribed by chapters 11 and 13. 11 The term 
"political designation, 1

'. on the other hand, is not explicitly defined 
in the statutes. However,. 21 M.R.·S.A . . § 491, sub-§1, explicitly. 
provides that nonparty candidates may JlQ.t_use as their political 
designations "the name or combination .thereof of a political party· 
which is entitled to nominate candidates by primary election. 11 

2, What are the two major parties in ·Maine? 

The two major parties in Maine are Democratic and Republican. 

3. What is the procedure that a person. or gr·oup of persons 
would follow in order to dissolve any existing political party? 

There is no statutory provision for the dissolution o.f. an- exist­
ing political party, and, therefore, no uniform procedure exists. 
Without specific knowledge of the party organization and structure, it 
would not be possible to provide a definitive answer. 

·4_ If a person runs for office utilizing the nomination by 
petition process (21 M.R.S.A. §§ 491-494), should the political 
designation of the .candidate 1 s petitions appear on the general 
election ba·llot? 

As we have indicated above, party names may ail.y be used by 
candidates enrolled in parties. Parties are entitled to nominate 
candidates by primary election. Nonparty candidates, on the other 
hand, are not permitted to proceed by primary election but must 
proceed under the nomination petit~on process set forth in 21 M.R.S.A. 
Chapter i 7 §§ 491 through 494.· · Such nonparty candidates identify 
themselves by "political designation" as opposed to "party." designation. 
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Under 21 M.R.S.A. § 492, sub-§ 1, a nomination petition of a 
nonparty candidate "must c~ntain ... his political designation ex­
pressed in riot more .than three words. 11 Similarly, .party candidates 
mqst set forth the nam~ of the party in which they are enrolled in· 
primary election petitions. · 21 M.R.S.A. § 444. 

In contrast; the statutes setting forth the requirements for 
general" election ballots do not expressly provide that the political 
des•igna"tions of nonparty candidates shall appear on the ba_llot. • 
21 M.R.S.A. § 702, .sub-§ 2 specifically p·rovides that the· ballot: 

"must contain the things listed in this section. 
It may contain no others. 11 

Section 702, suJ?-§ 2, B specifically provides as follows: 

"Party designation .. T<? the right of the name 
of each.nominee upon the ballot and properly 
separated from said name in line with the name 
of ·the nominee, shall be printed the designation 
of the party which the nominee represents." 
(Emphasis suppiie~.) 

It is clear from the foregoing that it is not ·permissable to 
include the political desig~ation of a nonparty candidate on the 
general election ballot. Had the Legislature intended to include 
the political designations of nonparty candidates on the gene!al 
election ballot, it could have said- so expressly, as it did in ­
connection with the use of political designations on nominating 
petitions~ 
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a?_sEPilE. BRENNAN 
Attorney General 


